Ruoka

Magnesium ei todennäköisesti auta suonenvetoihin, vaikka niin usein väitetään – Toimi näin, kun kramppi iskee

Suomalaiset saavat lähes kolmasosan magnesiumistaan täysjyväviljasta. Hyviä lähteitä ovat myös pähkinät ja nokkonen.

Magnesium tukee hermoston ja sydänlihaksen toimintaa ja vähentää väsymystä. Toisinaan kuulee myös sanottavan, että se ehkäisee suonenvetoja.

Pitääkö se paikkansa? Selvitimme, mitä magnesiumista tällä hetkellä tiedetään ja miten kramppeja voi hoitaa kotikonstein.

Torjuuko magnesiumravintolisä suonenvetoja?

Magnesium on paitsi välttämätön hivenaine myös suosittu ravintolisä. Magnesiumlisiä tankataan etenkin suonenvetojen ehkäisemiseksi.

Ihmisen elimistössä on 20–28 grammaa magnesiumia enimmäkseen solujen sisällä ja luustossa. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen mukaan magnesium tukee hermoston ja sydänlihaksen toimintaa, vähentää väsymystä, ylläpitää luuston ja hampaiden hyvinvointia sekä osallistuu muihin elimistön toimintoihin.

Useimmat suomalaiset saavat tarpeeksi magnesiumia ruuasta

Virallisen suosituksen mukaan miesten pitäisi saada keskimäärin 350 milligrammaa magnesiumia päivässä ja naisten 250 milligrammaa. Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan 85–88 prosenttia suomalaisista saa magnesiumia suosituksen mukaisesti.

Miltei kolmasosa suomalaisten magnesiumista tulee viljatuotteista, etenkin täysjyväviljasta. Loput saadaan sekalaisesti muusta ruuasta.

Joidenkin terveyskirjoittajien mielestä magnesiumin saantisuositus on pielessä, ja lukuisat suomalaiset kärsivät puutoksesta. Ravitsemusepidemiologian dosentti Jaakko Mursu ei väitettä niele.

”Mielestäni magnesiumin saantisuositus on kohdallaan. Terveellä ihmisellä ravinnosta johtuva magnesiumin puutostila on erittäin harvinainen. Tosin esimerkiksi hoitamattomasta keliakiasta johtuvat ongelmat ravinnon imeytymisessä voivat aiheuttaa magnesiumin ja muiden ravintoaineiden puutoksen”, Mursu selittää.

 

Magnesiumia on paljon esimerkiksi pähkinöissä, pavuissa, pinaatissa ja tummassa suklaassa.

Keliakian lisäksi myös eräät muut sairaudet, kuten diabetes tai pitkittynyt ripuli, saattavat haitata magnesiumin imeytymistä. Näissä tapauksissa ravintolisä voi olla tärkeä osa hoitoa.

Toisinaan myös viljaa kaihtavilla on vaikeuksia saada riittävästi magnesiumia ruuasta. Heillä ei kuitenkaan yleensä ole tarvetta ravintolisälle, sillä magnesiumin saantia on helppoa lisätä. Sitä on liki kaikessa ruuassa. Magnesiumia on paljon esimerkiksi pähkinöissä, pavuissa, pinaatissa ja tummassa suklaassa. Myös luonnosta löytyy todellisia magnesiumpommeja, kuten nokkonen ja ruusunmarja.


Magnesiumlisät eivät todennäköisesti torju suonenvetoja

Lihaskramppi tarkoittaa lihasryhmän äkillistä supistumista ja siihen liittyvää kipua, joka menee ohi itsestään. Yleensä kramppeja esiintyy jaloissa mutta joskus myös vartalossa ja käsissä. Eniten kramppeja iskee öisin.

 

”Tutkimusten mukaan magnesium ei ehkäise kramppeja. Toisaalta mahdollista hyötyä ei voi myöskään sulkea pois.”

Monet ihmiset vannovat saavansa magnesiumlisistä apua lihaskramppeihin. Teoriassa tämä olisikin loogista, sillä hermosto ja lihakset tarvitsevat magnesiumia toimiakseen normaalisti. Ihmisillä tehdyt tutkimukset ovat kuitenkin tuottaneet heikkoja tuloksia.

”Tutkimusten mukaan magnesium ei ehkäise kramppeja. Toisaalta mahdollista hyötyä ei voi myöskään sulkea pois, sillä tutkimuksia on tehty vielä melko vähän. Esimerkiksi magnesiumin vaikutusta erityisesti liikkujien ja urheilijoiden kramppeihin ei ole tutkittu juuri ollenkaan”, Mursu selittää.

Tutkimusta tarvitaan lisää, mutta tämänhetkisen tiedon perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että magnesiumlisä ei torju suonenvetoja. Miksi sitten niin monet kokevat saavansa siitä apua?

”Tyypillisesti magnesiumlisää ostetaan liikuntaharrastuksen aloittamisen yhteydessä tai kilpailujen jälkeen, jolloin lisääntynyt rasitus laukaisee kramppeja. Elimistö kuitenkin sopeutuu rasitukseen nopeasti, ja krampit vähenevät. Ihminen saattaa tällöin kokea, että oireet katosivat magnesiumin ansiosta, vaikka ne olisivat hävinneet muutenkin”, Mursu pohtii.

Joka tapauksessa kohtuullinen magnesiumravintolisän syöminen ei ole haitallista, kunhan ihmisellä on terveet munuaiset. Ylimääräinen magnesium poistuu elimistöstä virtsan kautta.

Miten suonenvetoja voi ehkäistä?

Kramppeja olisi periaatteessa yksinkertaista vähentää lääkeaine kiniinin avulla, mutta haittavaikutusten takia sitä ei nykyään enää käytetä tähän tarkoitukseen. Ei ole olemassa mitään yksittäistä temppua, jolla suonenvetoja voisi luotettavasti ehkäistä.

”Kramppien syitä ja mekanismeja ei täysin tunneta. Tiedetään vain, että ne johtuvat lihasten väsymisestä ja että neste- ja suolatasapainon häiriöt sekä ikääntyminen lisäävät riskiä”, Mursu tiivistää.

 

Käynnissä olevaa suonenvetoa voi hoitaa venyttämällä kramppaavaa lihasta.

Nesteytys pitkäkestoisen liikunnan aikana voi vähentää suonenvetoja, kuten myös riittävä mineraalien saanti. Magnesiumin merkitys on kuitenkin tässä suhteessa vähäinen, sillä hien mukana sitä ei poistu kehosta kovin suuria määriä.

Käynnissä olevaa suonenvetoa voi hoitaa venyttämällä kramppaavaa lihasta. Yöllisiä kramppeja saattaa myös olla mahdollista ehkäistä venyttämällä krampeille alttiita lihaksia eli yleensä takareittä tai pohjetta juuri ennen nukkumaanmenoa. Yleisen venyttelyn sen sijaan ei ole osoitettu vähentävän suonenvetoja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  2. 2

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  3. 3

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  4. 4

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  5. 5

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  6. 6

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  7. 7

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  9. 9

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  10. 10

   Tutkimus: Hyväosaiset yliarvioivat omia kykyjään ja näyttävät siksi osaavammilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää