Ruoka

Sormiruokailua suositellaan pikkulapsille, mutta se tekee hyvää myös aikuisille, sanovat asiantuntijat

Nyhtäminen, dippaaminen ja muu ruuan kanssa käsin näpertely on jo osa fiiniäkin illallista.

Kauniit astiat ja aterimet tekevät yhä kauppansa kirpputoreilla ja designliikkeissä, mutta ruokailutilanteissa ne näyttäisivät olevan vähenemään päin. Ruuan nauttiminen suoraan kädestä suuhun, ilman aterimia, on yleistynyt muun muassa katuruokabuumin myötä.

Kun kädet kerran on otettu avuksi, nyhtäminen on levinnyt pelkästä oman croissantin murtamisesta yhteisölliseen naan-leivän ja erilaisten nyhtöleivonnaisten jakamiseen.

Veitsestä voi luopua, jos liha tarjotaan salaateissa valmiiksi nyhdettynä tai vuoltuna. Eikä haarukkaa tarvita, kun salaatti syödään tacokuoresta tai rieskaan käärittynä. Lusikkakin saa jäädä, kun jogurttipullon tai taskumattivanukkaan voi nostaa suoraan huulille juotavaksi.

 

Syömisestä on tullut entistä epämuodollisempaa.

Ilmiö ei ole tietenkään uusi. Veitsen ja haarukan käyttö alkoi yleistyä suomalaisessa ruokakulttuurissa vasta 1800-luvulla, ja monissa maissa syödään edelleen käsin tai puikoilla, muistuttaa ruokakulttuurin professori Mari Niva Helsingin yliopistosta.

Sormin syöminen on yleistä esimerkiksi monissa Afrikan ja Aasian maissa. Intiassa sen katsotaan myös heijastavan erityistä kunnioitusta ruokaa kohtaan.

Se, että sormin syöminen lisääntyy, johtuu Nivan mukaan siitä, että syömisestä on tullut entistä epämuodollisempaa. Lisäksi napostelu ja mukaan poimittavat ateriat ovat yleistyneet, ja pikaruokapaikkojakin on aiempaa enemmän.

Sormin syömiseen yhdistetään nopeus ja helppous. Usein se liittyy liikkumiseen – käsin syödään, kun ollaan matkalla paikasta toiseen.

 

Varhaiskasvatuksen suosituksissa kehotetaan antamaan lasten tutustua ruoka-aineisiin omin käsin.

Ruokakasvatuksen tutkija ja kehittäjä Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta yhdistää käsin syömisen suoraan suhteeseen ruokaa kohtaan. Sillä tavoitellaan luonnonmukaisuuden ja primitiivisyyden ihanteita, ja pyritään toimimaan ihmislajille historiallisesta näkökulmasta tyypillisellä tavalla.

”Syöminen voidaan nähdä hyvin kehollisena ja moniaistisena. Aistimme ruokaa niin tuoksun ja maun kuin suun alueen ja käden tuntoaistinkin avulla, ja tuotamme niiden perusteella kokemusta siitä, mitä syömme. Myös näkö- ja kuuloaistia käytetään ruuan arvioimiseen”, Talvia kuvailee.

”Suoraa kontaktia ravintoon haetaan myös ruuan omin käsin viljelemisestä ja valmistamisesta. Siinä on turvallisuushakuisuuttakin. Haluamme tietää, mitä ruokamme on, koska se otetaan sisään ja se muuttuu meiksi. Samalla lievittyy työn tietokoneistumisen aikaansaama sormilla tekemisen puute.”

Tietoiseen läsnäoloon eli mindfulnessiin perustuvissa tietoisen syömisen harjoituksissa avataan kaikkia aistikanavia. Sillä tavoitellaan hitaampaa ja keskittyvämpää syömistä, jonka pitäisi auttaa kehoa tunnistamaan ravintonsa. Varhaiskasvatuksen yleisissä ruokailusuosituksissa kasvattajia kehotetaan antamaan myös lasten tutustua ruoka-aineisiin omin käsin.

 

Kaikessa syömisessä on ensin aivovaihe.

Sisätautilääkäri Aila Rissanen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan lihavuustutkimusyksiköstä ja syömishäiriöklinikalta kertoo löytäneensä itsensä 1970-luvulla New Yorkin Manhattanilta rullaluistelemasta kadulla hampurilainen kädessä amerikkalaiskollegansa kanssa. Hän ajatteli silloin, ettei ihmisellä voi olla niin kiire, että syöminen hoidetaan vauhdissa, ja on edelleen samalla kannalla.

Kaikessa syömisessä on hänen mukaansa ensin aivovaihe eli eri aistien lähestymisvaihe, joka herättää ensimmäisen mielihyvän, muistot ja odotuksen jo ennen kuin ruoka viedään suuhun.

”Huulten kosketus ruokaan on vain osa kokonaisuutta. Ruuan hypistely lisää entisestään mielihyvää. Nautintoa jaetaan sormille ja pitkitetään, ja samalla ruuan määrää saatetaan vähentää”, sanoo Rissanen.

”Kun ruoka viedään huulille, mielihyvä on jo sekä koettu etukäteen että täyttymässä. Aivot ovat virittyneet ja valmiit nautintoon.”

Ruuan matka suuhun on suoristunut jopa illallisravintoloissa, osin aasialaisten vaikutteiden myötä, vahvistaa kokki ja ravintoloitsija Henri Alén helsinkiläisestä ravintola Ultimasta.

Ultimassa on viime aikoina tarjoiltu sormin syötäviksi muun muassa korealaista höyrysämpylää, friteerattua mallas-bunia ja sirkkatartalettia. Ruokia voidaan jakaa, mutta jokainen nauttii ne omalta lautaseltaan.

Alén arvelee, että käsin syömisen viehätys piilee sen sosiaalisuudessa ja nykyään yhä harvemmin koetussa konkreettisessa kosketuksessa ruokaan. Hän tunnistaa siinä samaa merkityksellisyyttä, jota kokki kokee käsitellessään laadukkaita raaka-aineita. Käsin syömisessä näkyy myös ruokakulttuurin kansainvälistyminen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  2. 2

   Iiris Suomela on ajautunut kaikkien tuntemaksi vihaiseksi tasa-arvoloukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  3. 3

   Kuva hukkuneesta isästä ja tyttärestä kertoo siirtolaisten ahdingosta Yhdys­valtojen ja Meksikon rajalla

  4. 4

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  7. 7

   Ely-keskus antoi lopullisen linjauksensa: Malmin lentokenttää ei tarvitse suojella rakennusperintölailla

  8. 8

   Poliisi selvitti Suviseuroille alaikäistä seuraa etsineen miehen henkilöllisyyden ja epäilee häntä nyt rikoksesta

  9. 9

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  10. 10

   Oliko Jari Aarnio huumekauppaa tehnyt ”Pasilan mies”? Hovi­oikeus antaa torstaina tuomionsa Helsingin entisen huumepoliisin päällikön syytteistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  7. 7

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  8. 8

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  9. 9

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  10. 10

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää