Ruoka

Ruoan turvallisuutta uhkaa Suomessa kolme seikkaa, sanovat viranomaiset – ”Mitään ei tapahdu, kun syöt ruokaa, jossa on antibiootteja, mutta kun sairastut, tulee ongelmia”

Antibioottien lisäksi elintarvike­turvallisuuden suurimmat huolet ovat ruokamyrkytykset ja afrikkalainen sikarutto, sanoo Euroopan elintarviketurvallisuusviraston pääjohtaja Bernhard Url.

Mikä elintarvikkeisiin liittyvä asia huolestuttaa sinua eniten?

Tätä kysyttiin lähes 28 000 EU-kansalaiselta, ja useimmiten vastaus oli lihassa olevat antibiootti-, hormoni- ja steroidijäämät. Ne olivat myös suomalaisten suurin huoli.

Kysyjänä oli EU:n elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA, ja vastaukset löytyvät sen vuoden 2019 ruokaturvallisuusbarometristä.

Hormoni-, steroidi- ja antibioottijäämistä ei Suomessa tarvitse olla huolissaan, mutta antibiooteista kylläkin, sanoo EFSA:n pääjohtaja Bernhard Url, joka on parhaillaan Helsingissä EFSA:n neuvoa-antavassa foorumissa.

”Antibioottiresistenssi on yksi isoimmista terveysongelmista niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti”, sanoo Url.


Euroopassa kuolee vuosittain 33 000 ihmistä tartuntoihin, joita ei voi hoitaa, ja maailman terveysjärjestö WHO ennustaa, että maailmanlaajuinen lukema voisi nousta kymmeneen miljoonaan seuraavan 30 vuoden aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan Suomessa kuolee vuosittain 90 potilasta resistenttien bakteerien aiheuttamiin infektioihin.

”Mitään ei tapahdu, kun syöt ruokaa, jossa on antibiootteja. Mutta kun sairastut ja lääkärin sinulle määräämät antibiootit eivät tehoa, koska vastustuskyky on muuttunut, tulee ongelmia. Ruoalla on tässä iso merkitys”, muistuttaa Url.

Vielä ei tiedetä tarkalleen, kuinka iso rooli on suoralla antibioottien liikakäytöllä ja kuinka iso on ruoan tai esimerkiksi lemmikkieläinten osa. Vastustuskykyiset taudit voivat levitä eläimeltä ihmiselle niin elintarvikkeiden kuin kosketuksen välityksellä. Jos antibioottiresistenssi kasvaa, ihmisiä voi kuolla tavanomaisiin infektioihin, kuten virtsatieinfektioon.

Pohjoismaat kuitenkin johtavat taistelua antibioottiresistenssiä vastaan, sanoo Jaana Husu-Kallio, Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö, joka työskentelee EFSA:n johtokunnan puheenjohtajana. Suomessa antibiootit tehoavat vielä hyvin, paremmin kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa.

Antibioottejakin suurempi murhe ovat ruokamyrkytykset.

Euroopassa sairastuu ihmisiä ruokamyrkytyksiin vuosittain 23 miljoonaa. Se on pysäyttävä luku, myös Urlin ja Husu-Kallion mielestä. Mutta positiivista on se, että lukuun voi vaikuttaa. Kuluttajien keittiöissä muhivat bakteerit on helppo taltuttaa hygienialla: käsien pesu, kylmäketju ja pintojen puhtaus ovat kaikki siihen helppoja keinoja.

Vielä yksi huolenaihe, joka elintarviketurvallisuuden asiantuntijoita juuri nyt erityisesti mietityttää, on afrikkalainen sikarutto. Tauti kolkuttelee jo Suomen rajoilla. Jotta tauti saataisiin pidettyä Suomen ulkopuolella, Tulli on ruvennut käyttämään koiraa, joka etsii luvattomia lihatuotteita matkailijoiden laukuista.

”Kuulitko, tällä viikolla tuli taas uusi maa, Etelä-Korea?” huokaisee Husu-Kallio.

”Kiinassa tilanne on jo täysi katastrofi”, jatkaa Url.

Kiinassa sikoja on tapettu jo miljoonia. Tautiin ei ole olemassa vielä rokotetta ja sikojen tappaminen on ainoa keino taudin ehkäisyyn. Tauti leviää helposti ja elää sitkeästi. Tällä hetkellä tartuntoja on jo 19 maassa, muun muassa Virossa, Latviassa, Venäjällä, Puolassa, Romaniassa ja Italiassa.

Tauti ei tartu ihmisiin, eikä sairastuneen eläimen lihan syöminen ole vaarallista, mutta Suomeen levitessään se uhkaisi sikatiloja ja lihateollisuutta.

Paljon uhkia, paljon valvottavaa. Siksi Url ja Husu-Kallio ovatkin huolissaan viraston varojen riittävyydestä, rahaa tutkimustyöhön pitäisi olla enemmän. Mutta hyvä uutinen on se, että ruoka ei ole koskaan ollut niin turvallista kuin se on nyt. Hevosenlihaskandaali, sika- ja lintuinfluenssat ovat olleet isoja herättelijöitä elintarviketeollisuuden turvallisuuden parantamisessa.


Ja löytyy ruokaturvallisuusbarometristä positiivistakin luettavaa. Suomalaiset kuluttajat saavat saavat kehuja valveutuneisuudestaan. Kun suomalaisilta kysyttiin, mikä on tärkein kriteeri, joka vaikuttaa elintarvikkeiden ostossa, vastaus oli ruoan alkuperä. Toiseksi eniten suomalaisia kiinnosti ravitsemus. Tässä oli merkittävä ero muihin EU-kansalaisiin verrattuna: suomalaisia terveys kiinnosti lähes puolet enemmän kuin vastaajia yleensä. Ruoan hinta tuli vasta kolmantena.

Husu-Kallio on ylpeä työstä, jota on tehty ravitsemussuositusten kanssa. Viesti on mennyt perille, raha ei ole määräävin tekijä.

Url antaa kiitosta siitä että suomalaiset arvostavat vastuullisuutta: ”Teitä kiinnostaa, miten ihmiset voivat, mutta myös se, miten planeetta voi.”

Elintarvikkeiden riskeistä puhutaan Helsingissä kaksipäiväisessä kokouksessa. Urlin ja Husu-Kallion seuraan liittyvät EU:n jäsenmaiden edustajat, Norjan ja Islannin valtuutetut sekä tarkkailijat Sveitsistä ja EU:n jäsenehdokasmaista. Tapaamiset ovat tärkeitä, jotta riskeistä ja niiden hoitamisesta pääsee puhumaan kasvokkain. Jos tulee ongelmia, on helpompi soittaa kollegalle, kun on jo tavattu.

Ja mitä tapahtuu kun tällainen ryhmä lähtee illalliselle? No puhutaan ruoasta ja otetaan ruokakuvia. Joukossa on monta foodieta.

Url itse on erityisen innoissaan hapanjuurileivän leivonnasta. Itävallasta kotoisin oleva Url leipoo omat leipänsä Parmassa, jossa viraston pääkonttori on, sillä hänen mielestään leipä ei ole italialaisen ruokakulttuurin vahvuusalue.

”Kohteliaasti sanottu”, vitsailee Husu-Kallio.

Entä sitten suomalainen leipä?

”Fantastista!” julistaa Url.

Oikaisu 19.9. klo 16.05: Poistettu virheellinen tieto siitä, että Suomessa olisi syytä olla huolissaan lihan antibioottijäämistä. Kyse on antibioottien aiheuttamasta resistenssistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  2. 2

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisipartio yllätti viikon­loppuna ilmestymällä liikenne­sakkojen kanssa koti­ovelle: ”Poliisi ei unohda”

  5. 5

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  6. 6

   Suomalaissyntyinen miljonääri Peter Nygård tuomittiin vankeuteen Bahamalla – Vuosia jatkunut kiista tontin laajentamisesta jatkuu edelleen

  7. 7

   Huuhkajat tanssi paluulennolla letkajenkkaa, ”En halua, että tämä lento loppuu”, joukkueen kapteeni Tim Sparv hehkutti koneessa

  8. 8

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  9. 9

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  10. 10

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  7. 7

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  8. 8

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  9. 9

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  10. 10

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  8. 8

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää