
Pikkusyötävien kanssa tarjoiltavat lavash-leipäset kannattaa kuitenkin leipoa pöytään itse. Lavash-leipäset toimittavat haarukan virkaa ja niiden päälle kahmaistaan tahnoja ja muita pikkuherkkuja. Rasvainen turkkilainen jogurtti antaa leipäsille ihanan hapokasta makua ja mehevyyttä. Leivät maistuvat parhaimmalta uunituoreina.

Paahdetuista paprikoista oliiviöljyssä keitettyä ajvaria tarjoillaan lähes kaikissa Balkanin maissa. Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa ajvarin ohjetta – jotkut lisäävät tahnaan munakoisoa tai maustavat sen valkosipulilla. Tämä tahna maustetaan tuoreella chilillä. Mitä kauemmin ehdit paprikoita padassa haudutella, sen intensiivisempi maku tahnaan muodostuu.
Uunissa pehmeäksi paahdetusta munakoisosta, kaupan etikkaliemeen säilötyistä paahdetuista paprikoista ja sipuleista sekoitetaan maukas salsamainen tahna. Tämä tahna kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä, jotta munakoiso ehtii maustumaan viinietikasta ja yrteistä suolaisen kirpeästä liemestä.
Bulgarialaisen keittiön helmen shopskasalaatin juju on maukkaassa sirene-juustossa, jota raastetaan pilkottujen kasvisten päälle enemmän kuin runsaasti. Juuston voi korvata pehmeällä lampaan- tai vuohenmaitojuustolla tai vaikka fetalla.
Kommentit