Mikä?
Samasta padasta 2 – Puolessa tunnissa jatkaa ykkösosasta tuttua ajatusta: kaikki kirjan ruuat sopivat aikuisten lisäksi myös vauvalle – kunhan ottaa perheen pienempien annokset erilleen ennen suolan ja muiden pikkulapsille haitallisten ainesten lisäämistä.
Kirjan tekijä, ruokatoimittaja Outi Väisänenhttps://www.hs.fi/haku/?query=outi+vaisanen, lupaa ruokien valmistuvan puolessa tunnissa. Hän antaa ideoita myös tuttujen ruokien muunteluun: niiden avulla kotikokki voi yrittää saada nirsoimmankin lapsen syömään.
Toimiiko?
Kirjan reseptit ovat oivaltavaa, nykyaikaista kotiruokaa kasviksista, kanasta, lihasta ja kaloista. Kirjan jälkiruokaosastossa pääasiassa vältellään valkoista sokeria ja herkut makeutetaan muun muassa taateleilla ja banaanilla.Kokeilin ensin tiskitöntä tomaattipastaa, jota tekijä kehuu kirjan esipuheessa. Ruuan juju on uunikypsennys. Tomaattimurska, mausteet, aurinkokuivatut tomaatit ja kaprikset sekoitetaan tuorepastan kanssa uunivuoassa ja vuoka laitetaan vartiksi uuniin. Kuuma ruoka viimeistellään vielä paketillisilla murennettua fetaa ja kirsikkatomaatteja sekä basilikalla.
Pasta oli herkullista, mutta ehkä pieni ruokaisa lisä olisi ollut paikallaan: seuraavan kerran aion sekoittaa joukkoon pieniä liha- tai kasvispullia.
Teriyakitofukulho sai innostumaan kiireessäkin. Tofu kuivattiin paperilla, murskattiin haarukalla, paistettiin raastetun inkiväärin kanssa ja maustettiin teriyakikastikkeella ja korianterilla. Kun vielä päälle lorautti limetistä, soijakastikkeesta, chilistä ja korianterista sekoitettua kastiketta, lopputulos oli ehkä maukkainta tofua, jota olen syönyt. Ja aikaa simppelin seoksen tekemiseen oli kulunut 10 minuuttia. Tofu yhdistettiin kirjassa kookosriisiin, minä söin sitä salaatin päällä.
Pohjattoman vaniljajuustokakun reseptin yhteydessä hehkutettiin klassista New York cheese cake -leivonnaista ja todettiin, että nyt oikaistaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Esivalmistelut veivät vain muutaman minuutin kun ainekset sekoitettiin ja kaadettiin vuokaan. Pohjan virkaa toimittivat kaurakeksit, joita murennettiin paistuneen kakun pinnalle.
Helppoahan leipominen tietenkin oli, ja kakusta tuli minimaalisesti makeutettuna yllättävän hyvääkin. Mutta herkusta ei ollut juuri jaettavaa – pikkuruisen kakun korkeus oli parin sentin luokkaa. Se jäi kauaksi muhkeasta esikuvastaan.
Samasta padasta -ykkösosa nousi myyntimenestykseksi. Maukkaita ja terveellisiä ruokia sisältävälle jatko-opukselle soisi käyvän samalla tavalla.
Teriyakitofukulho
4 annostavalmistusaika 15 min
5 cm:n pala inkivääriä
2 rkl (seesami)öljyä
2 pkt maustamatonta tofua
1 dl teriyakikastiketta
1 ruukku korianteria
1–2 avokadoa
Limesoija:
½ dl (japanilaista) soijakastiketta
1 limetin mehu
2 rkl hienonnettua korianteria
1 punainen chili
Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljyä paistinpannussa. Puristele tofua talouspaperin välissä niin, että siitä irtoaa kaikki ylimääräinen neste. Rouhi tofu haarukalla pannuun. Lisää inkivääri ja paista muutama minuutti, kunnes tofun pinta ruskistuu. Ota vauvan annos sivuun.
Sekoita teriyakikastike tofuun. Kypsennä pari minuuttia. Hienonna korianteri joukkoon, jätä pari lusikallista kastiketta varten ja muutama oksa koristeeksi.
Yhdistä kastikkeen ainekset. Viipaloi chili joukkoon.
Tarjoa tofu viipaloidun avokadon, limesoijan ja esimerkiksi kookosriisin kanssa. (Kookosriisin voit valmistaa niin, että kypsennät 3 dl jasmiiniriisiä nesteessä, jossa on 2 dl kookosmaitoa ja 4 dl vettä.)
- Ruoka Seuraa
- Kirjallisuus Seuraa
- Katja Bäcksbacka Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24