Ruoka

Pikkulasten riisin syömistä tulisi rajoittaa – riisissä oleva ainesosa kasvattaa syöpäriskiä ja samaa ainetta voi löytyä myös kaivovedestä

Myrkyllistä arseenia esiintyy pohjavesissämme paikallisesti hyvinkin korkeina pitoisuuksina. Kaivoveden arseenipitoisuuden testaaminen on erityisen tärkeää, jos vettä juotetaan lapsille. Myös lasten riisiannoksia on syytä miettiä.

Arseeni on myrkyllistä, ja riisissä on arseenia. Nämä ovat kiistattomia tosiasioita.

Ihmiselle haitallisia ovat lähinnä epäorgaaniset eli hiileen sitoutumattomat arseeniyhdisteet, joita on kaikkialla, myös luonnossa. Tässä artikkelissa arseeni tarkoittaa pääasiassa epäorgaanista arseenia.

Arseeni aiheuttaa keuhko- ja ihosyöpää sekä virtsarakon syöpää. Se voi myös nopeuttaa syöpien kasvua. Lisäksi arseenin on havaittu olevan yhteydessä muihin sairauksiin ja vaivoihin, kuten diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Piirtämällä yhtäläisyysmerkin arseenin ja riisin välille voi helposti tehdä tutusta elintarvikkeesta pelottavan. Mutta kuinka vaarallista ruuasta saatava arseeni on? Kannattaako riisin syömistä rajoittaa?

Arseenia ei voi välttää

Mikään annos epäorgaanista arseenia ei ole täysin turvallinen. Toisaalta arseenia ei voi täysin välttääkään, vaikka elintavat olisivat kuinka terveelliset ja hallitut. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen arvion mukaan yli 8 mikrogrammaa arseenia päivässä kehon painokiloa kohden nostaa syöpäriskiä yhdellä prosentilla. WHO:n mukaan 3 mikrogrammaa aiheuttaa vastaavasti 0,5 prosentin korotuksen syöpäriskiin.

Suomalaisille arseeni on vähäinen ongelma. Saamme epäorgaanista arseenia ravinnosta ja juomavedestä keskimäärin 0,20 mikrogrammaa painokiloa kohden päivässä eli jäämme murto-osaan edellä mainituista riskirajoista.

 

Arseeni imeytyy eri tavoilla eri lähteistä.

Suomen, Baltian ja Pohjoismaiden alueella veden ja elintarvikkeiden arseeni aiheuttaa ar­violta paristakymmenestä vajaaseen kolmeensataan ylimääräistä syöpätapausta vuodessa. Ar­vion epätarkkuus kuvastaa sitä, miten hankala arseenin vaikutuksia on käytännössä hahmottaa. Yhtälössä on mukana monta tuntematonta tekijää. Arseeni esimerkiksi imeytyy eri tavoilla eri lähteistä.

Toisaalta arseenia päätyy elimistöön myös hengityksen kautta. Riskiryhmää ovat esimerkiksi tupakoitsijat ja osa teollisuustyöntekijöistä. Syöpäriski kasautuu, kun arseenia saadaan useista eri lähteistä.

Riisin syöminen ei itsessään ole merkittävä riskitekijä

Riisi kerää arseenia vedestä ja maaperästä, joissa sitä esiintyy luonnollisesti vaihtelevia määriä. Myös kaivostoiminta sekä nykyään jo käytöstä poistuneet tuholaismyrkyt voivat kohottaa maan ja veden arseenipitoisuutta.

Euroopan-laajuisten mittausten mukaan sadassa grammassa keittämätöntä riisiä on keskimäärin 14 mikrogrammaa epäorgaanista arseenia ja toisinaan jopa yli 30 mikrogrammaa.

Eniten arseenia on täysjyväriisissä sekä höyryttämällä esikäsitellyssä parboil-riisissä. Vähiten sitä on hiotussa valkoisessa riisissä, sillä hiomisessa poistetaan riisin kuori, johon arseeni helposti kerääntyy.

Riisityypin perusteella ei voi kuitenkaan luotettavasti ennustaa arseenipitoisuutta, sillä pitoisuudet vaihtelevat tuotteesta ja paketista toiseen. Arseenimäärää ei voi ennustaa myöskään alkuperämaan eikä mahdollisen luomumerkinnän perusteella.

 

Todellisuudessa riisin aiheuttama riski on yksilön kannalta olematon.

Yhdessä riisiannoksessa on keskimäärin 8,4 mikrogrammaa epäorgaanista arseenia, jos annoskoko on 60 grammaa keittämättömiä jyviä. Keskimääräisellä 70-kiloisella suomalaisella tällainen annos joka päivä nautittuna nostaa arseenialtistusta yli puolella. Vaikka tämä kuulostaa pahalta, todellisuudessa riisin aiheuttama riski on yksilön kannalta olematon.

Otetaan esimerkiksi riisikakut. Ruotsin elintarvikeviraston mittauksen mukaan riisikakuissa on paljon epäorgaanista arseenia – keskimäärin 15,2 mikrogrammaa sadassa grammassa riisikakkuja. Normaalin suomalaisen pitäisi syödä joka päivä yli kilo riisikakkuja ylittääkseen WHO:n määrittelemän rajan, jonka kohdalla tiettyjen syöpälajien esiintyvyys kohoaa puolella prosentilla.

Pienten lasten riisiannoksia on syytä miettiä

Ruuasta saatavan arseenin määrää kannattaa valvoa ja rajoittaa. Aikuisten tapauksessa riskit ovat kuitenkin niin matalat, että kontrollointi on viisainta jättää viranomaisille. On olemassa valtava määrä sellaisia ruokavaliota koskevia muuttujia, joiden säätäminen vaikuttaa yksilön hyvinvointiin paljon enemmän kuin arseeni.

Pienillä lapsilla arseeniin liittyvät riskit kasvavat kuitenkin nopeammin kuin aikuisilla. Siksi esimerkiksi riisikakkuja ei suositella kaikkein pienimmille, ja riisimaitoa ei kannata valita lapsen jokapäiväiseksi maitojuomaksi. Silti myös alle 6-vuotiaille voi antaa riisiä turvallisesti osana monipuolista ravitsemusta.

Jos arseeni huolestuttaa, riisin voi keittää puhtaassa, väljässä vedessä ja lopuksi siivilöidä. Keitinveden mukana arseenista poistuu 30–50 prosenttia.

Kaivovesi altistaa arseenille helpommin kuin ruoka

Ruokaa merkittävämpi arseenin lähde löytyy kaivoista. Arseenia esiintyy pohjavesissämme paikallisesti hyvinkin korkeina pitoisuuksina. Eniten arseenia on Pirkanmaalla ja Hämeenlinnan seudulla, mutta sitä voi löytyä mistä tahansa. Jopa lähekkäin sijaitsevissa kaivoissa saattaa olla täysin toisistaan poikkeavat arseenipitoisuudet.

Juoma- ja talousvedessä ei saisi olla enempää kuin 10 mikro­grammaa arseenia litraa kohden. Suurin osa kaivoista jää selvästi rajan alle, mutta joskus suositus voi ylittyä jopa monikymmenkertaisesti. Kaivoveden arseeni ei aiheuta akuutteja sairauksia, mutta pahimmillaan syöpäriski voi nousta huomattavasti nopeammin kuin riisiä ahmimalla.

 

Hyvin arseenipitoista vettä ei pitäisi käyttää ruokakasvien kasteluun.

Kaivon arseenipitoisuuden testaaminen on erityisen tär­keää, jos vettä juotetaan lapsille. Hyvin arseenipitoista vettä ei pitäisi myöskään käyttää ruokakasvien kasteluun. Ihon läpi arseeni ei kuitenkaan imeydy. Kaivovettä voi siis joka tapauksessa käyttää peseytymiseen. Arseenin vaikutusta löylyveden turvallisuuteen ei tunneta.

Artikkelin taustatyössä ovat auttaneet tutkimusprofessori Pertti Koivisto Ruokaviraston kemian yksiköstä ja erikoistutkija Johanna Suomi riskin­arvioinnin yksiköstä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää