Ruoka

Peppi Aralehto voitti nuorena Vuoden kokki -kilpailun ja päätyi tekemään 15-tuntisia työpäiviä huippuravintoloissa, kunnes löysi inhimilliset työajat mainostoimistosta

Peppi Aralehto on edelleen ainut Vuoden kokki -kilpailun naisvoittaja. ”Ihan yhtä lailla naisillakin on kunnianhimoa”, hän sanoo.

Kello näyttää iltapäiväkahta, ja se tarkoittaa sitä, että Peppi Aralehto saattaa istua alas ja huokaista. Takana on uusi työntäyteinen päivä N2-mainostoimiston muutaman neliön kokoisessa lounaskeittiössä.

”Aika minuuttitouhua tämä monesti on”, hän myöntää.

Fine dining -ravintoloissa kannuksensa ansainnut Aralehto on toiminut punavuorelaisen mainostoimiston yksityiskokkina vuoden 2016 lopusta. Hänen vastuullaan on lounaan valmistaminen 60 ihmiselle. Se sisältää kaiken mahdollisen ruoan valmistamisesta tilauksien tekemiseen ja jälkien siivoamiseen.

Mutta Aralehto ei valita.

Tämä on hänen valtakuntansa ja täällä hän saa loihtia ruokalistoista juuri sellaisia kuin itse haluaa: tarjoilla vaikkapa paistettuja ankankoipia, villiporokäristystä tai bouillabaissea. Valinnanvapauden Aralehto sanoo olevan ”ihan parasta”.

”Työajatkin ovat perheelliselle aika ihanteelliset”, hän kehaisee.

Toisenlaisiakin kokemuksia löytyy. Aralehto valmistui kokiksi 2000-luvun taitteessa, ja on työskennellyt vuosien varrella lukuisissa kotimaisissa huippuravintoloissa: muun muassa Meritorpassa, Savoyssa sekä edesmenneissä Michelin-ravintoloissa Chez Dominiquessa ja G.W. Sundmansissa.

Viidentoista tunnin vuorot ja kuuden päivän työviikot ovat tulleet hänelle tutuiksi.

”Mutta ei se varsinkaan silloin aluksi haitannut. Oli niin täynnä intoa oppia uutta. Halua näyttää”, Aralehto sanoo.

Suomalaisen ravintolakulttuurin hän näkee kehittyneen parissa kymmenessä vuodessa parempaan suuntaan. Nykyisin kotimaisuutta osataan arvostaa, Aralehto arvioi.

”Ennen mentiin paljon enemmän trendien perässä. Listalla saattoi olla ruijanpallasta, piikkihaita ja merianturaa, vaikka se on ylikalastettu laji. Onneksi nykyisin toimitaan eettisemmin ja suositaan kotimaisia tuotteita.”

Julkisuuden henkilö Aralehdosta tuli vuonna 2000 Vuoden kokki -kilpailun voiton myötä. Sen jälkeen elämä oli hetken aikaa pelkkää pyöritystä. Puhelin soi tauotta ja Aralehtoa maaniteltiin mukaan erilaisiin tv-ohjelmiin ja naistenlehtien sivuille.

Monesti hän kieltäytyi. Esimerkiksi silloin, kun häntä pyydettiin kisaamaan aikansa suosituimpaan ruokaohjelmaan, Kokkisotaan.

”Ei mun persoona ole sellainen, että pystyisin samaan aikaan puhumaan ja tekemään ruokaa.”

Edelläkävijänä Aralehtoa voi pitää monessakin mielessä. Sen lisäksi, että hän vuodesta 1995 järjestetyn Vuoden kokki -kilpailun kaikkien aikojen nuorin voittaja, on hän edelleen myös kilpailun ainut naisvoittaja.

Miksi? Siihen Aralehdolla ei ole vastausta.

”Ihan yhtä lailla naisillakin on kunnianhimoa”, hän sanoo.

”Kilpailu on harrastus normaalityön päälle. Siinä pitää olla intohimoa että jaksaa vielä innostua työpäivän päälle. Se on todella aikaa vievää puuhaa.”

Varsinaisiin tasa-arvo-ongelmiin hän ei koe työssään törmänneensä. Jos Aralehto jostain asiasta huomauttaisi, niin keit­tiökulttuuriin pesiytyneestä ronskista kielenkäytöstä. Ras­vaisia vitsejä hän kertoo kuulleensa varsinkin uransa alkuaikoina.

”Uran alkuaikoina sitä tunnusteli, että tämmöisetkö puheet tälle alalle kuuluvat. En missään vaiheessa ottanut ronskeja vitsejä itseeni”, Aralehto sanoo.

Vuoden kokki -titteli on toiminut kätevänä käyntikorttina myös kansainvälisillä areenoilla. 2000-luvun puolivälissä Aralehto työskenteli ulkomailla useamman vuoden ajan yhdessä aviomiehensä, nykyisin ravintola Nokan keittiöpäällikkönä toimivan Ari Ruohon kanssa.

Maailmanmatkailu on vienyt pariskunnan muun muassa kalifornialaiselle kasinolle ja norjalaisen pitsihuvilan keittiöön vuonojen juurelle. Paikanvaihdokset ovat tuoneet perspektiiviä myös kotimaan kuvioihin.

”Silloin tajusi, miten hyvin monet asiat Suomessa ovat. Silti peruselämiseen suhtaudutaan monessa muussa paikassa paljon positiivisemmin. Täällä valitusta kuulee usein.”

Välillä työhön on mahtunut hitunen glamouria.

Talven 2006 Aralehto ja Ruoho työskentelivät brittiyrityksessä, joka vuokrasi kokkeja Alppi-keskuksien luksushuviloihin. Asiakkaat koostuivat pääasiassa yksityiskoneilla lentelevistä ökyrikkaista ja venäläisen supermalli Natalia Vodianovan kaltaisista julkimoista.

Työstä tienasi viikossa kuukauden palkan.

”Saattoi tulla myös tippiäkin. Että tuossa on sulle vaikka tonni viisisataa”, Aralehto sanoo ja pyörittelee päätään.

Puoli neljältä hänellä alkaa olla jo kiire. Aralehto vaihtaa vaatteet, laittaa kypärän päähänsä ja hyppää pyöränsä selkään. Edessä on lisää ruoanlaittoa. Kotona Espoon Kivenlahdessa häntä odottaa kaksi nälkäistä suuta: perheen kuusi- ja yhdeksänvuotiaat pojat.

Mitäkö ammattikokin kotona syödään? Jauhelihaa, perunaa, pastaa ja keittoja, Aralehto luettelee. Siis ihan tavallista kotiruokaa.

”Ei meillä arkena hifistellä”, hän naurahtaa.

Kuka?

Peppi Aralehto


 Syntynyt Tukholmassa 1979. Asuu Espoon Kivenlahdessa.

 Voitti vuoden kokki -kilpailun vuonna 2000.

 Toimii Punavuoressa sijaitsevan mainostoimisto N2:n yksityiskokkina.

 Työskennellyt kokkina monissa kotimaisissa huippuravintoloissa. Muun muassa Savoyssa, Chez Dominiquessa ja G.W. Sundmansissa.

 Tehnyt ruoka-aiheista artikkelisarjaa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen yhdessä aviomiehensä, keittiömestari Ari Ruohon kanssa.

 Aralehdon ja Ruohon lisäksi perheeseen kuuluu kuusi- ja yhdeksänvuotiaat pojat.

 Täyttää 40 vuotta sunnuntaina 8. syyskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää