Ruoka

Vantaalaisen Eero Peltosen ruokahävikki on kymmenesosa keskiarvosta – Näillä kolmella helpolla niksillä jokainen voi päästä samaan tulokseen

Eero Peltonen piti vuoden ajan kirjaa taloutensa ruokahävikistä. Jäteastiaan päätyi selvästi vähemmän ruokaa kuin suomalaiskodeissa keskimäärin.

Noin 1,8 kilogrammaa. Sen verran syntyi ruokahävikkiä Eero Peltosen taloudessa vuonna 2018.

Peltosen pitämän kirjanpidon mukaan biojäteastiaan päätyi pilaantunutta ruokaa koko vuoden aikana vähemmän kuin kahden maitopurkin painon verran.

Se on niin vähän, että vantaalainen eläkeläinen itsekin yllättyi.

”Tiesin, että meillä on hävikki aika olematonta. Ajattelin, että se olisi vuodessa jotain viiden tai kymmenen kilon verran. Mutta se olikin alle kaksi kiloa!” Peltonen, 72, sanoo kotonaan ruokapöydän ääressä.

Pöydällä on tulostettuna Peltosen hävikkipäiväkirja. Hän innostui pitämään sellaista viime vuonna seurattuaan mediassa keskustelua ruokahävikistä ja sen ympäristövaikutuksista.

Koko viime vuoden ajan Peltonen merkitsi jokaisen pilaantuneen hedelmän, homeisen sipulin ja kuivahtaneen leivänkannikan tietokoneelle taulukkolaskentaohjelmaan. Painot hän arvioi näppituntumalla.

Jokainen merkintä sai vielä syykoodin sen mukaan, pilaantuiko ruoka ennenaikaisesti, liian pitkän säilytyksen vuoksi tai unohtamisen takia.

Vuoden hävikki mahtuu yhdelle A4-liuskalle. Tammikuussa roskakoriin päätyi ennen aikojaan pilaantunutta sipulia. Helmikuussa kolmena päivänä tärviölle meni salaattia. Maaliskuussa ei mitään.

Ainoa merkintä pilaantuneesta leivästä on heinäkuun lopulta.

”Pahuksen leivät unohtuivat pöydälle, kun lähdettiin mökille”, Peltonen manaa.

Peltosten kahden eläkeläisen taloudessa haaskatun ruoan määrä on noin kymmenesosa suomalaisten keskiarvosta.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan suomalaiset kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa. Henkilöä kohden hävikkiä syntyy siis noin 20–25 kiloa vuodessa. Kotitalouksissa syntyy noin kolmannes koko tuotantoketjun ruokahävikistä.

Ruoan tuottaminen roskiksen täytteeksi kuormittaa turhaan ympäristöä, syö luonnonvaroja ja tuhlaa rahaa. Koko EU-alueella jätteeksi päätyy vuosittain yli 140 miljardin euron arvosta ruokaa, yhteensä noin viidennes kaikesta tuotetusta ruoasta.

Viime vuosina on korostunut myös hävikin vähentämisen ilmastovaikutus. Noin 20–30 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä nimittäin aiheutuu ruoantuotannosta, ja haaskatun ruoan osalta päästöt ovat täysin turhia. Pelkästään suomalaisten kotitalouksien vuotuinen ruokahävikki vastaa noin 100 000 henkilöauton keskimääräisiä hiilipäästöjä.

Peltoselle hävikin vähentäminen on ollut itsestään selvä tavoite aina. Mistään ympäristöherätyksestä ei ainakaan ole kyse, hän vakuuttaa. Hän vain sattui kasvamaan 1950-luvulla, jolloin kaikki oli tiukempaa. Kotona ei tunnettu lautashävikkiä.

”Se on minulla luonteessa. En halua tuhlata ruokaa”, Peltonen perustelee.

Millä eväillä Peltonen sitten on onnistunut minimoimaan hävikin? Hän antaa kolme vinkkiä.

Ensinnäkin, Peltoset käyvät kaupassa kerran viikossa ja ostavat ruokaa koko viikon tarpeisiin. Kun ei juokse hakemaan jokaista maitopurkkia erikseen, ei mukaan tartu irrallisia heräteostoksia.


Toiseksi, Peltonen on intohimoinen pakastaja. 1970-luvun rivitalon keittiössä on iso arkkupakastin, joka on ahkerassa käytössä. Niin ahkerassa, että sen sisällöstä on pidettävä tarkasti kirjaa.

Ruokapöydän ääressä Peltonen esittelee varsinaisen magnum opuksen, pakastinpäiväkirjan vuosilta 1975–2003.

Pölyttyneen leikekirjan sivuille on kertynyt yhden suomalaisen perheen ruokahistoriaa kolmenkymmenen vuoden ajalta. Vuoden 1988 syksyllä pakastimessa on esimerkiksi käynyt ahkerasti parsakaalia ja papuja. Kirjassa näkyvät kesäiset kalareissut ja syksyiset sieniretket.

Peltonen tekee isoja annoksia, josta syödään mitä syödään ja loput pakastetaan. Leivän hän viipaloi suoraan kaupasta pakastimeen. Pienetkin kastikejämät hän pakastaa ja lisää pataan, kun seuraavan kerran tekee samaa ruokaa.

”Ruoan pitäisi kiertää pakastimessa nopeassa tahdissa, ettei se jää sinne lojumaan. Se on syötävä muutamassa viikossa”, hän ohjeistaa.

Ruoan maku ja laatu ovat Peltoselle tärkeitä. Hänen äitinsä teki 1950-luvulla töitä pitokokkina ja opetti, miten tehdään isoja määriä ruokaa. Kalaporukassaan Peltonen tunnetaan muonittajana, jonka vastuulla on valmistaa saalis pöytään. Pakasteiden huonoa mainetta hän ei kuitenkaan sulata.

Huippukokki Gordon Ramsay saa televisiossa hepulin, kun hänelle tarjotaan pakastettua lasagnea. Ravintoloissa ja ruokablogeissa palvotaan tuoreita raaka-aineita, mutta Peltonen syö mielellään itse tehtyä ruokaa pakastimesta.

”Sen verran pitää olla valmis tinkimään gourmet’sta”, hän sanoo.

Se kolmas vinkki liittyy tilastointiin. Peltonen kehottaa itse kutakin tarkkailemaan taloudessaan syntyvää hävikkiä. Hänen oma päiväkirjansa on jo johtanut toimenpiteisiin.

”Huomasin, että sipulia meni viime vuonna aika paljon roskiin. Tänä vuonna olen ostanut sitä vähemmän. Kaupassa kun myydään nykyään jo valmiiksi homeista sipulia”, Peltonen sanoo.

Viime vuoden taulukon mukaan myös keitettyjä perunoita pääsi liian usein pilaantumaan. Peltonen pani asian merkille, ja tänä vuonna hän on pilkkonut kaikki ylijääneet perunat suoraan pakkaseen.

Vuonna 2019 elokuun loppuun mennessä hävikkikirjassa on vasta seitsemän merkintää ja saldo yhteensä 500 grammaa. Saa nähdä, meneekö kilo rikki.

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää



    HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

      Tilaajille
    2. 2

      Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään muita yrittäjiä vähemmän

    3. 3

      HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

      Tilaajille
    4. 4

      Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

    5. 5

      Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

    6. 6

      ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

    7. 7

      Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

    8. 8

      Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

    9. 9

      Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

      Tilaajille
    10. 10

      Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen loppuottelussa: ”Tämä oli yksi parhaista viikoistani”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

      Tilaajille
    2. 2

      HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

      Tilaajille
    3. 3

      ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

    4. 4

      Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

    5. 5

      Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

    6. 6

      Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

    7. 7

      Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

      Tilaajille
    8. 8

      Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

      Tilaajille
    9. 9

      Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

    10. 10

      Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

      Tilaajille
    2. 2

      Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

    3. 3

      Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

      Tilaajille
    4. 4

      Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

    5. 5

      ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

    6. 6

      Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

    7. 7

      Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

    8. 8

      Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

      Tilaajille
    9. 9

      Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

      Tilaajille
    10. 10

      Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

    11. Näytä lisää