Ruoka

Pikkulasten riisin syömistä tulisi rajoittaa – riisissä oleva ainesosa kasvattaa syöpäriskiä ja samaa ainetta voi löytyä myös kaivovedestä

Myrkyllistä arseenia esiintyy pohjavesissämme paikallisesti hyvinkin korkeina pitoisuuksina. Kaivoveden arseenipitoisuuden testaaminen on erityisen tärkeää, jos vettä juotetaan lapsille. Myös lasten riisiannoksia on syytä miettiä.

Arseeni on myrkyllistä, ja riisissä on arseenia. Nämä ovat kiistattomia tosiasioita.

Ihmiselle haitallisia ovat lähinnä epäorgaaniset eli hiileen sitoutumattomat arseeniyhdisteet, joita on kaikkialla, myös luonnossa. Tässä artikkelissa arseeni tarkoittaa pääasiassa epäorgaanista arseenia.

Arseeni aiheuttaa keuhko- ja ihosyöpää sekä virtsarakon syöpää. Se voi myös nopeuttaa syöpien kasvua. Lisäksi arseenin on havaittu olevan yhteydessä muihin sairauksiin ja vaivoihin, kuten diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Piirtämällä yhtäläisyysmerkin arseenin ja riisin välille voi helposti tehdä tutusta elintarvikkeesta pelottavan. Mutta kuinka vaarallista ruuasta saatava arseeni on? Kannattaako riisin syömistä rajoittaa?

Arseenia ei voi välttää

Mikään annos epäorgaanista arseenia ei ole täysin turvallinen. Toisaalta arseenia ei voi täysin välttääkään, vaikka elintavat olisivat kuinka terveelliset ja hallitut. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen arvion mukaan yli 8 mikrogrammaa arseenia päivässä kehon painokiloa kohden nostaa syöpäriskiä yhdellä prosentilla. WHO:n mukaan 3 mikrogrammaa aiheuttaa vastaavasti 0,5 prosentin korotuksen syöpäriskiin.

Suomalaisille arseeni on vähäinen ongelma. Saamme epäorgaanista arseenia ravinnosta ja juomavedestä keskimäärin 0,20 mikrogrammaa painokiloa kohden päivässä eli jäämme murto-osaan edellä mainituista riskirajoista.

 

Arseeni imeytyy eri tavoilla eri lähteistä.

Suomen, Baltian ja Pohjoismaiden alueella veden ja elintarvikkeiden arseeni aiheuttaa ar­violta paristakymmenestä vajaaseen kolmeensataan ylimääräistä syöpätapausta vuodessa. Ar­vion epätarkkuus kuvastaa sitä, miten hankala arseenin vaikutuksia on käytännössä hahmottaa. Yhtälössä on mukana monta tuntematonta tekijää. Arseeni esimerkiksi imeytyy eri tavoilla eri lähteistä.

Toisaalta arseenia päätyy elimistöön myös hengityksen kautta. Riskiryhmää ovat esimerkiksi tupakoitsijat ja osa teollisuustyöntekijöistä. Syöpäriski kasautuu, kun arseenia saadaan useista eri lähteistä.

Riisin syöminen ei itsessään ole merkittävä riskitekijä

Riisi kerää arseenia vedestä ja maaperästä, joissa sitä esiintyy luonnollisesti vaihtelevia määriä. Myös kaivostoiminta sekä nykyään jo käytöstä poistuneet tuholaismyrkyt voivat kohottaa maan ja veden arseenipitoisuutta.

Euroopan-laajuisten mittausten mukaan sadassa grammassa keittämätöntä riisiä on keskimäärin 14 mikrogrammaa epäorgaanista arseenia ja toisinaan jopa yli 30 mikrogrammaa.

Eniten arseenia on täysjyväriisissä sekä höyryttämällä esikäsitellyssä parboil-riisissä. Vähiten sitä on hiotussa valkoisessa riisissä, sillä hiomisessa poistetaan riisin kuori, johon arseeni helposti kerääntyy.

Riisityypin perusteella ei voi kuitenkaan luotettavasti ennustaa arseenipitoisuutta, sillä pitoisuudet vaihtelevat tuotteesta ja paketista toiseen. Arseenimäärää ei voi ennustaa myöskään alkuperämaan eikä mahdollisen luomumerkinnän perusteella.

 

Todellisuudessa riisin aiheuttama riski on yksilön kannalta olematon.

Yhdessä riisiannoksessa on keskimäärin 8,4 mikrogrammaa epäorgaanista arseenia, jos annoskoko on 60 grammaa keittämättömiä jyviä. Keskimääräisellä 70-kiloisella suomalaisella tällainen annos joka päivä nautittuna nostaa arseenialtistusta yli puolella. Vaikka tämä kuulostaa pahalta, todellisuudessa riisin aiheuttama riski on yksilön kannalta olematon.

Otetaan esimerkiksi riisikakut. Ruotsin elintarvikeviraston mittauksen mukaan riisikakuissa on paljon epäorgaanista arseenia – keskimäärin 15,2 mikrogrammaa sadassa grammassa riisikakkuja. Normaalin suomalaisen pitäisi syödä joka päivä yli kilo riisikakkuja ylittääkseen WHO:n määrittelemän rajan, jonka kohdalla tiettyjen syöpälajien esiintyvyys kohoaa puolella prosentilla.

Pienten lasten riisiannoksia on syytä miettiä

Ruuasta saatavan arseenin määrää kannattaa valvoa ja rajoittaa. Aikuisten tapauksessa riskit ovat kuitenkin niin matalat, että kontrollointi on viisainta jättää viranomaisille. On olemassa valtava määrä sellaisia ruokavaliota koskevia muuttujia, joiden säätäminen vaikuttaa yksilön hyvinvointiin paljon enemmän kuin arseeni.

Pienillä lapsilla arseeniin liittyvät riskit kasvavat kuitenkin nopeammin kuin aikuisilla. Siksi esimerkiksi riisikakkuja ei suositella kaikkein pienimmille, ja riisimaitoa ei kannata valita lapsen jokapäiväiseksi maitojuomaksi. Silti myös alle 6-vuotiaille voi antaa riisiä turvallisesti osana monipuolista ravitsemusta.

Jos arseeni huolestuttaa, riisin voi keittää puhtaassa, väljässä vedessä ja lopuksi siivilöidä. Keitinveden mukana arseenista poistuu 30–50 prosenttia.

Kaivovesi altistaa arseenille helpommin kuin ruoka

Ruokaa merkittävämpi arseenin lähde löytyy kaivoista. Arseenia esiintyy pohjavesissämme paikallisesti hyvinkin korkeina pitoisuuksina. Eniten arseenia on Pirkanmaalla ja Hämeenlinnan seudulla, mutta sitä voi löytyä mistä tahansa. Jopa lähekkäin sijaitsevissa kaivoissa saattaa olla täysin toisistaan poikkeavat arseenipitoisuudet.

Juoma- ja talousvedessä ei saisi olla enempää kuin 10 mikro­grammaa arseenia litraa kohden. Suurin osa kaivoista jää selvästi rajan alle, mutta joskus suositus voi ylittyä jopa monikymmenkertaisesti. Kaivoveden arseeni ei aiheuta akuutteja sairauksia, mutta pahimmillaan syöpäriski voi nousta huomattavasti nopeammin kuin riisiä ahmimalla.

 

Hyvin arseenipitoista vettä ei pitäisi käyttää ruokakasvien kasteluun.

Kaivon arseenipitoisuuden testaaminen on erityisen tär­keää, jos vettä juotetaan lapsille. Hyvin arseenipitoista vettä ei pitäisi myöskään käyttää ruokakasvien kasteluun. Ihon läpi arseeni ei kuitenkaan imeydy. Kaivovettä voi siis joka tapauksessa käyttää peseytymiseen. Arseenin vaikutusta löylyveden turvallisuuteen ei tunneta.

Artikkelin taustatyössä ovat auttaneet tutkimusprofessori Pertti Koivisto Ruokaviraston kemian yksiköstä ja erikoistutkija Johanna Suomi riskin­arvioinnin yksiköstä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  4. 4

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  10. 10

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää