Ruoka

Värikkäitä kasviksia kehotetaan syömään, vaikka värien terveysvaikutuksia ei tunneta kunnolla – Näistä väriaineista on tutkitusti hyötyä

Montaa väriä syödessään ihminen todennäköisesti tulee nauttineeksi runsaasti kasvikunnan tuotteita. Se on kiistatta terveellistä.

Ovatko värikkäät kasvikset erityisen terveellistä? Usein sanotaan, että lautaselle tulisi koota mahdollisimman monivärinen annos kasvikunnan tuotteita.

Mutta onko väreissä voimaa? Kannattaako lautaselle yrittää kerätä koko sateenkaari? Ja voivatko kasvien väriaineet ehkäistä sairauksia?

Väreissä on antioksidantteja

Yleensä värikkäiden kasvisten väitetään olevan erityisen terveellisiä, koska niissä on antioksidantteja. On totta, että monet kasvien värikkäät yhdisteet ovat antioksidantteja. On myös totta, että antioksidantit auttavat ylläpitämään terveyttä. Ne torjuvat elimistön hapetusstressiä, joka on osatekijä monissa sairauksissa.

Arjen ruokavalintojen kannalta antioksidanttien hyödyt ovat kuitenkin teoreettisia. Ravinnon kautta saadut antioksidantit vaikuttavat elimistöön monimutkaisilla tavoilla, eikä niistä useimpien hyötyjä ja haittoja tunneta kunnolla.

Erityisen kiistanalaisia ovat antioksidanttiravintolisät. Ne eivät ole tutkimuksissa osoittautuneet niin hyödyllisiksi kuin tutkijat joitakin vuosia sitten toivoivat.

Pelkkä antioksidatiivisuus ei siis ole riittävä syy olettaa, että tietty kasvin väriaine olisi terveellinen. Tutkimusten pohjalta voi yleistää vain sen verran, että joissakin olosuhteissa osa kasvien värikkäistä yhdisteistä saattaa ehkäistä elintaso- ja rappeumasairauksia. Tosin niin tekevät myös monet värittömät yhdisteet. Väreissä ei ole taikaa.

Sateenkaaren tavoittele­minen voi olla terveellistä

Yksittäisiä terveellisiä yhdisteitä ei kannata jahdata vaan keskittyä syömään vaihtelevaa ruokaa. Tältä osin aterian monivärisyys voi toki olla hyödyllistä.

Mahdollisimman montaa väriä syödessään ihminen todennäköisesti tulee nauttineeksi runsaasti kasvikunnan tuotteita. Se on kiistatta terveellistä. Kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa on vaihtelevasti eri vitamiineja ja mineraaleja sekä muita elimistöön vaikuttavia yhdisteitä. Siksi monipuolisuus kannattaa.

Monipuolisuus tarkoittaa myös sitä, että syö kasviksia eri tavoilla valmistettuna. Vaikka kypsentäminen alentaa esimerkiksi C-vitamiinipitoisuutta, se tehostaa eräiden muiden yhdisteiden imeytymistä. Samoin kannattaa muistaa, että terveydelle suotuisia kasvikemikaaleja on muuallakin kuin vihanneksissa, marjoissa ja hedelmissä. Monia samoja yhdisteitä saa muun muassa pähkinöistä, täysjyväviljasta, sienistä, kahvista ja teestä.

Nämä neljä ovat tunnetuimmat yhdisteiden ryhmät, jotka antavat kasveille värin:

1. Antosyaanit

Polyfenolit ovat joukko yhdisteitä, joita esiintyy kaikissa kasveissa ja sienissä. Tutkimuksissa monista polyfenoleista tai ainakin polyfenolipitoisista ruoista on havaittu olevan jonkinlaista apua kroonisten sairauksien ehkäisyssä. Tulokset eivät ole kuitenkaan kiistattomia.


Antosyaanit ovat polyfenoleja, joiden väri vaihtelee happamuuden mukaan punaisesta violetin kautta siniseen ja jopa mustaan. Elintarvikevärinä antosyaanien E-koodi on 163.

Runsaasti antosyaaneja sisältävistä ruoista toivotaan apua muun muassa diabeteksen ehkäisyyn. Vaikka antosyaanien hyödyistä on jonkin verran näyttöä, ei kuitenkaan tiedetä tarkasti, miten mikäkin antosyaaniyhdiste vaikuttaa elimistöön ja kuinka niitä käytännössä voisi parhaiten hyödyntää.

Antosyaanit ovat yleisiä kasvikunnassa. Niitä on muun muassa mustikassa, kirsikassa, mansikassa, munakoisossa, punakaalissa ja retiisissä sekä myös punaviinissä.

2. Betalaiinit

Osa kasveista saa sinipunaisen värinsä betalaiineista, joista tunnetuin on punajuuren sisältämä betaniini eli E162.

Betalaiinit ovat antioksidantteja. Koeputki- ja eläinkokeissa niillä on havaittu olevan lupaavia ominaisuuksia, mutta todelliset vaikutukset ihmisen terveyteen ovat selvittämättä.


Betalaiinit ovat luonnossa harvinaisempia kuin antosyaanit. Ne antavat väriä punajuuren lisäksi muun muassa lehtimangoldille, pitaijalle sekä eräille sienille, kuten myrkylliselle punakärpässienelle.

3. Karotenoidit

Karotenoideista kasvit saavat keltaisen, oranssin ja punaisen sävyjä. Niitä käytetään elintarvikkeissa lisäaineina E-koodilla 160.

Osa karotenoideista, kuten alfa- ja beetakaroteeni, muodostavat ihmisen elimistössä A-vitamiinia. A-vitamiiniksi muuttuvat karotenoidit ovat kiistatta terveyttä edistäviä, suorastaan välttämättömiä.

Lykopeeni on karotenoidi ja tehokas antioksidantti, jonka myönteinen vaikutus terveyteen on osoitettu melko hyvin. Lykopeeni auttaa hallitsemaan kolesterolia ja mahdollisesti ehkäisee joitakin syöpälajeja. Lykopeenia saa muun muassa tomaatista, ruusunmarjasta, tyrnimarjasta, vesimelonista ja papaijasta. Parhaiten lykopeeni imeytyy kypsennettynä ja rasvaan sekoitettuna. Esimerkiksi tomaattinen pastakastike on hyvä lykopeenin lähde.

Luteiini on keltainen karotenoidi, joka luultavasti edistää ainakin silmien hyvinvointia. Luteiinia saa monista lähteistä, kuten vihreistä vihanneksista, porkkanasta, pistaasipähkinästä ja kananmunan keltuaisesta.

4. Klorofylli

Klorofylli eli lehtivihreä antaa kasveille niiden vihreän värin. Klorofylliä ja sen johdannaisia käytetään elintarvikeväreinä E-koodilla 140.


Suurin osa vih­reistä elin­tarvik­keista sisäl­tää kloro­fylliä. Jopa alkoholijuoma absintti saa siitä vihreän värinsä.

Klorofylli on antioksidantti, jolla on yritetty yksittäisissä tutkimuksissa hoitaa monia vaivoja ja sairauksia. Tällä hetkellä klorofyllin mahdollisista lääkinnällisistä tai terveyttä edistävistä vaikutuksista ei ole kuitenkaan kunnon näyttöä.

On monta syytä syödä vihreitä kasviksia, mutta vihreä väri ei ole yksi niistä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  5. 5

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää