Ruoka

Pelkästään pääkaupunkiseudulla voi päästä noin kymmenelle panimokierrokselle – Mitä oluista oppii tunnissa, jos niihin on etukäteen lähinnä suutuntuma?

Kymmenkunta pääkaupunkiseudun panimoa järjestää ohjattuja kierroksia. Tutustumiskierros täytyy varata etukäteen.

”No niin, mitkäs neljä raaka-ainetta oluen tekemiseen tarvitaan?”

Humala, mallas, hiiva ja vesi, takarivistä kajahtaa kuuluvalla äänellä.

”Sehän tuli kuin apteekin hyllyltä”, kehaisee ravintolapäällikkö Zelda Jutila.

Nopea häpeän aalto lävistää vatsanpohjan. Olisin minäkin tiennyt, mutta en nyt noin nopeasti. Toisaalta, eikös tänne ole tultu nimenomaan oppimaan?

Panimovierailu Helsingin Suvilahdessa sijaitsevassa Stadin Panimossa on juuri alkanut. Siemailemme tervetuliaisjuomaksi tarjottua Galaxy Pilsiä matalakattoisessa kellarihuoneessa, joka on täynnä erilaisia tankkeja, säiliöitä ja letkuja. Koneet humisevat hiljaa. Jutila huomauttaa, että Galaxy Pils on valmistettu australialaisesta humalasta. Se ei kerro minulle mitään.

Kun oluesta kiinnostuneita ihmisiä on koko ajan enemmän, trendikkäät pienpanimot ovat alkaneet markkinoida esittelykierroksiaan yhä enemmän paitsi asianharrastajille myös amatööreille: pariskunnille, yrityksille ja polttariporukoille.

Minä juon olutta mielelläni, mutta en missään nimessä ole asiantuntija. Tarkoitus onkin testata, mitä panimovierailulta jää käteen ja mieleen, jos etukäteen ei erota oluttyyppejä toisistaan eikä villihiivaa leivinjauheesta. Stadin Panimon peruskierros maksaa 25 euroa ja kestää reilun tunnin. Sen perään voisi varata myös tastingin, talon tapaksilla tai ilman.

Vaikka panimokierroksemme vetäjä on nainen, olut tuntuu ainakin näissä piireissä enemmän miehiseltä kiinnostuksen kohteelta. Reilun parinkymmenen hengen yleisössä on aikamoinen määrä partoja ja lippalakkeja.

Oikeastaan kierroksesta puhuminen on hieman harhaanjohtavaa, sillä koko tunti vietetään kellarihuoneessa – samassa, jossa Stadin Panimon kaikki pullo-oluet valmistetaan ja pullotetaan. Tuotannossa on muutenkin sympaattinen pienyrityksen meininki: oluita keitellään muun muassa merivoimien vanhoissa puurokattiloissa. Tuotanto on noin 150 000 litraa vuodessa, mikä ilmeisesti on pieni määrä, vaikka kuulostaa suurelta.

Neljä vuotta panimolla työskennellyt Jutila puhuu nopeasti, kuin hänellä olisi kiire saada kaikki faktat varmasti kerrottua. Luento on selvästi jaettu erilaisiin osiin, joista ensimmäinen on yritysesittely, lievän omakehun säestämä sellainen.

”Mehän tosiaan ollaan Suomen palkituin pienpanimo.”

Seuraavaksi on vuorossa pieni alkoholipoliittinen puheenvuoro, ja sitten päästään itse asiaan: oluen valmistamiseen.


Jutila panee pieniä lasipurkkeja kiertämään yleisöön. Saamme haistella ensin erilaisia Stadin Panimon käyttämiä viljoja, sitten humaloita eri maista. Humala on kallein ainesosa oluen valmistuksessa, Jutila kertoo.

”Voisi sanoa, että humalat maksavat maltaita”, hän tokaisee, ja yleisö hymähtää kohte­liaasti. Toistaiseksi kukaan ei kuitenkaan uskalla kysyä mitään.

Kun humaloihin perehdytään tarkemmin, selviää, että jenkkihumalat ovat yleensä aromiltaan sitruksisia ja australialaiset taas hedelmäisempiä. Tämän tiedon avulla osaisin maistella alun tervetuliaisjuomaa asiantuntevammin, mutta kahden desin annos on valitettavasti jo loppu.


Mäskäys, isomerisoituminen, kuumavierrehumalointi, hopback-astia.

Nyt ei vitsailla. Kun Zelda Jutila sukeltaa puheenvuoronsa pääaiheeseen, tekniikkaan ja tuotantoprosessiin, luennon sävy muuttuu hieman insinöörimäiseksi. Ravintolapäällikkö latelee ulkomuistista vaikuttavan määrän tarkkoja mittoja ja aikoja sekä erikoisia termejä. Osa niistä selitetään, kaikkia ei.

Vilkaisen yleisöä. Kukaan ei tee muistiinpanoja. On vaikea uskoa, että kukaan muistaisi ulkoa valtaosaa nyt kerrotuista faktoista, mutta ehkä osa niistä on ihmisille jo etukäteen tuttuja.

Panimon kellarissa on heinäkuisen helleaallon seurauksena melkoisen kuuma, eikä tilassa ole tuoleja. ”Panimokierros” tarkoittaa käytännössä paikallaan seisomista miltei koko tunnin ajan, sillä parinkymmenen hengen porukka ei mahdu pienehkössä kellarissa juuri liikkumaan. Hiki valuu pitkin selkää.

Mutta nyt Jutila onneksi pyytää meidät oluttankin vierelle. Faktaosuus on suoritettu, ja palkinnoksi saamme laskea itsellemme Genuine Apaa suoraan tankista. Jutila ohjeistaa, että mitä vinommassa pidämme lasia, sitä vähemmän oluen päälle muodostuu vaahtoa. Vai oliko se toisin päin . . .

Joka tapauksessa tankista jääkylmänä lasiin syöksyvä olut maistuu taivaalliselta. Se vapauttaa ryhmän tunnelman, ja ihmiset alkavat jutella toistensa kanssa. Jutila kertoo Pontukseksi ristimänsä pullotuskoneen vieressä vielä pari viimeistä knoppitietoa: oluen valmistamisessa eniten aikaa (vähintään 70 prosenttia) kuluu siivoamiseen ja seuraavaksi eniten pullottamiseen.

”Itse paneminen on aika pieni osa hommaa.”

Sitten ravintolapäällikkö yrittää vielä kerran: olisiko jollain jotain kysyttävää? Ja kyllä, nyt kielenkannat aukeavat:

”Saako ottaa lisää olutta?”

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

    2. 2

      Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

    3. 3

      Kaksi tutkijaa jäi loukkuun Puolan syvimpään luolaan: Pelastajat pelkäävät tutkijoiden hengen puolesta ja varautuvat jopa viikkojen operaatioon

    4. 4

      Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

      Tilaajille
    5. 5

      Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

    6. 6

      Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

      Tilaajille
    7. 7

      Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

    8. 8

      Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

    9. 9

      Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

    10. 10

      70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

      Tilaajille
    2. 2

      Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

      Tilaajille
    3. 3

      Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

    4. 4

      Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

    5. 5

      Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

    6. 6

      Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

    7. 7

      HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

      Tilaajille
    8. 8

      ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

    9. 9

      Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

    10. 10

      70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

    2. 2

      Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

    3. 3

      Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

      Tilaajille
    4. 4

      HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

      Tilaajille
    5. 5

      Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

      Tilaajille
    6. 6

      Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

      Tilaajille
    7. 7

      Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

    8. 8

      Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

    9. 9

      Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

      Tilaajille
    10. 10

      Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

    11. Näytä lisää