Ruoka

Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

Folaatti eli B9-vitamiini tarkoittaa joukkoa vesiliukoisia yhdisteitä, joita ihminen tarvitsee elääkseen. Ravintolisissä folaatti on yleensä foolihapon muodossa.

Folaatti on yksi harvoista ravintoaineista, joita keskimääräinen suomalainen ei saa tarpeeksi. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaisen aikuisen pitäisi saada päivittäin 300 mikrogrammaa folaattia ruoasta. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla suositus on 400 mikrogrammaa. Miehistä 21 prosenttia ja naisista vain 5 prosenttia saa vitamiinia suosituksen mukaisesti.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mielestä folaatista puhutaan harmillisen vähän:

”Folaatin liian alhainen saanti on niin merkittävä juttu, että Yhdysvalloissa ja eräissä muissa maissa viljatuotteita täydennetään foolihapolla. Olen ihmetellyt, mikseivät suomalaiset toimittajat kysele aiheesta enempää. Siitä ei puhuta hirveästi edes ravitsemusterapeuttien keskuudessa”, Laatikainen sanoo.

Nyt puhutaan. Kokosimme alle viisi merkittävintä asiaa, jotka folaatista kannattaa tietää.

1. Folaatin puute altistaa alkion kehityshäiriölle

Jos raskaana oleva saa liian vähän folaattia, alkio altistuu hermostoputken sulkeutumishäiriölle, josta seuraa vakavia epämuodostumia. Häiriö on melko harvinainen. Euroopassa se todetaan noin yhdeksässä raskaudessa kymmenestätuhannesta. Useimmat tapaukset olisivat torjuttavissa riittävän folaattipitoisella ruokavaliolla ja foolihapporavintolisillä.

”Foolihapolla voi tosiaan ehkäistä hermostoputken sulkeutumishäiriötä. Asiassa ei ole minkäänlaista epäselvyyttä. Tämä on ainoa foolihapporavintolisästä saatava hyöty, jonka tueksi on olemassa kovaa dataa”, Laatikainen arvioi.

Koska hermostoputken sulkeutumishäiriö ilmenee raskauden alkuviikkoina, folaattia pitäisi saada riittävästi jo ennen raskauden havaitsemista. THL suosittelee, että raskautta suunnittelevat ottaisivat foolihappolisää 400 mikrogrammaa joka päivä jo kaksi kuukautta ennen kuin lopettavat ehkäisyn.

Raskautta ei voi kuitenkaan aina täysin suunnitella. Siksi foolihapon lisääminen viljatuotteisiin voisi olla perusteltua Suomessakin.

2. Anemia voi johtua folaatin puutteesta

Folaatin puute aiheuttaa megaloblastista anemiaa, jossa luuydin tuottaa ylisuuria punasoluja, ja elimistön hapetus häiriintyy. Oireina voi ilmetä kalpeutta, väsymystä, ripulointia sekä kielen pinnan sileyttä ja arkuutta.

Todennäköisesti megaloblastista anemiaa voi torjua niin folaattipitoisella ruoalla kuin foolihappolisälläkin. Useimmiten sen taustalla ei kuitenkaan piile folaatin vaan B12-vitamiinin puute. Myös alkoholismi voi olla osatekijä, sillä runsas ja jatkuva alkoholinkäyttö häiritsee vitamiinien imeytymistä.

3. Folaatti saattaa edistää aivoterveyttä

Monia tutkijoita kiinnostaa tällä hetkellä se, miten folaatti voisi auttaa parantamaan aivojen hyvinvointia. Folaatin saannilla vaikuttaa olevan jonkinlainen yhteys moniin aivojen ja hermoston sairauksiin, mutta tulokset eivät ole kiistattomia.

”Väestötutkimusten perusteella ruoasta saatava folaatti näyttäisi vähentävän masennuksen, aivohalvauksen ja Alzheimerin taudin riskiä. Vahvaa satunnaistettua tutkimusnäyttöä ei ole kuitenkaan vielä olemassa”, Laatikainen tiivistää.

Nämä sairaudet koskettavat niin monien ihmisten elämää, että luotettavampia tutkimustuloksia on syytä odottaa innolla. Jos on totta, että folaattipitoisella ruoalla tai jopa foolihappolisällä olisi mahdollista kohentaa suomalaisten aivoterveyttä, se olisi kansanterveyden kannalta merkittävää.

4. Folaattipitoinen ruoka voi ehkäistä suolistosyöpää

Folaatista on toivottu apua myös syöpien torjuntaan. Ihmiset, jotka saavat ravinnosta tarpeeksi folaattia, kärsivät muita vähemmän suolistosyövistä. Ei kuitenkaan tiedetä, johtuuko tämä folaatista vai jostakin muusta tekijästä, kuten folaattipitoisen ruokavalion sisältämistä kuiduista. Tutkimusten perusteella ainakaan pelkät foolihappolisät eivät ehkäise syöpää.

”Eräissä syöpätutkimuksissa ihmisille on annettu jopa 2 500 mikrogramman annoksia foolihappoa, kun turvallisen saannin yläraja on 1 000 mikrogrammaa. Meta-analyysien perusteella jättiannoksista ei ole hyötyä ja ne saattavat jopa hieman lisätä eturauhassyöpiä. Tämä ei ole yllättävää, sillä teoriassa minkä vain antioksidanttivitamiinin yliannostus voi kohottaa syöpäriskiä”, Laatikainen selittää.

Koska foolihapon mega-annoksista ei ole hyötyä ja saattaa jopa olla haittaa, ulkomaisten verkkokauppojen superravintolisät kannattaa jättää väliin. Apteekin monivitamiinivalmisteet sen sijaan ovat turvallisia, sillä niissä foolihappoa on maltillisia määriä.

5. Täysjyvävilja ja kasvikset ovat hyviä folaatin lähteitä

Tyypillinen suomalainen saa puolet folaatistaan täysjyväviljoista, kasviksista ja perunasta. Folaattia on myös eläintuotteissa. Erityisen paljon sitä on maksassa ja munuaisissa. Kovin suurten sisäelinannosten syömistä ei tosin nykyään suositella.

Vegaanit saavat sekasyöjiä useammin suositusten mukaisesti folaattia. Folaatin saannin parantaminen onkin yksi hyvä lisäsyy syödä enemmän täysjyväviljoja, papuja ja tummanvihreitä lehtikasviksia, jotka ovat muutenkin terveellisiä. Ruokavalion monipuolisuus on valttia, sillä folaattipitoisuudet vaihtelevat ruokaryhmien sisällä.

”Esimerkiksi maapähkinässä on erittäin paljon folaattia. Sen sijaan cashewpähkinä, joka on toinen suomalaisten suosikki, sisältää folaattia minimaalisen vähän”, Laatikainen sanoo.

Muita hyviä folaatin lähteitä ovat herneet sekä osa juureksista, kuten punajuuri ja lanttu. Myös sienissä on folaattia – osterivinokkaassa ja talvijuurekkaassa jopa melko runsaasti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  2. 2

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  3. 3

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  4. 4

   Sotakoirat tappoivat sotilaan Itävallassa

  5. 5

   Töölön sairaala laski sähköpotkulaudoilla loukkaantuneiden hoidon kustannukset: ”Toivon, että yritykset ymmärtävät tämän haittapuolen”

  6. 6

   Kiinan suurin kaatopaikka täyttyi 25 vuotta etuajassa

  7. 7

   Auto- ja kuljetusalan liitto aloittaa tukilakon ensi viikolla, jos Postin työriita ei ratkea

  8. 8

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  9. 9

   60-vuotias mies sai potkut, koska ei suostunut siirtymään töihin Suomesta Ruotsiin – Oikeus tuomitsi potkut laittomiksi

  10. 10

   Humalaista sutinaa, ”päätyyn asti vetoa” ja irtisanoutumisia – alkoholi kuuluu yhä monen yrityksen pikkujouluihin, mutta onko perinteestä mitään hyötyä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  2. 2

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  3. 3

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  4. 4

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi ei aloita esitutkintaa Jussi Halla-Ahon twiitistä, Abdirahim ”Husu” Hussein teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

  9. 9

   Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkaisivat äänitteitä Ukrainan separatistien ja Venäjän upseerien puhelinkeskusteluista

  10. 10

   Ainakin kaksi kuoli ja useita haavoittui koulu­ampumisessa Kaliforniassa, ampujaksi epäilty 16-vuotias poika otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää