Terveystarkastaja keittiössäni

Ravintoloiden keittiöiltä odotetaan täydellistä puhtautta, mutta mitä tapahtui, jos kotikeittiöitä arvioitaisiin samoilla kriteereillä. Toimittaja kutsui terveystarkastajan keittiöönsä. Huutia tuli.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Älä kato sinne, älä kato sinne...” jyskyttää mielessä. Ja katsoohan hän.

Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön ravintolat-tiimin päällikkö Mia Degerlund on saapunut kotiini tarkastamaan keittiöni. Ensimmäisenä hän suuntaa hellan luo ja suuntaa katseensa ylös, kohti liesituuletinta. Sormi piirtää viivan pölyyn. Perhana.

Toki tiesin että tarkastus tulee, mutta on ollut niin kiire, tiedättehän. Yleensä on siistimpää. Degerlundia ei selitykseni kiinnosta, hän on jo puoliksi jääkaapissani.

 

”Degerlundia ei selitykseni kiinnosta.”


Helsingissä on 28 elintarviketarkastajaa ja heidät on jaettu kolmeen tiimiin sen mukaan mitä he tarkastavat; on ravintolat-tiimi, elintarvikemyymälät-tiimi sekä elintarvikevalmistus- ja eläinsuojelutiimi. Tarkastuksia tehdään siis niin valmisruokatehtaisiin, kouluruokaloihin, grilleihin kuin leipomoihin, ja ne tehdään yleensä etukäteen varoittamatta.

Kun tarkastaja astelee sisään, hän käy läpi muun muassa omavalvontasuunnitelman, pukeutumistilat, tilojen puhtautta ja kuntoa, elintarvikkeiden jäljitettävyyttä, henkilökunnan hygieniapassit, vaatetusta, mitataan lämpötiloja, joskus otetaan näytteitä. Aikaa menee tunti, puolitoista.

Tarkastuksilla mitataan elintarviketurvallisuutta. Mikäli siitä löytyy puutteita, ne tulee korjata ja paikkaan voidaan tehdä ylimääräinen uusintatarkastus. Jos terveysriskit ovat merkittäviä, paikka suljetaan.

Vuonna 2018 Helsingissä tehtiin kaikkiaan 3294 tarkastusta. Ravintola-tiimin tarkastuksista 85% sai hyvän tai oivallisen arvosanan. Suurimmat ongelmat liittyvät kylmäsäilytykseen; esimerkiksi elintarvikkeita säilytetään liian lämpimässä, kuten listeria-alttiita kalatuotteita.

 

”Voi voi voi voi!” Huuto kuuluu pakkasestani.


Deger­lund oli ennen töissä Ruoka­virastossa, jossa hän oli mukana kehittämässä Oiva-arviointijärjestelmää, jonka avulla kuntien tarkastajat paikkoja arvioivat. Tulokset esitetään hymynaamojen muodossa. Tai surunaamana jos huonosti menee.

Nämä ovat niitä lappuja joita näkee ravintoloiden ikkunoissa ja työpaikkaruokaloiden seinissä, tarkastaja on käynyt. Vaikka kotikeittiötä ei voi ihan samojen ohjeiden mukaan arvioida, Degerlund on luvannut antaa naaman minullekin. Kädet hikoaa.

”Voi voi voi voi!” Huuto kuuluu pakkasestani. Sitä ei ole sulatettu vähään aikaan, seiniä ei näy jääkuorrutuksen alta ja puolikas hiivapaketti siellä seikkailee suojaamatta.

Lisää nuhteita tulee jääkaapista: on suojaamattomia raaka-aineita, Japanista tuomissani kastikkeissa pakkausmerkinnät ovat puutteellisia (”Eihän näistä ota selvää Erkkikään” huomauttaa Degerlund) ja jotain tunnistamattomia roiskeita. Tuotteet pitää suojata ja pinnat pitää siisteinä, kontaminaation välttämiseksi.

 

”Eihän näistä ota selvää Erkkikään”, Degerlund kommentoi pakkausmerkintöjäni.

Tämä sana tois­tuu usein, kontami­naatio, se tarkoit­taa saas­tumista tai tartun­taa, mikrobien joutumista paikkaan, jossa niitä ei toivota. Esimerkiksi näin: jääkaapin hyllylle on valunut jotain soosia, esimerkiksi lihanestettä. Laitat siihen maitopurkin jonka pohjaan soosi jää, siitä sitten mahdollisesti haitalliset bakteerit matkaavat ruokapöytään kun nostat tölkin siihen.

Seuraavaksi kenties lasket leipäsi samaan kohtaan ja siitä bakteerit matkaavat edelleen kohti suutasi. Tämän takia ihmisellä tulisi olla monta leikkuulautaa. Minulla on vain yksi.

”Juu ei. Ajattele nyt että ensin ostat tarjouksesta vaikka ankkaa tai kanaa. Leikkaat ensin sitä ja leikkuulaudan viiltoihin jää muhimaan siitä salmonellaa. Kypsennät lihan, mutta leikkaat salaatin samalla laudalla. Vaikka tautimikrobit kuolisivat kypsentäessä lihasta, ne ovat jo siirtyneet salaatin kautta syöjille,” varoittaa Degerlund.

Yritän pelastaa itseni sanomalla etten syö lihaa. Juuresten mullan kautta saattaa leikkuulaudalleni päätyä listeriaa tai jopa eläinten lantaa, sanoo Degerlund:

”Eihän sekään nyt ihan kiva oo?”

Apua, olen riskeerannut oman sekä illallisvieraitteni terveyden – ja syöttänyt heille kaakkaa! Degerlund rauhoittelee; lantaa käytetään enää todella vähän kasvisten lannoitukseen. Ei auta, kauhukuva on jo piirtynyt mieleeni.

 

”Olenko syöttänyt vierailleni kaakkaa?”


Erityisen huolissaan Degerlund on kuitenkin siitä että ihmiset jättävät ruoan illallisen jälkeen jäähtymään tunneiksi pöydälle, pahimmillaan jopa yön yli. Se altistaa bakteerien muhimiselle. Kun ruoan kuumimmat höyryt ovat haihtuneet, ruoka tulisi pakata ohuisiin kerroksiin ja jääkaappiin.

Saan noottia myös roiskeista roskiskaapissani ja tahraisesta rätistä. Kiitosta saan siitä, että keittiössä ei juokse eläimiä ”nehän kärähtäisi tuossa uunilla”, kylmässä säilytettävät elintarvikkeet eivät jää muhimaan lämpimään vaan saan ne nopeasti kaupasta jääkaappiini. Päiväykset ovat kunnossa, jopa vanha hygienipassi löytyy koska opiskeluaikoina myin olutta ja pizza-sliceja jääkiekkoareenalla.

Saan silti surunaaman. Degerlund lohduttaa, kokonaisarvosana tulee huonoimman kohdan mukaan. Ja myöntää että kyllä hänelläkin jää joskus ruokaa pöydälle, tai päiväys on ohitettu. Joskus lapset tai heidän kaverit tutkailevat jääkaapin sisältöä ja miettivät voiko jotain syödä, silloin lause kuuluu: ”Joojoo, syö vaan, meidän äiti on terveystarkastaja.”

Painelen välittömästi leikkuulautaostoksille.


Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

    2. 2

      Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

      Tilaajille
    3. 3

      Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

    4. 4

      Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

    5. 5

      Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

    6. 6

      Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

    7. 7

      Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

    8. 8

      Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

    9. 9

      ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

    10. 10

      Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

      Tilaajille
    2. 2

      Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

    3. 3

      Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

    4. 4

      Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

      Tilaajille
    5. 5

      Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

    6. 6

      Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

    7. 7

      Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

    8. 8

      Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

    9. 9

      Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

      Tilaajille
    10. 10

      Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

      Tilaajille
    11. Näytä lisää
    1. 1

      Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

      Tilaajille
    2. 2

      Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

      Tilaajille
    3. 3

      Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

    4. 4

      Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

      Tilaajille
    5. 5

      25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

    6. 6

      Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

      Tilaajille
    7. 7

      ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

      Tilaajille
    8. 8

      Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

    9. 9

      Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

    10. 10

      Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

    11. Näytä lisää