Ruoka

Moni trendiruokavalio voi olla polttoainetta syömishäiriölle – Syömishäiriölle altis voi alkaa noudattaa veganismia haitallisella tavalla

Haitalliseen ortoreksiaan on vaikea puuttua, sillä häiriöstä kärsivä ajattelee yleensä ruokasuhteensa olevan hyvä.

Terveellisyys on ollut yksi länsimaisen ruokakulttuurin tärkeimmistä tekijöistä jo vuosikymmenien ajan. Terveyden tavoittelun ajatellaan olevan paitsi yksilön edun mukaista myös velvollisuus yhteiskuntaa kohtaan.

Kehittyvä ravitsemustiede tarjoaa alati enemmän tietoa terveellisen ruokavalion koostamisesta. Samaan aikaan erilaiset markkinoijat ja mediavaikuttajat julistavat omia näkemyksiään terveellisistä elintavoista. Tarjolla on loputon valikoima ruokaa koskevia ohjeita, käskyjä ja varoituksia.

Toisinaan terveysintoilu menee liian pitkälle. Osalla suomalaisista terveellisen ruokavalion tavoittelu saa syömishäiriön kaltaisia piirteitä. Tällaista käytöstä kutsutaan ortoreksiaksi.

Ortoreksia on terveellisen syömisen pakkomielle

Ortoreksian käsitteen kehitti yhdysvaltalainen vaihtoehtolääkäri Steven Bratman vuonna 1997. Bratmanin mukaan ortoreksia on syömishäiriö, johon liittyy pakkomielteinen suhde ruoan terveellisyyteen ja puhtauteen. Tällainen äärimmäinen terveyden tavoittelu voi olla paradoksaalisesti terveydelle haitallista.

Ortoreksian käsitettä ei aluksi otettu käyttöön lääketieteen parissa, vaan se levisi maallikkojen keskuudessa ja lehdistössä.

”Ortoreksiasta alettiin keskustella mediassa ja myöhemmin sosiaalisessa mediassa. Tällaiset maallikkodiagnoosit näyttävät olevan osa nykyistä terveyskulttuuria. Osa ihmisistä kokee käsitteestä olevan heille hyötyä. Ehkä termin ansiosta joku on uskaltanut hakea apua tai tarkastelee käyttäytymistään kriittisesti. Joskus on tarpeen, että toimintatavalle on olemassa nimi”, sanoo Tiina Valkendorff, ortoreksiakeskustelua tutkinut valtiotieteiden tohtori.

Lääketieteessä ortoreksia on kiistanalainen käsite. Nykyään monet asiantuntijat pitävät sitä kuitenkin tärkeänä terminä, sillä se voi auttaa hahmottamaan syömishäiriöiden rajatapauksia.

”Lääketieteessä ortoreksialla ei ole itsenäisen diagnoosin asemaa, eikä se ole tulossa mukaan tekeillä olevaan ICD-11-tautiluokitukseen. Suomessa terveyttä haittaava ortorektinen käytös luokitellaan useimmiten epätyypilliseksi syömishäiriöksi”, tiivistää mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen Helsingin yliopistosta.

Ortoreksian tutkimista hankaloittaa se, että häiriölle ei ole olemassa yleisesti hyväksyttyä määritelmää. Tiedetään kuitenkin, että syömishäiriöitä ylipäätään esiintyy kaikissa ikäryhmissä ja kaikilla sukupuolilla.

Suurin osa ortorektisesta oireilusta on vaaratonta. Kun haittoja ilmenee, yleisimpiä ovat syrjäytyminen ja ahdistuneisuus. Ortorektinen käytös voi myös enteillä kliinistä syömishäiriötä. Ääritapauksissa ortoreksia aiheuttaa aliravitsemusta.

”Kävimme pari vuotta sitten läpi lääketieteellisen ortoreksiakirjallisuuden. Löysimme kourallisen vakavia haittoja – ravitsemuspuutoksia ja aliravitsemustilan seurauksia. Haitat liittyivät äärimmäisiin ruokavalioihin, kuten pelkkien kasvisten tai ruskean riisin syömiseen”, Keski-Rahkonen sanoo.

Rajoittavat ruokatrendit ovat polttoainetta ortoreksialle

Ortoreksiasta kärsivä kasvattaa vähitellen kiellettyjen ruokien listaansa yhä pidemmäksi. Mitä tiukemmiksi ruokavalion nyörit kiristyvät, sitä vaikeammaksi syöminen käy. Tällaiseen käytökseen taipuvaiselle trendiruokavaliot, kuten kasvissyönti tai ketodieetti, voivat olla vaaraksi.

”Unkarilainen syömishäiriöklinikkaa johtava kollegani sanoi, että noin puolet hänelle ohjatuista potilaista on vegaaneja. Tämä ei tarkoita sitä, että vegaanisesti syöminen olisi haitallista. Syömishäiriölle altis vain ottaa veganismin säännöt ja alkaa noudattaa niitä haitallisella tavalla”, Keski-Rahkonen sanoo.

Toinen viime vuosien nousevista ruokatrendeistä on ”puhdas” syöminen. Sen suosiosta kertovat kaupoissa ja katukuvassa vilisevät lukuisat puhtauteen viittaavat terveysbrändit.

Puhtaan syömisen voi määritellä monella tavalla, mutta tyypillisesti sitä leimaa usko monien tavallisten ruokien epäterveellisyyteen ja vaarattomien lisäaineiden myrkyllisyyteen. Puhtaan syömisen nimissä on helppoa tiputtaa ruokavaliosta pois melkein mitä vain.

Perfektionistinen ruokavalion rajoittaminen voi tuoda ihmiselle turvaa loputtomien vaihtoehtojen maailmassa.

”Syömistä koskevista säännöistä muodostuu kuitenkin helposti pakottavia. Niiden noudattamatta jättäminen nostaa pintaan syyllisyyden ja halun korjata tehty virhe. Näin syntyy katumuksen ja kunnostautumisen kierre”, Valkendorff selittää.

Haitalliseen ortoreksiaan puuttuminen on vaikeaa

Ortoreksian riskeistä varoitteleminen sanomalehden sivuilla on ristiriitaista puuhaa, sillä ortorektikon huomio tulisi suunnata nimenomaan muihin elämän osa-alueisiin kuin ruokavalioon.

”Syömishäiriössä ruoka ja syöminen määrittävät elämässä kaiken. Tämän ehdottomuuden kyseenalaistaminen on hoidon keskeinen tavoite”, Keski-Rahkonen sanoo.

Haitalliseen ortoreksiaan on vaikea puuttua. Häiriöstä kärsivä ajattelee yleensä ruokasuhteensa olevan hyvä ja terveellinen. Tehtävää ei helpota se, että ortoreksian käsitettä heilutellaan toisinaan leimakirveenä, jonka avulla kenet vain terveellisistä elintavoista innostuneen voi tuomita epänormaaliksi.

”Toisen syömisestä kannattaa huolestua, jos hän alkaa sen vuoksi vetäytyä tai jos hänen ulkoinen olemuksensa tai elämäntapansa muuten muuttuu voimakkaasti. Silloin voi kysyä kuulumisia ja ilmaista omaa huoltaan”, Keski-Rahkonen ohjeistaa.

Jos ihminen epäilee potevansa syömishäiriötä, hänen kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää