Ruoka

HS valitsi sopivimmat oluet erilaisille ruoille – Seitsemän täydellistä makuparia

Olut sopii hyvin ruokajuomaksi ja maukkaassa parissa on hyvää harmoniaa tai jänniä vastakohtia.

Oluen yhdistäminen ruokaan on nykyään niin suosittua, että monessa laaturavintolassakin on harkitusti koottu olutlista viinilistan rinnalla. Myös oluttarjontaan erikoistuneissa ravintoloissa ruoka on entistä kunnianhimoisempaa ja oluiden makuihin sovitettua.

Maailmalla oluen ja ruoan yhdistämiseen erikoistuneita olutsommeliereita on ollut jo vuosituhannen alusta lähtien, eivätkä he Suomessakaan ole enää harvinaisia. Kolmisenkymmentä vuotta ravintola-alalla työskennellyt Bryggeri Helsingin Olli Majanen on valmistunut olutsommelieriksi lontoolaisesta Beer Academysta.

Majanen näkee useita syitä oluen nousulle salonkikelpoiseksi ruokajuomaksi.

”Eriluonteisten oluiden valikoima on laajentunut. Samalla kuluttajien tietämys oluesta on kasvanut ja he ovat yhä rohkeampia kokeilemaan erilaisia makuyhdistelmiä”, hän sanoo.

”Oluella on ruokajuomana paljon hyviä ominaisuuksia. Sen alkoholipitoisuus on suhteellisen matala, sen sisältämä hiilihappo on hyvä suun raikastaja, humalakasvin katkerot ja maltaiden makeus tasapainottavat ruoan eri piirteitä ja oluen voi yhdistää kaikkiin ruoka-aineisiin, myös etikkaan ja kananmuniin.”

Oluiden valttina on aromien monipuolisuus, niitä voi aistia tuhansittain. Erityyliset oluet voivat tuoksua esimerkiksi kukkaiselta, greipiltä, herukanlehdeltä, havupuulta, hapankirsikalta, banaanilta, rusinalta, suklaalta, kahvilta, poltetulta sokerilta, paahtoleivältä, maatuvilta lehdiltä, toffeelta, yrteiltä, luumulta – listaa voi jatkaa liki loputtomiin. Tuoksujen kirjo on raaka-aineiden ja valmistusmenetelmien yhdessä tuottama. Yleensä samalla tyylinimityksellä kulkevat oluet ovat aromeiltaan samankaltaisia.

Hyvä lähtökohta oluen ja ruoan parittamiselle onkin etsiä yhteisiä aromeja. Ruoan osalta tässä auttaa tieto raaka-aineista ja valmistustavasta, oluen kohdalla siitä käytetty tyylinimitys. Näitä asioita voi opiskella kirjallisuudesta, mutta mikään ei voita kokemusta, joka karttuu rohkeasti erilaisia ruokia ja oluita haistamalla ja maistamalla.

”Itse lähden pohtimaan paria aloittamalla ruoasta. Mietin sen luonnetta ja sitten siihen sopivia oluen ominaisuuksia, ensiksi tuoksua”, Majanen kertoo.

”Ei ole mitään yleistä sääntöä siitä, mikä olut sopii lihalle tai mikä kalalle, ratkaisevassa roolissa ovat ruoan valmistustapa, lisukkeet ja parin tasapaino.”

Kun oluen ja ruoan aromit osuvat oikein hyvin yhteen, ei enää huomaa, missä yhden maku päättyy ja toisen alkaa. Hyvä esimerkki tästä on vahvasti suklainen jälkiruoka ja tukevan vankka vahva stout.

Tällaiseen harmoniaan voi päästä myös liittämällä happamaan ruokaan oluen, jonka happamuusaste on samanlainen. Kauhun tasapainoakin voi ajatella: tulisesta ruoasta pitävä yhdistää vahvasti humaloidun oluen pippurisiin makuihin, jolloin polttavuus moninkertaistuu.

Tasapainoisen kokonaisuuden voi rakentaa myös vastakohtia pohtimalla. Pehmeä ja makeahko olut tasoittaa ruoan happamuutta samoin kuin tulista mausteisuutta. Katkeraksi humaloitu tai hyvin hiilihappoinen olut taas leikkaa paksunkin rasvan ja umamin läpi ja puhdistaa samalla makunystyröitä. Makealle jälkiruoalle käy vastapainoksi raikas ja hieman hapan hedelmäolut.

Makupareja pohtiessa kannattaa pitää huolta siitä, että oluen täyteläisyyden aste sopii ruoalle. Kevyt ruoka maistuu hienovaraisen oluen kanssa, vahva ja runsas olut sopii ronskin ruoan kumppaniksi.

Tämä tasapaino on tärkeä, jotta ruoka ei huku olueen eikä olut ruokaan. Olueen täyteläisyyttä tuovat etenkin maltaan määrä ja paahtuneisuus sekä alkoholipitoisuus. On hyvä muistaa, että oluen väri ei välttämättä kerro täyteläisyydestä. Vaalea olut voi olla hyvinkin tanakka ja tumma kepeä.

Näillä muutamalla perussäännöllä eli täyteläisyyden vastaavuudella, yhdistävien ja täydentävien aromien harmonian haulla sekä vastakohtien hyväksikäytöllä pääsee jo pitkälle oluen ja ruoan parituksessa.

Oheiset olut-ruokaparit ovat toimittaja Jussi Rokan ja HS:n ruokatoimituksen valitsemia esimerkkejä yhdistelystä. Oluiksi on valittu viimeaikaisissa Helsingin Sanomien oluttesteissä menestyneet oluet ja reseptit ovat HS:n reseptiarkistosta. Linkit resepteihin ovat olutesittelyjen yhteydessä.Laitilan Kukko IPA

Ruoka: Chili sin carne -tostadat

Olut: Greippimäisen katkera pitkään jälkimakuun asti. Gluteeniton.

Makuparina: Oluen katkeruus korostaa ruoan pippurisuutta, mutta oluessa on riittävästi maltaisuutta tasapainottamaan mausteiden kuumottavuutta. Greippinen humalointi tasoittaa papujen tuomaa täyteläisyyttä ja tukee sekä limetin että korianterin pirtsakkuutta.

Kokeile myös: Kasviskorma.

Chili sin carne -tostadas -reseptin saat tästä.


Westmalle Dubbel

Ruoka: Juustopöytä

Olut: Pehmeä, hedelmäinen ja pähkinäsuklainen.

Makuparina: Tukeva maltaisuus kestää juustopöydän vahvimmatkin maut ja monipuolisesta hedelmäisyydestä löytyy vastinpari hyvinkin erilaisille juustoille. Makeutta sinihomejuustoille, pähkinäisyyttä cheddarille ja maanläheisyyttä valkohomejuustolle. Maltilliset katkerot puhdistavat suuta juustojen välillä rasvasta.

Kokeile myös: Kateenkorvamuhennos.

Lue tästä, miten kokoat juustopöydän.


Koff Porter

Ruoka: Sacherpoke-suklaakakku

Olut: Täyteläisen suklaamaltainen, paahtunut ja kahvinen.

Makuparina: Oluen täyteläisyys korostaa kakun suklaisuutta, mutta paahtuneen maltaan kahvisen katkerat maut toimivat vastapainona ja poistavat suusta rasvaisuuden tuntua. Aprikoosihillo nostaa oluen hedelmäisyyttä esiin. Porteria voi kokeilla myös mukaan taikinaan sekä käyttää kostutukseen.

Kokeile myös: Pippuripihvi tummalla kastikkeella.

Sacherpoke-suklaakakun reseptin saat tästä.


Ayinger Ur-Weisse

Ruoka: Koh Samuin salaatti

Olut: Ryhdikkään mausteinen ja hedelmäinen, banaania ja neilikkaa. Ei katkera.

Makuparina: Vehnäolut jaksaa hyvin tukea salaatin mahtavaa makukirjoa. Oluen mausteisuus sulautuu umamiin ja vieno happamuus kirpeyteen. Ruoan pippurisuus saa liennytystä maltaisuudesta ja kalakastikkeen suolaisuus hedelmäisyydestä.

Kokeile myös: Fish and Chips.

Koh Samuin salaatin reseptin saat tästä.


Aura Tumma

Ruoka: Paistettu maksa sipulihöystöllä

Olut: Konstailematon ja helposti juotava, paahtunut ja maltainen.

Makuparina: Makean paahtunut maltaisuus on oiva vastapari maksan lievästi karvaalle maulle. Olut sujahtaa tyylikkäästi makeanhappaman lisäkkeen seuraan. Sipulien haudutuksessa voi nesteenä käyttää tätä olutta.

Kokeile myös: Tattirisotto.

Paistetun maksan ja sipulihöystön reseptin saat tästä.


Rodenbach Grand Cru

Ruoka: Eggs Benedict

Olut: Virkeän kirpeä ja kirsikkainen, hapan.

Makuparina: Raikas happamuus ui upeasti hollandaisekastikkeen läpi ja maltillinen hiilihappoisuus siivoaa kitalaesta kananmunan tahmean rappauksen. Kirsikkainen hedelmäisyys säestää mainiosti lihaa ja tasoittaa suolaisuutta.

Kokeile myös: Gratinoitu hummeri.

Eggs Benedictin reseptin saat tästä.


König Pilsener

Ruoka: Blinit

Olut: Raikas, virkistävän hiilihappoinen, katkerahko jälkimaku.

Makuparina: Miellyttävän kuiva olut säestää blinien lisäkkeiden monenlaisia makuja, ja katkerot leikkaavat mukavasti niin etikkaisten kuin rasvaistenkin makupalojen runsauden läpi.

Kokeile myös: Kiuaslenkki sinapilla.

Blinien reseptin saat tästä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Toimitusjohtaja tienaa 100 000 euroa vuodessa ja omistaa kymmenen hitas-asuntoa – Järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  3. 3

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  4. 4

   Britannian konservatiivipuolueen vaalivoitto varmistui – brexitiä vastustavien liberaalidemokraattien johtaja menetti oman paikkansa

  5. 5

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  6. 6

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  7. 7

   Tanja Valanne paistaa jättimäisiä pizzoja, joihin uppoaa kilo juustoa – sukupizzan on pystynyt ahtamaan nopeasti vain kaksi ihmistä

  8. 8

   Taivas, jumala ja piimä – Suomen kielessä näkyy vieläkin yllättäviä jäänteitä kohtaamisista indoiranilaisten kanssa

  9. 9

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  10. 10

   Boris Johnson saa kiittää vaalivoitostaan brexit-uskovaisia sekä äänestäjien Corbyn-allergiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  5. 5

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  8. 8

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  9. 9

   Pasilan tornisuunnitelmat paisuvat entisestään: tornit nousemassa jopa 200 metriin

  10. 10

   HS-analyysi: Venäjä jatkaa pelottelun ja alistamisen tiellä – Tuoreen tutkimuksen päätelmät ovat suora­viivaisia ja naapurien kannalta levottomuutta herättäviä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää