Ruoka

Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

Folaatti eli B9-vitamiini tarkoittaa joukkoa vesiliukoisia yhdisteitä, joita ihminen tarvitsee elääkseen. Ravintolisissä folaatti on yleensä foolihapon muodossa.

Folaatti on yksi harvoista ravintoaineista, joita keskimääräinen suomalainen ei saa tarpeeksi. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaisen aikuisen pitäisi saada päivittäin 300 mikrogrammaa folaattia ruoasta. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla suositus on 400 mikrogrammaa. Miehistä 21 prosenttia ja naisista vain 5 prosenttia saa vitamiinia suosituksen mukaisesti.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mielestä folaatista puhutaan harmillisen vähän:

”Folaatin liian alhainen saanti on niin merkittävä juttu, että Yhdysvalloissa ja eräissä muissa maissa viljatuotteita täydennetään foolihapolla. Olen ihmetellyt, mikseivät suomalaiset toimittajat kysele aiheesta enempää. Siitä ei puhuta hirveästi edes ravitsemusterapeuttien keskuudessa”, Laatikainen sanoo.

Nyt puhutaan. Kokosimme alle viisi merkittävintä asiaa, jotka folaatista kannattaa tietää.

1. Folaatin puute altistaa alkion kehityshäiriölle

Jos raskaana oleva saa liian vähän folaattia, alkio altistuu hermostoputken sulkeutumishäiriölle, josta seuraa vakavia epämuodostumia. Häiriö on melko harvinainen. Euroopassa se todetaan noin yhdeksässä raskaudessa kymmenestätuhannesta. Useimmat tapaukset olisivat torjuttavissa riittävän folaattipitoisella ruokavaliolla ja foolihapporavintolisillä.

”Foolihapolla voi tosiaan ehkäistä hermostoputken sulkeutumishäiriötä. Asiassa ei ole minkäänlaista epäselvyyttä. Tämä on ainoa foolihapporavintolisästä saatava hyöty, jonka tueksi on olemassa kovaa dataa”, Laatikainen arvioi.

Koska hermostoputken sulkeutumishäiriö ilmenee raskauden alkuviikkoina, folaattia pitäisi saada riittävästi jo ennen raskauden havaitsemista. THL suosittelee, että raskautta suunnittelevat ottaisivat foolihappolisää 400 mikrogrammaa joka päivä jo kaksi kuukautta ennen kuin lopettavat ehkäisyn.

Raskautta ei voi kuitenkaan aina täysin suunnitella. Siksi foolihapon lisääminen viljatuotteisiin voisi olla perusteltua Suomessakin.

2. Anemia voi johtua folaatin puutteesta

Folaatin puute aiheuttaa megaloblastista anemiaa, jossa luuydin tuottaa ylisuuria punasoluja, ja elimistön hapetus häiriintyy. Oireina voi ilmetä kalpeutta, väsymystä, ripulointia sekä kielen pinnan sileyttä ja arkuutta.

Todennäköisesti megaloblastista anemiaa voi torjua niin folaattipitoisella ruoalla kuin foolihappolisälläkin. Useimmiten sen taustalla ei kuitenkaan piile folaatin vaan B12-vitamiinin puute. Myös alkoholismi voi olla osatekijä, sillä runsas ja jatkuva alkoholinkäyttö häiritsee vitamiinien imeytymistä.

3. Folaatti saattaa edistää aivoterveyttä

Monia tutkijoita kiinnostaa tällä hetkellä se, miten folaatti voisi auttaa parantamaan aivojen hyvinvointia. Folaatin saannilla vaikuttaa olevan jonkinlainen yhteys moniin aivojen ja hermoston sairauksiin, mutta tulokset eivät ole kiistattomia.

”Väestötutkimusten perusteella ruoasta saatava folaatti näyttäisi vähentävän masennuksen, aivohalvauksen ja Alzheimerin taudin riskiä. Vahvaa satunnaistettua tutkimusnäyttöä ei ole kuitenkaan vielä olemassa”, Laatikainen tiivistää.

Nämä sairaudet koskettavat niin monien ihmisten elämää, että luotettavampia tutkimustuloksia on syytä odottaa innolla. Jos on totta, että folaattipitoisella ruoalla tai jopa foolihappolisällä olisi mahdollista kohentaa suomalaisten aivoterveyttä, se olisi kansanterveyden kannalta merkittävää.

4. Folaattipitoinen ruoka voi ehkäistä suolistosyöpää

Folaatista on toivottu apua myös syöpien torjuntaan. Ihmiset, jotka saavat ravinnosta tarpeeksi folaattia, kärsivät muita vähemmän suolistosyövistä. Ei kuitenkaan tiedetä, johtuuko tämä folaatista vai jostakin muusta tekijästä, kuten folaattipitoisen ruokavalion sisältämistä kuiduista. Tutkimusten perusteella ainakaan pelkät foolihappolisät eivät ehkäise syöpää.

”Eräissä syöpätutkimuksissa ihmisille on annettu jopa 2 500 mikrogramman annoksia foolihappoa, kun turvallisen saannin yläraja on 1 000 mikrogrammaa. Meta-analyysien perusteella jättiannoksista ei ole hyötyä ja ne saattavat jopa hieman lisätä eturauhassyöpiä. Tämä ei ole yllättävää, sillä teoriassa minkä vain antioksidanttivitamiinin yliannostus voi kohottaa syöpäriskiä”, Laatikainen selittää.

Koska foolihapon mega-annoksista ei ole hyötyä ja saattaa jopa olla haittaa, ulkomaisten verkkokauppojen superravintolisät kannattaa jättää väliin. Apteekin monivitamiinivalmisteet sen sijaan ovat turvallisia, sillä niissä foolihappoa on maltillisia määriä.

5. Täysjyvävilja ja kasvikset ovat hyviä folaatin lähteitä

Tyypillinen suomalainen saa puolet folaatistaan täysjyväviljoista, kasviksista ja perunasta. Folaattia on myös eläintuotteissa. Erityisen paljon sitä on maksassa ja munuaisissa. Kovin suurten sisäelinannosten syömistä ei tosin nykyään suositella.

Vegaanit saavat sekasyöjiä useammin suositusten mukaisesti folaattia. Folaatin saannin parantaminen onkin yksi hyvä lisäsyy syödä enemmän täysjyväviljoja, papuja ja tummanvihreitä lehtikasviksia, jotka ovat muutenkin terveellisiä. Ruokavalion monipuolisuus on valttia, sillä folaattipitoisuudet vaihtelevat ruokaryhmien sisällä.

”Esimerkiksi maapähkinässä on erittäin paljon folaattia. Sen sijaan cashewpähkinä, joka on toinen suomalaisten suosikki, sisältää folaattia minimaalisen vähän”, Laatikainen sanoo.

Muita hyviä folaatin lähteitä ovat herneet sekä osa juureksista, kuten punajuuri ja lanttu. Myös sienissä on folaattia – osterivinokkaassa ja talvijuurekkaassa jopa melko runsaasti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  6. 6

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  7. 7

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  8. 8

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Erikoisartikkeli esittelee Tero Pitkämäen uran kuvina: Osakan MM-kulta oli kirkkain hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää