Ruoka

Kananugetit tulivat Suomeen jo 80-luvulla, ja siihen liittyy erikoinen tarina: Carrolsin työntekijät toivat nugetteja Tukholman McDonald’sista ruotsinlaivalla

80-luvun Helsingissä kanaksi pukeutuneet myyntimiehet houkuttelivat ihmisiä syömään kananugetteja ja ruokaa jonotettin viidessä rivissä. Nugetteihin ihastuivat niin kehonrakentajat kuin lapset.

Toisin kuin viime viikolla julkaistussa jutussa kerroimme, kananugetteja ei opittu syömään Suomessa McDonald’sissa. Se tapahtuikin suomalaisessa pikaruokaketju Carrolsissa, jossa kananugetit lanseerattiin jo vuonna 1986.

Yksi syy tähän saattoi olla työntekijöiden Ruotsin-risteily.

Matkalla oli mukana Sami-Veijo Häkkinen, joka tuli Suomen ensimmäiseen Carrolsiin Helsingin Citykäytävälle töihin 1985. Työntekijöillä oli tapana viettää paljon vapaa-aikaa yhdessä, ja porukka lähti yhdessä käymään Ruotsissa.

”Menimme Sergelin torin McDonalds’iin syömään. Siellä oli myynnissä kananugetteja, eikä kukaan meistä ollut nähnyt ennen vastaavaa. Dippailtava sormiruoka oli mielestäni niin hyvä idea, että ostin niitä laatikollisen mukaan ja vein ne Suomeen ravintolapäällikölle”, Häkkinen kertoo.

Puoli vuotta myöhemmin nugetit tulivat Carrolsilla myyntiin. Häkkinen ei tiedä, oliko syynä tuo Ruotsista tuotu laatikko, vai oliko tuotekehittely ollut käynnissä jo sitä ennen. Mutta kun nugetit tulivat myyntiin, suosio oli kova:

”Niitä meni todella paljon. Ja oli yksi selkeä ihmisryhmä jotka söivät niitä enemmän kuin muut: salilla käyvät tyypit. Jätkät, jotka kävivät pumppaamassa, ottivat aina ison annoksen nugetteja”, Häkkinen muistelee.

Suurin kohderyhmä oli kuitenkin nuoriso. Pikaruoka oli yhdenlainen murros suomalaisessa nuorisokulttuurissa, se edusti uuden sukupolven elämäntyyliä.

Onnen päivät -tv-sarjasta oltiin opittu, miten coolit tyypit hengailivat hampurilaisbaarissa. Carrols toi tämän Suomeen jo 70-luvulla. Paikka oli myös nuorison suosima työpaikka – se oli iso juttu, jos pääsi Carrolsille töihin” kertoo Pasi Koistinen, joka aloitti Tukku Oy Parti Ab:n Carrols-osaston johtajana lokakuussa 1986.

Kananugetit olivat tulleet valikoimiin aiemmin samana vuonna.

”Citykäytävässä, Keskuskadulla ja Töölössä asfalttiin oli maalattu keltaisia kananjälkiä ja jenkkityyliin ulkona hyppivät kanapukuiset sisäänheittäjät. Koko kanajuttu oli ylipäätään tuore asia Suomessa: eihän silloin 80-luvun puolivälissä ollut kaupoissa myynnissä tällaisia hienoja asioita kuin broilerin rintafilee.”

”Kaikki, erityisesti lapset, rakastuivat sormilla syötävään ruokaan. Muistan, kun minunkin tyttäreni söi kananugetteja jo alle kaksivuotiaana”, nauraa Koistinen.

Carrolsilla oli merkittävä rooli amerik­kalaisen pika­ruoan rantau­tumisessa Suomeen, mutta se toi myös jotain uutta lounas­ruoka­tarjontaan:

”Ei silloin ollut lounas­kulttuuria: ei työ­paikoilla tai kaupungilla ollut näin hyviä lounaspaikkoja. Lounasaikaan keskustan ravintoloihimme kiemurteli ihan mielettömät jonot. Ihmisiä jonotti viidessä rivissä kassalle, se oli hurjaa menoa.”

Koistisen mukaan Suomessa otettiin uudentyyppiset ruokailutottumukset innokkaasti vastaan. Se tuli todistettua myös kun Tukku Oy Parti Ab toi Pizza Hutin Suomeen vuonna 1987.

”Helsingin Citykäytävän toimipiste oli muutaman vuoden ajan maailman eniten myyvä Pizza Hutin toimipiste. Me saimme siitä Pizza Hutin maailman konferenssista oikein hienon taulunkin seinälle ja DDT Jazz Band oli soittamassa, pidettiin oikein juhlallisuudet. Parin vuoden jälkeen Pariisi meni ohi”, Koistinen muistelee.

Carrols siirtyi yrityskauppojen myötä Keskolle vuonna 1997. Kesko puolestaan myi Carrolsin Hesburgerille vuonna 2002. Viimeiset Carrolsit katosivat katukuvasta vuonna 2012.

Oikaisu 28.9. kello 18.05: DDT Jazz Bandin nimi oli kirjoitettu jutussa väärin muotoon DDD Jazz Band.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää