Ruoka

Hyväksi parsakokiksi oppii helposti kuka tahansa – Ota talteen alle puolen tunnin parsareseptit ja näppärät käsittelyvinkit

Paras parsakausi on lyhyt, joten siitä on syytä ottaa ilo irti.

Parsa maistuu parhaimmalta, kun maltat kypsentää sitä vain sen aikaa, että rakenteeseen jää vielä purutuntumaa.

Nämä ajankohtaiset parsaruuat valmistuvat alle puolessa tunnissa. Resepteissä pääsevät esille parsan parhaat makuparit: sitruuna, pehmeät juustot, uppomuna ja tryffeli. Linkit resepteihin ja parsakokin parhaat vinkit löydät jutun lopusta.

Yrttikimpusta, anjovisfileistä, valkosipulista ja sitruunasta valmistettu aromikas salsa verde -kastike maistuu aivan mahtavalle nopeasti keitetyn parsan ja kermaisen pehmeän burratajuuston kanssa. Jos haluat oikaista, voit keittämisen sijaan leikata tuoreen vihreän parsan kuorimaveitsellä ohuiksi lastuiksi ja sekoittaa tomaattien joukkoon.

Paahdetun maalaisleivän päälle lastatussa parsaherkussa on kaikki maut, joista parsafani villiintyy: rapeaksi grillattua prosciuttoa, uppomunaa ja tryffeliöljyä. Prosciutto antaa parsalle sopivasti rasvaisuutta ja suolaisuutta, ja se pitää parsan rakenteen grillatessa juuri sopivan rapsakkana. Jos uppomunan kypsennys tuntuu vaivalloiselta, voit korvata sen löysäksi keitetyllä kananmunalla.


Pirskahtelevan sitruunainen voikastike valmistuu mutkattomasti ja on kiva vaihtoehto perinteiselle hollandaisekastikkeelle. Valuta kastiketta reippaasti kampasimpukoiden ja höyrytettyjen parsojen päälle niin, että ne imevät reippaasti makua, ja nosta pannu rennosti pöytään.


Parsakokin pikakurssi


Tunnista tuore

Parsan väri määräytyy kasvatustavan mukaan. Vihreä parsa kypsyy valossa, valkoinen parsa mullan alla. Parsat voivat kypsyä myös violeteiksi.

Vihreässä parsassa on tuoreen ruohon ja herneen aromia. Valkoinen parsa maistuu mehevän makealta, ja lisäksi siinä on aavistus kitkeryyttä.

Tuore parsa on varrestaan jämäkkä ja suora. Veltto parsa kannattaa jättää kauppaan. Muista kurkistaa parsan kääreen sisään, niin näet, että varretkin ovat kunnossa.

Säilytä oikein

Kääräise tuoreet parsat kostean keittiöpyyhkeen sisään ja säilytä jääkaapin kylmimmässä paikassa, mielellään +1 asteessa.

Parsat pysyvät pidempään mehevinä, kun teet niille kukkakimppukikan: Leikkaa parsojen tyvestä pari senttiä pois ja nosta parsat astiaan, jonka pohjalla on muutama sentti kylmää vettä. Parsojen leikkuupintojen pitäisi olla veden peitossa. Säilytä parsakimppu jääkaapissa.

Kuori valkoiset parsat

Leikkaa pari senttiä kuivahtanutta vartta pois. Kun otat parsan molemmista päistä kiinni ja taitat parsaa kevyesti, kuiva osa varresta katkeaa itsestään. Vihreässä parsassa kuivahtaneen osan voi erottaa vaaleammasta väristä. Painelemalla parsan vartta kynnellä voit huomata, missä puumainen osa alkaa.

Tuoretta vihreää parsaa tai pikkuparsoja ei tarvitse välttämättä kuoria, mutta sitkeäkuorinen valkoinen parsa ja ulkomaalainen vihreä parsa suositellaan kuorittavaksi aina.

Kuori valkoiset tankoparsat nupun alapuolelta parsankuorijalla tai kuorimaveitsellä pyöritellen parsoja leikkuulaudan päällä. Vihreät parsat kuoritaan noin puolesta välistä vartta.

Kypsennä napakaksi

Keitä parsat kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä (2 tl suolaa / 1 l vettä). Keitinveden voi maustaa sitruunalla. Veteen voi myös ripauttaa sokeria, joka auttaa poistamaan valkoisen parsan aavistuksen kitkerää makua. Korkeassa parsakattilassa parsan herkät nuput jäävät veden pinnan yläpuolelle, jolloin ne höyrystyvät lempeästi kypsäksi. Keittämiseen sopii myös vaikkapa laakea paistokasari.

Höyrykorissa tai kattilan höyrystinosassa parsan mausta tulee intensiivinen ja väri pysyy paremmin heleänä.

Parsat kypsyvät myös 200-asteisessa uunissa pellin päällä öljyllä sipaistuna ja suolaripauksella maustettuna. Kypsennysaika riippuu parsan paksuudesta.

Parsat voi mainiosti grillata kuumassa grillissä parilalevyn tai verkon päällä. Kääntele parsoja muutaman kerran grillauksen aikana, että pinta paistuu kauttaaltaan ruskeaksi.

Valkoinen parsa kypsyy kypsennystavasta ja varren paksuudesta riippuen 8–10 minuutissa. Vihreä parsa kypsyy 2–5 minuutissa paksuudesta riippuen.

Vihreää tuoretta parsaa ei välttämättä tarvitse kypsentää. Voit suikaloida sitä kuorimaveitsellä salaatteihin tai vaikka leivän päälle. Piirakoihin tai pizzoihin täytteeksi ladottua parsaa ei tarvitse esikypsentää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Hawkit saattoivat Leijonat kotiin, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  4. 4

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  10. 10

   ”Korso on uusi maailmanmestari!” Oman kylän poika Kevin Lankinen nousi Vantaan parjatun lähiön sankariksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Hawkit saattoivat Leijonat kotiin, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää