Ruoka

Pariskunta muutti Yhdysvalloista Suomeen ja ryhtyi tekemään marjaviinejä – Nyt heidän juomansa kahmivat mitaleita maailmalla

Cohenit eivät tienneet, millainen maine suomalaisilla marjaviineillä on ollut – ja hyvä niin.

Suomalaisten tilaviinien maine ei ole ollut hääppöinen: 1990-luvun kotiviinibuumi ja ensimmäiset myyntiin tulleet marja- ja hedelmäviinit eivät päässeet viininystävien suosioon. Moni odotti niiden olevan samanlaisia kuin puna- tai valkoviinit, vaikka kyseessä on eri tuote, eikä alussa kaikilla tekijöillä ollut riittävästi tietotaitoa.

Huippuvuosista jäljellä on joka toinen tilaviiniyritys, niitä on nyt noin 30. Taso on noussut alkuvuosista, mutta silti moni kauhistuu, jos ravintolassa aletaan tarjoilla kotimaista marjaviiniä.

”Tilanne on ollut sama kuin oli kotioluen kanssa ennen pienpanimobuumia. Kukaan ei halunnut maistaa sitä, kun rahaa oli ’oikeaakin olutta’ ostaa”, David Cohen, 56, kertoo.

Massachussettsista Yhdysvalloista Espooseen vuonna 2008 muuttanut Cohen tietää, mistä puhuu. Hän hurahti oluen panemiseen vuonna 2002 – moni odotti hänen perustavan panimon – mutta pian insinöörin sydämen vei rypäleviinien valmistus.

Kun Suomesta ei saanutkaan eurooppalaisia rypäleitä, ammattimaisesta viinintuotannosta jo laskelmia tehneen Cohenin ja hänen rahoitusalalla työskennelleen vaimonsa Paola Guerrero de Cohenin, 45, piti miettiä muuta.

”Olimme kaksi ulkomaalaista etsimässä suomalaista viiniä ja ihmettelemässä, miksi sitä ei ole. Rypäleissä parasta laatua on mahdoton saada, ellei ole tuottajan sukulainen, mutta täällä raaka-aine, upeat marjat, on kaikkien saatavilla. Emme tienneet tilaviinihistoriastanne mitään.”

Oli ehkä onni, että tilaviinien maine selvisi Coheneille vasta, kun he alkoivat tehdä valmiilla tuotteillaan markkinointitutkimusta vuonna 2014. He uskoivat tekemiseensä, joten he jaksoivat puskea eteenpäin ja hakea puolueettomia arviointeja kansainvälisistä kilpailuista.

Nyt heidän yrityksensä Ainoa Wineryn tilaviinejä on palkittu jo useaan otteeseen maailmalla, ja välillä ne loppuvat jopa Alkoista.

Ainoa Winery on onnistunut murtamaan tilaviineihin liittyviä oletuksia. Esimerkiksi Vaapukka palkittiin Pariisin kansainvälisessä viinikilpailussa vuonna 2017 kultamitalilla. Se on ensimmäinen kisassa koskaan palkittu marjaviini.

Moni arvostettu helsinkiläisravintola, kuten Savoy, Palace ja Nokka, tarjoavat jo Ainoan viinejä. Esimerkiksi kuiva mustikkaviini Silkki sopii hyvin riistalle.

HS:n viiniasiantuntija Jouko Mykkänen on antanut kahdelle tilan viinille viisi tähteä, mikä on harvinaista.

”Heidän viininsä ovat hämmentäviä ja elegantteja, jotakin ihan uutta. Ne on tehty ammattitaidolla, ja niissä on aistittavissa pitkälle viety tuotekehitys. Ainoa Winery on vienyt suomalaiset tilaviinit seuraavan sukupolven tasolle”, hän kuvailee.


Insinöörinä tuotekehityksen parissa yhä työskentelevä viinintekijä David Cohen pitää yhtenä menestystekijänä muualta tulleiden näkökulmaa.

”Meille mustikka ei ole automaattisesti piirakan täyte tai pakastettava marja, koska emme ole tottuneet käyttämään sitä lapsesta asti niin kuten suomalaiset. Joskus erilainen näkökulma on hyväksi.”

Molemmilla Coheneilla on viinintuotannon ammattitutkinto Hämeen ammatti-insituutista Lepaalta, minkä lisäksi David Cohenilla on runsaasti tietotaitoa kemiasta, fysiikasta ja tuotekehityksestä.

”Yksi tärkeä tekijä on Paolan uskomattoman tarkka makuaisti. Hän maistaa virheet, joita en huomaa. Hänen huomioidensa pohjalta pyrimme päättelemään, mikä on esimerkiksi oikea tapa lisätä makeutta, jos tuote sitä vaatii. ”

Välillä Cohenit tekevät tuotteesta monta hiottua erää ennen kuin he ovat tyytyväisiä. Yksi tavoiteltava tekijä on juoman tasapainoisuus.

”Molemmille pitää tulla vau-elämys. Vasta sen jälkeen voi alkaa tuotanto.”

Cohenit vaativat raaka-aineiltaan paljon. He esimerkiksi hylkäsivät Lohjan asuin- ja yrityspaikkana, koska sen vedenlaatu ei ollut niin hyvä kuin David Cohen halusi.

Pariskunta ei myöskään pelkää kokeilla uutta: viiniä syntyy punajuurestakin, ja makuja marjojen tueksi haetaan esimerkiksi mesiangervosta.

Yhtenä merkittävänä alkuaskeleena yritykselleen Cohenit pitävät Ateljé Sotamaan pestaamista brändi-ilmeen luojiksi.

”He ymmärsivät, mitä yritämme tehdä, että marjaviinit voivat olla maailmanluokan viinejä.”

Cohenin perhe muutti vuoden vaihteessa Hollolaan, jossa samassa pihapiirissä on uusi koti ja tuotantotilat. Aiemmin he tekivät viinit Lepaalla, josta tiloja vuokraavat muutkin.

”Täällä kapasiteetti on 20 000 litraa ja se voidaan nostaa 50 000 litraan.”

Tähän asti Ainoan tuotteet ovat olleet täysin Cohenien kehittämiä ja valmistamia. Nyt ollaan ottamassa seuraavaa askelta. Yrityksen hallitukseen on saatu eri alojen ammattilaisia, kuten sommelier Samuil Angelov ja viinimaahantuoja Vinderiktin omistaja Jean-François Galtat, jotka jatkossa osallistuvat tuotekehitykseen. Talouspuolelle tukea tuo Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller.

Yhtenä tavoitteena on käynnistää vienti toden teolla. Cohenit uskovat, että trendikkäille pohjoismaisen keittiön ruoille heidän viininsä ovat toimiva juomaparitus.

”Meillä on jotakin uniikkia tarjottavaa.”


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää