Ruoka

Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

Folaatti eli B9-vitamiini tarkoittaa joukkoa vesiliukoisia yhdisteitä, joita ihminen tarvitsee elääkseen. Ravintolisissä folaatti on yleensä foolihapon muodossa.

Folaatti on yksi harvoista ravintoaineista, joita keskimääräinen suomalainen ei saa tarpeeksi. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaisen aikuisen pitäisi saada päivittäin 300 mikrogrammaa folaattia ruoasta. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla suositus on 400 mikrogrammaa. Miehistä 21 prosenttia ja naisista vain 5 prosenttia saa vitamiinia suosituksen mukaisesti.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mielestä folaatista puhutaan harmillisen vähän:

”Folaatin liian alhainen saanti on niin merkittävä juttu, että Yhdysvalloissa ja eräissä muissa maissa viljatuotteita täydennetään foolihapolla. Olen ihmetellyt, mikseivät suomalaiset toimittajat kysele aiheesta enempää. Siitä ei puhuta hirveästi edes ravitsemusterapeuttien keskuudessa”, Laatikainen sanoo.

Nyt puhutaan. Kokosimme alle viisi merkittävintä asiaa, jotka folaatista kannattaa tietää.

1. Folaatin puute altistaa alkion kehityshäiriölle

Jos raskaana oleva saa liian vähän folaattia, alkio altistuu hermostoputken sulkeutumishäiriölle, josta seuraa vakavia epämuodostumia. Häiriö on melko harvinainen. Euroopassa se todetaan noin yhdeksässä raskaudessa kymmenestätuhannesta. Useimmat tapaukset olisivat torjuttavissa riittävän folaattipitoisella ruokavaliolla ja foolihapporavintolisillä.

”Foolihapolla voi tosiaan ehkäistä hermostoputken sulkeutumishäiriötä. Asiassa ei ole minkäänlaista epäselvyyttä. Tämä on ainoa foolihapporavintolisästä saatava hyöty, jonka tueksi on olemassa kovaa dataa”, Laatikainen arvioi.

Koska hermostoputken sulkeutumishäiriö ilmenee raskauden alkuviikkoina, folaattia pitäisi saada riittävästi jo ennen raskauden havaitsemista. THL suosittelee, että raskautta suunnittelevat ottaisivat foolihappolisää 400 mikrogrammaa joka päivä jo kaksi kuukautta ennen kuin lopettavat ehkäisyn.

Raskautta ei voi kuitenkaan aina täysin suunnitella. Siksi foolihapon lisääminen viljatuotteisiin voisi olla perusteltua Suomessakin.

2. Anemia voi johtua folaatin puutteesta

Folaatin puute aiheuttaa megaloblastista anemiaa, jossa luuydin tuottaa ylisuuria punasoluja, ja elimistön hapetus häiriintyy. Oireina voi ilmetä kalpeutta, väsymystä, ripulointia sekä kielen pinnan sileyttä ja arkuutta.

Todennäköisesti megaloblastista anemiaa voi torjua niin folaattipitoisella ruoalla kuin foolihappolisälläkin. Useimmiten sen taustalla ei kuitenkaan piile folaatin vaan B12-vitamiinin puute. Myös alkoholismi voi olla osatekijä, sillä runsas ja jatkuva alkoholinkäyttö häiritsee vitamiinien imeytymistä.

3. Folaatti saattaa edistää aivoterveyttä

Monia tutkijoita kiinnostaa tällä hetkellä se, miten folaatti voisi auttaa parantamaan aivojen hyvinvointia. Folaatin saannilla vaikuttaa olevan jonkinlainen yhteys moniin aivojen ja hermoston sairauksiin, mutta tulokset eivät ole kiistattomia.

”Väestötutkimusten perusteella ruoasta saatava folaatti näyttäisi vähentävän masennuksen, aivohalvauksen ja Alzheimerin taudin riskiä. Vahvaa satunnaistettua tutkimusnäyttöä ei ole kuitenkaan vielä olemassa”, Laatikainen tiivistää.

Nämä sairaudet koskettavat niin monien ihmisten elämää, että luotettavampia tutkimustuloksia on syytä odottaa innolla. Jos on totta, että folaattipitoisella ruoalla tai jopa foolihappolisällä olisi mahdollista kohentaa suomalaisten aivoterveyttä, se olisi kansanterveyden kannalta merkittävää.

4. Folaattipitoinen ruoka voi ehkäistä suolistosyöpää

Folaatista on toivottu apua myös syöpien torjuntaan. Ihmiset, jotka saavat ravinnosta tarpeeksi folaattia, kärsivät muita vähemmän suolistosyövistä. Ei kuitenkaan tiedetä, johtuuko tämä folaatista vai jostakin muusta tekijästä, kuten folaattipitoisen ruokavalion sisältämistä kuiduista. Tutkimusten perusteella ainakaan pelkät foolihappolisät eivät ehkäise syöpää.

”Eräissä syöpätutkimuksissa ihmisille on annettu jopa 2 500 mikrogramman annoksia foolihappoa, kun turvallisen saannin yläraja on 1 000 mikrogrammaa. Meta-analyysien perusteella jättiannoksista ei ole hyötyä ja ne saattavat jopa hieman lisätä eturauhassyöpiä. Tämä ei ole yllättävää, sillä teoriassa minkä vain antioksidanttivitamiinin yliannostus voi kohottaa syöpäriskiä”, Laatikainen selittää.

Koska foolihapon mega-annoksista ei ole hyötyä ja saattaa jopa olla haittaa, ulkomaisten verkkokauppojen superravintolisät kannattaa jättää väliin. Apteekin monivitamiinivalmisteet sen sijaan ovat turvallisia, sillä niissä foolihappoa on maltillisia määriä.

5. Täysjyvävilja ja kasvikset ovat hyviä folaatin lähteitä

Tyypillinen suomalainen saa puolet folaatistaan täysjyväviljoista, kasviksista ja perunasta. Folaattia on myös eläintuotteissa. Erityisen paljon sitä on maksassa ja munuaisissa. Kovin suurten sisäelinannosten syömistä ei tosin nykyään suositella.

Vegaanit saavat sekasyöjiä useammin suositusten mukaisesti folaattia. Folaatin saannin parantaminen onkin yksi hyvä lisäsyy syödä enemmän täysjyväviljoja, papuja ja tummanvihreitä lehtikasviksia, jotka ovat muutenkin terveellisiä. Ruokavalion monipuolisuus on valttia, sillä folaattipitoisuudet vaihtelevat ruokaryhmien sisällä.

”Esimerkiksi maapähkinässä on erittäin paljon folaattia. Sen sijaan cashewpähkinä, joka on toinen suomalaisten suosikki, sisältää folaattia minimaalisen vähän”, Laatikainen sanoo.

Muita hyviä folaatin lähteitä ovat herneet sekä osa juureksista, kuten punajuuri ja lanttu. Myös sienissä on folaattia – osterivinokkaassa ja talvijuurekkaassa jopa melko runsaasti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  3. 3

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää