Ruoka

Leivän hiivaa syytetään vatsavaivoista turhaan – hiivasyndroomaa ei ole olemassakaan

Leivän nostattamisessa käytetty hiiva ei aiheuta vatsaoireita oikeastaan koskaan. Todennäköisemmin vatsaa rasittavat viljan sisältämät fodmap-hiilihydraatit.

Leipähyllyssä on uusi tuote. Paketin kyljessä lukee ”vatsaystävällinen hiivaton”. Tästä voisi juolahtaa mieleen, että ehkä hiiva on vatsalle haitallista.

Hiivan aiheuttamista vatsavaivoista onkin huhuttu jo vuosia. Osa ihmisistä kokee, että hiivalla on yhteys kaikkiin oireisiin ja sairauksiin, joita maa päällään kantaa.

Nykyisen tutkimustiedon perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että leivän nostattamisessa käytetty hiiva ei itsessään aiheuta vatsaoireita oikeastaan koskaan. Todennäköisemmin vatsaa rasittavat viljan sisältämät fodmap-hiilihydraatit.

Hiiva kuolee taikinaa kuumennettaessa

Ihminen voi olla allerginen yhdelle tai useammalle hiivalajille. Hiiva-allergia saattaa aiheuttaa nuhaa, hengenahdistusta ja ihottumaa. Siihen voi myös liittyä vatsavaivoja, tosin ei aina. Hiiva-allergikko saa oireita muun ­muassa hiivapitoisista juomista, kuten kotikaljasta, kotiviinistä, siideristä ja simasta.

Hiivaleipää allergikot voivat kuitenkin syödä ilman oireita. Hiiva nimittäin tuhoutuu kuumennettaessa.

”Teoriassa on mahdollista, että joku äärimmäisen herkkä henkilö voisi saada oireita hiivasienten peptideistä eli pilkkoutuneista proteiinin pätkistä. Hiivasienet kuitenkin kuolevat ja denaturoituvat korkeissa lämpötiloissa, kuten kaikki elävä mate­riaali. Siksi selitystä hiivaleivän aiheuttamille oireille kannattaa hakea muualta”, sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Toisinaan puhutaan myös hiivasyndroomasta, joka on eri asia kuin hiiva-allergia. Hiivasyndrooma on kuvitteellinen oireyhtymä, jossa hiivakasvuston ajatellaan rehottavan ympäri elimistöä. Syndroomalla selitetään lukuisia oireita ja sairauksia, ja sitä hoidetaan muun muassa ruokavaliota rajoittamalla. Usein jätetään pois myös hiivaleipä.

On totta, että suoliston mikrobitasapaino voi järkkyä monista eri syistä, ja joskus suolistossa esiintyy epäterveellistä hiivasienen liikakasvua. Hiivasyndroomaa ei nykytiedon valossa ole kuitenkaan olemassa, ja etenkään leivässä oleva kuollut hiiva ei missään tapauksessa jatka kasvuaan suolistossa.

Hapattaminen pilkkoo tulehdusta aiheuttavaa proteiinia

Hiivaleipä ei aiheuta ongelmia hiiva-allergikoille, eikä hiivasyndroomaa ole olemassa. Silti monet tutkijat arvelevat, että hapattamalla kohotettu juurileipä voi sopia joillekin ihmisille paremmin kuin hiivalla kohotettu leipä.

Ärtyneen suolen oireyhtymä on noin joka kymmenennellä suomalaisella esiintyvä vaiva, johon liittyy vatsakipuja ja turvotusta sekä yleisiä tulehdusoireita. Ärtyneen suolen oireyhtymä ei ole sairaus eikä sitä voi parantaa. Siihen liittyviä vatsaoireita voi kuitenkin lievittää muun ­muassa ruokavalion avulla.

Viime vuosina tutkijat ovat arvelleet, että vehnässä, rukiissa ja ohrassa esiintyvä amylaasi-trypsiini-inhibiittori eli ATI-proteiini saattaa ärsyttää suolistoa. Koe-eläintutkimusten perusteella ATI aiheuttaa suolistossa lievää tulehdusta.

Koska hapatetussa juurileivässä vaikuttaa olevan vähemmän ATI-proteiinia kuin hiivaleivässä, juurileipä voisi teoriassa olla ärtyneestä suolesta kärsivälle hyvä valinta.

Vuonna 2017 suomalaiset ravitsemustutkijat julkaisivat pienen tutkimuksen, jossa testattiin ensimmäistä kertaa ATI-proteiinin vaikutusta ihmisen vatsaan.

”Ensinnäkin tutkimus vahvisti, että hapattaminen tosiaan tuhoaa tulehdukselle altistavan ATI-proteiinin, kun taas hiivalla kohotettuun leipään sitä jää runsaasti”, tutkimusryhmään kuulunut Laatikainen sanoo.

Pienelle joukolle koehenkilöitä annettiin seitsemän päivän ajan sokkona joko hapatettua tai hiivalla nostatettua leipää. Tutkijat olettivat aiemman näytön perusteella, että hiivaleipä aiheuttaisi enemmän tulehdusoireita kuin juurileipä.

Tulos yllätti. Vatsaoireissa ja matalaa tulehdusta kuvaavissa muuttujissa ei ollut ryhmien välillä mitään eroa. Juurileipää syöneet raportoivat jopa enemmän väsymystä, nivelvaivoja ja keskittymiskyvyn alenemista kuin hiivaryhmäläiset.

”Tässä tutkimuksessa ATI-proteiinin roolia vatsaoireiden aiheuttajana ei voitu vahvistaa. Aiheesta pitää kuitenkin saada pitkäaikaisia kliinisiä tutkimuksia. Eläinkokeilla asia ei ainakaan ratkea”, toteaa Laatikainen.

Hiivaa ja proteiineja merkittävämpiä ovat fodmap- hiilihydraatit

Sekä hiiva että viljan proteiinit näyttelevät nykytiedon valossa hyvin vähäistä roolia epämääräisissä suolisto-oireissa. Sen sijaan huomio kannattaa kiinnittää fodmap-yhdisteisiin.

Fodmap viittaa eri lähteistä saataviin hiilihydraatteihin, jotka kulkeutuvat imeytymättöminä paksusuoleen. Siellä bakteerit käyttävät niitä ravinnokseen ja tuottavat suolistokaasuja.

Vatsaoireista kärsivien kannattaa kokeilla fodmap-hiilihydraattien vähentämistä. Vehnästä, ohrasta tai rukiista tehdyn hiivaleivän vaihtaminen juurileipään voi osaltaan olla avuksi.

”Hitaalla juurimenetelmällä valmistetussa leivässä on jopa 80 prosenttia vähemmän fodmap-hiilihydraatteja kuin no­peasti kohotetussa hiivaleivässä. Voi tosin olla, että myös hiivaleivän tapauksessa hitaampi kohottaminen auttaisi pilkkomaan fodmap-hiilihydraatteja. Jos hiivan annetaan vaikuttaa taikinaan vähintään neljä tuntia ennen paistamista, fodmap-hiilihydraattien määrä voi pudota juurileipää vastaavalle tasolle”, Laatikainen selittää.

Tämänhetkisen näytön perusteella hiivan vaikutus vatsaoireisiin on kuitenkin vähäinen ja epäsuora. Paljon suurempi vaikutus on esimerkiksi sipuli- ja palkokasveilla, kaaleilla, laktoosilla sekä eräillä makeutusaineilla ja kuitulisillä.

Entä se kaupan hyllyssä oleva ”vatsaystävällinen hiivaton” leipä? Kutsutaanko sitä vatsaystävälliseksi, koska siinä on vähemmän fodmap-hiilihydraatteja kuin vastaavassa hiivaleivässä?

Ei. Pieni präntti paljastaa, että leivästä tekee vatsaystävällisen sen taikinaan lisätty kalsium, joka ”edistää ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja”. Hiivattomuuden ja vatsaystävällisyyden rinnastaminen on leipomolle pelkkä markkinointikikka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  2. 2

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  3. 3

   Tulppaanipeltoja tallovat selfie-turistit saivat Hollannin ryhtymään vastatoimiin

  4. 4

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  5. 5

   Mies tarjosi yösijan puolisonsa kanssa riitaantuneelle naiselle ja raiskasi tämän vain hetkeä myöhemmin

  6. 6

   Rikosuhripäivystys: Kymmenet nepalilaiset kokit ovat hakeneet apua HS:n artikkelin jälkeen – Järjestön mukaan joidenkin työolot ovat parantuneet

  7. 7

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  9. 9

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  10. 10

   Uimahalli ymmällään: Jäisestä vedestä valittavat lapsiperheet pakenevat muualle, vaikka ”lämpötiloissa ei ole muutettu yhtään mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  2. 2

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  3. 3

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  8. 8

   Esperi Care sai Valviralta poikkeuksellisen määräyksen: Vanhustenhoidon epäkohdat kuntoon kaikissa yksiköissä, aikaa heinäkuun loppuun

  9. 9

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  10. 10

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää