Ruoka

Moni vatsavaivainen turvautuu suosittuun kuitulisään, mutta sillä on myös haittapuolensa

Kuitupitoisella jauheella väitetään olevan monia terveysvaikutuksia. Osa väitteistä saattaa pitää paikkansa, mutta psylliumista ei silti kannata innostua liikaa.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana hyvinvointiblogeissa on vilahdellut yhä useammin ainesosa, jolla on erikoinen nimi: psyllium. Psyllium eli jauhettu jänönratamon siemen on ollut jo pitkään tuttu tuote keliaakikoille, sillä sitä käytetään gluteenittomassa leivonnassa tuomaan taikinalle sitkoa.

Myös muut kuin keliaakikot käyttävät psylliumia. Kuitupitoisella jauheella väitetään olevan monia terveysvaikutuksia. Osa väitteistä saattaakin pitää paikkansa, mutta psylliumista ei silti kannata innostua liikaa. Hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta se ei ole aina ihanteellinen tapa lisätä kuidunsaantia.

Millaisesta aineesta oikein on kysymys – ja mihin terveysväitteisiin voi luottaa?

1. Psyllium torjuu ummetusta

Tiedetään, että riittävä kuidunsaanti on hyväksi suolistolle. Useimpien suomalaisten kannattaisi lisätä ruokavalioonsa enemmän ravintokuitua. Psyllium on yksi monista niin kutsutuista liukoisista kuiduista. Muita ovat muun muassa beetaglukaani, pektiini ja guarkumi. Liukoisten kuitujen terveysvaikutukset perustuvat pääasiassa niiden taipumukseen sitoa vettä ja muodostaa geelimäistä massaa.

”Tämän muodonmuutoksen vuoksi psyllium torjuu ummetusta. Se kasvattaa suolistossa liikkuvan ruokasulan tilavuutta ja tekee aineksesta pehmeämpää”, tiivistää ravitsemustieteen dosentti Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta.

Psylliumjauhe pitää muistaa nauttia runsaan nesteen kanssa, muuten se voi aiheuttaa suolisto-ongelmia. Kätevintä se on sekoittaa lasilliseen vettä tai mehua ja juoda ennen kuin seos ehtii hyytelöityä.

Ummetuksen itselääkintään psylliumia suositellaan käytettäväksi enintään kolmen päivän ajan. Jos oireet tuonkin jälkeen jatkuvat, potilaan tulee ottaa yhteyttä lääkäriin tai farmaseuttiin.

2. Psyllium auttaa hallitsemaan kolesterolia ja verensokeria

Tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että muiden liukoisten kuitujen lailla psyllium voi helpottaa tiettyjen elintapasairauksien hoitoa.

”Psylliumin tiedetään laskevan veren LDL-kolesterolia niillä ihmisillä, joilla se on luonnostaan suuri. Tämäkin vaikutus perustuu kuidun geeliytyvyyteen. Psyllium sitoo kolesterolia suolistossa ja estää näin sen imeytymistä”, Pajari selittää.

Muiden kuitujen tavoin psyllium hidastaa myös glukoosin imeytymistä suolistosta aterian jälkeen. Näin se pitää verensokerin tasaisena. Tämä on hyväksi etenkin diabeetikoille.

On kuitenkin epäselvää, missä määrin psylliumista on todellisuudessa hyötyä sairauksien ehkäisyssä. Sen yhteyttä esimerkiksi sepelvaltimotaudin esiintyvyyteen tai kuolleisuuteen ei tiedetä. Tutkimuksia tarvittaisiin lisää.

3. Psylliumvalmisteilla voi olla haittavaikutuksia

Psylliumkuituvalmisteilla voi olla haittavaikutuksia. Joillakin ihmisillä esiintyy turvotusta, ilmavaivoja ja jopa vakavia allergisia reaktioita. Mikään kuitu ei ole sellainen, että se sopisi kaikille.

Tutkijan mukaan psyllium ei ylipäätään korvaa monipuolisesta ruuasta saatavaa kuitua.

”Psyllium on pitkälle eristetty kuitufraktio. Se koostuu aika tiukasti yhden sortin molekyylista ja on siksi yksipuolista ravintoa. Psylliumin tankkaaminen ei tarjoa samoja etuja kuin monipuolinen, useammanlaisia kuitutyyppejä sisältävä ruoka. Täysjyväviljasta, marjoista ja kasviksista saatavien kuitujen mukana kulkee hyödyllisiä kanssamatkaajia, kuten polyfenolisia yhdisteitä, jotka todennäköisesti auttavat torjumaan kroonisia kansansairauksia”, Pajari selittää.

Tiedetään, että kuitupitoinen ruoka ylipäätään ehkäisee suolistosairauksia. Psylliumvalmisteiden kohdalla hyöty ei kuitenkaan ole kiistaton. Arvovaltaisessa Lancet-lehdessä julkaistiin vuonna 2000 tutkimus, jonka mukaan psylliumlisä voi lisätä suolistokasvainten uusiutumisriskiä.

”Kuidun yksipuolisuus on suolistolle huono juttu. Nopeasti fermentoituva, liukoinen kuitu, kuten psyllium, saattaa jopa edistää kasvainten kasvua, jos se on ainoa kuidunlähde. Lancetin tutkimusta ei ole kuitenkaan toistettu, joten asia on jäänyt auki”, Pajari pohtii.

4. Psyllium on pelastus gluteenittomalle leipurille

Lisäravinnekäytön lisäksi psylliumilla on tärkeä gastronominen tehtävä. Gluteenittomassa leivonnassa taikinaan on vaikea saada sitkoa. Psyllium ratkaisee ongelman. Sen lisääminen helpottaa taikinan käsittelyä ja auttaa pitämään leivonnaiset kasassa.

Hiivaleivonnassa psyllium sekoitetaan hiivan kanssa nesteeseen, ja seoksen annetaan seistä noin 10 minuuttia, kunnes se muuttuu geelimäiseksi. Vasta sitten muut jauhot lisätään joukkoon. Sopiva annostus on 1–2 ruokalusikallista psylliumia yhteen litraan vettä.

Leivinjauheella leivottaessa psyllium voidaan sekoittaa suoraan muihin jauhoihin. Annostus on tällöin noin yksi teelusikallinen psylliumia kolmeen desilitraan jauhoja.

Psylliumia voi käyttää muutenkin kokkauksessa rakenteen ja sitkon lisäämiseen.

Artikkelia varten on haastateltu myös elintarviketurvallisuuden professori Marina Heinosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   Puolikuun laulaja Kari Pesonen on kuollut

  4. 4

   Via Crucis on kerännyt Helsingin keskustaan tuhansia ihmisiä – katso HS:n päivittyvä kuvakooste vaelluksesta

  5. 5

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  6. 6

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  7. 7

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  8. 8

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  9. 9

   Helsingin asuntokisassa nuoret suunnittelijat yhdistelevät muodikasta jakamis­taloutta muistoihin menneiltä ajoilta

  10. 10

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  3. 3

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  4. 4

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  5. 5

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  6. 6

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  8. 8

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet kansanedustajat häkeltyvät Helsingin asunto­markkinoista: ”Ei sitä yksiötä noin vaan napata”

  10. 10

   Cecilia Vuorimaa, 20, on tilausprinsessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  10. 10

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää