Ruoka

Ruoan turvallisuutta uhkaa Suomessa kolme seikkaa, sanovat viranomaiset – ”Mitään ei tapahdu, kun syöt ruokaa, jossa on antibiootteja, mutta kun sairastut, tulee ongelmia”

Antibioottien lisäksi elintarvike­turvallisuuden suurimmat huolet ovat ruokamyrkytykset ja afrikkalainen sikarutto, sanoo Euroopan elintarviketurvallisuusviraston pääjohtaja Bernhard Url.

Mikä elintarvikkeisiin liittyvä asia huolestuttaa sinua eniten?

Tätä kysyttiin lähes 28 000 EU-kansalaiselta, ja useimmiten vastaus oli lihassa olevat antibiootti-, hormoni- ja steroidijäämät. Ne olivat myös suomalaisten suurin huoli.

Kysyjänä oli EU:n elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA, ja vastaukset löytyvät sen vuoden 2019 ruokaturvallisuusbarometristä.

Hormoni-, steroidi- ja antibioottijäämistä ei Suomessa tarvitse olla huolissaan, mutta antibiooteista kylläkin, sanoo EFSA:n pääjohtaja Bernhard Url, joka on parhaillaan Helsingissä EFSA:n neuvoa-antavassa foorumissa.

”Antibioottiresistenssi on yksi isoimmista terveysongelmista niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti”, sanoo Url.


Euroopassa kuolee vuosittain 33 000 ihmistä tartuntoihin, joita ei voi hoitaa, ja maailman terveysjärjestö WHO ennustaa, että maailmanlaajuinen lukema voisi nousta kymmeneen miljoonaan seuraavan 30 vuoden aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan Suomessa kuolee vuosittain 90 potilasta resistenttien bakteerien aiheuttamiin infektioihin.

”Mitään ei tapahdu, kun syöt ruokaa, jossa on antibiootteja. Mutta kun sairastut ja lääkärin sinulle määräämät antibiootit eivät tehoa, koska vastustuskyky on muuttunut, tulee ongelmia. Ruoalla on tässä iso merkitys”, muistuttaa Url.

Vielä ei tiedetä tarkalleen, kuinka iso rooli on suoralla antibioottien liikakäytöllä ja kuinka iso on ruoan tai esimerkiksi lemmikkieläinten osa. Vastustuskykyiset taudit voivat levitä eläimeltä ihmiselle niin elintarvikkeiden kuin kosketuksen välityksellä. Jos antibioottiresistenssi kasvaa, ihmisiä voi kuolla tavanomaisiin infektioihin, kuten virtsatieinfektioon.

Pohjoismaat kuitenkin johtavat taistelua antibioottiresistenssiä vastaan, sanoo Jaana Husu-Kallio, Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö, joka työskentelee EFSA:n johtokunnan puheenjohtajana. Suomessa antibiootit tehoavat vielä hyvin, paremmin kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa.

Antibioottejakin suurempi murhe ovat ruokamyrkytykset.

Euroopassa sairastuu ihmisiä ruokamyrkytyksiin vuosittain 23 miljoonaa. Se on pysäyttävä luku, myös Urlin ja Husu-Kallion mielestä. Mutta positiivista on se, että lukuun voi vaikuttaa. Kuluttajien keittiöissä muhivat bakteerit on helppo taltuttaa hygienialla: käsien pesu, kylmäketju ja pintojen puhtaus ovat kaikki siihen helppoja keinoja.

Vielä yksi huolenaihe, joka elintarviketurvallisuuden asiantuntijoita juuri nyt erityisesti mietityttää, on afrikkalainen sikarutto. Tauti kolkuttelee jo Suomen rajoilla. Jotta tauti saataisiin pidettyä Suomen ulkopuolella, Tulli on ruvennut käyttämään koiraa, joka etsii luvattomia lihatuotteita matkailijoiden laukuista.

”Kuulitko, tällä viikolla tuli taas uusi maa, Etelä-Korea?” huokaisee Husu-Kallio.

”Kiinassa tilanne on jo täysi katastrofi”, jatkaa Url.

Kiinassa sikoja on tapettu jo miljoonia. Tautiin ei ole olemassa vielä rokotetta ja sikojen tappaminen on ainoa keino taudin ehkäisyyn. Tauti leviää helposti ja elää sitkeästi. Tällä hetkellä tartuntoja on jo 19 maassa, muun muassa Virossa, Latviassa, Venäjällä, Puolassa, Romaniassa ja Italiassa.

Tauti ei tartu ihmisiin, eikä sairastuneen eläimen lihan syöminen ole vaarallista, mutta Suomeen levitessään se uhkaisi sikatiloja ja lihateollisuutta.

Paljon uhkia, paljon valvottavaa. Siksi Url ja Husu-Kallio ovatkin huolissaan viraston varojen riittävyydestä, rahaa tutkimustyöhön pitäisi olla enemmän. Mutta hyvä uutinen on se, että ruoka ei ole koskaan ollut niin turvallista kuin se on nyt. Hevosenlihaskandaali, sika- ja lintuinfluenssat ovat olleet isoja herättelijöitä elintarviketeollisuuden turvallisuuden parantamisessa.


Ja löytyy ruokaturvallisuusbarometristä positiivistakin luettavaa. Suomalaiset kuluttajat saavat saavat kehuja valveutuneisuudestaan. Kun suomalaisilta kysyttiin, mikä on tärkein kriteeri, joka vaikuttaa elintarvikkeiden ostossa, vastaus oli ruoan alkuperä. Toiseksi eniten suomalaisia kiinnosti ravitsemus. Tässä oli merkittävä ero muihin EU-kansalaisiin verrattuna: suomalaisia terveys kiinnosti lähes puolet enemmän kuin vastaajia yleensä. Ruoan hinta tuli vasta kolmantena.

Husu-Kallio on ylpeä työstä, jota on tehty ravitsemussuositusten kanssa. Viesti on mennyt perille, raha ei ole määräävin tekijä.

Url antaa kiitosta siitä että suomalaiset arvostavat vastuullisuutta: ”Teitä kiinnostaa, miten ihmiset voivat, mutta myös se, miten planeetta voi.”

Elintarvikkeiden riskeistä puhutaan Helsingissä kaksipäiväisessä kokouksessa. Urlin ja Husu-Kallion seuraan liittyvät EU:n jäsenmaiden edustajat, Norjan ja Islannin valtuutetut sekä tarkkailijat Sveitsistä ja EU:n jäsenehdokasmaista. Tapaamiset ovat tärkeitä, jotta riskeistä ja niiden hoitamisesta pääsee puhumaan kasvokkain. Jos tulee ongelmia, on helpompi soittaa kollegalle, kun on jo tavattu.

Ja mitä tapahtuu kun tällainen ryhmä lähtee illalliselle? No puhutaan ruoasta ja otetaan ruokakuvia. Joukossa on monta foodieta.

Url itse on erityisen innoissaan hapanjuurileivän leivonnasta. Itävallasta kotoisin oleva Url leipoo omat leipänsä Parmassa, jossa viraston pääkonttori on, sillä hänen mielestään leipä ei ole italialaisen ruokakulttuurin vahvuusalue.

”Kohteliaasti sanottu”, vitsailee Husu-Kallio.

Entä sitten suomalainen leipä?

”Fantastista!” julistaa Url.

Oikaisu 19.9. klo 16.05: Poistettu virheellinen tieto siitä, että Suomessa olisi syytä olla huolissaan lihan antibioottijäämistä. Kyse on antibioottien aiheuttamasta resistenssistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää