
Maailmalla oluen ja ruoan yhdistämiseen erikoistuneita olutsommeliereita on ollut jo vuosituhannen alusta lähtien, eivätkä he Suomessakaan ole enää harvinaisia. Kolmisenkymmentä vuotta ravintola-alalla työskennellyt Bryggeri Helsingin Olli Majanenhttps://www.hs.fi/haku/?query=olli+majanen on valmistunut olutsommelieriksi lontoolaisesta Beer Academysta.
Majanen näkee useita syitä oluen nousulle salonkikelpoiseksi ruokajuomaksi.
”Eriluonteisten oluiden valikoima on laajentunut. Samalla kuluttajien tietämys oluesta on kasvanut ja he ovat yhä rohkeampia kokeilemaan erilaisia makuyhdistelmiä”, hän sanoo.
”Oluella on ruokajuomana paljon hyviä ominaisuuksia. Sen alkoholipitoisuus on suhteellisen matala, sen sisältämä hiilihappo on hyvä suun raikastaja, humalakasvin katkerot ja maltaiden makeus tasapainottavat ruoan eri piirteitä ja oluen voi yhdistää kaikkiin ruoka-aineisiin, myös etikkaan ja kananmuniin.”
Oluiden valttina on aromien monipuolisuus, niitä voi aistia tuhansittain. Erityyliset oluet voivat tuoksua esimerkiksi kukkaiselta, greipiltä, herukanlehdeltä, havupuulta, hapankirsikalta, banaanilta, rusinalta, suklaalta, kahvilta, poltetulta sokerilta, paahtoleivältä, maatuvilta lehdiltä, toffeelta, yrteiltä, luumulta – listaa voi jatkaa liki loputtomiin. Tuoksujen kirjo on raaka-aineiden ja valmistusmenetelmien yhdessä tuottama. Yleensä samalla tyylinimityksellä kulkevat oluet ovat aromeiltaan samankaltaisia.
Hyvä lähtökohta oluen ja ruoan parittamiselle onkin etsiä yhteisiä aromeja. Ruoan osalta tässä auttaa tieto raaka-aineista ja valmistustavasta, oluen kohdalla siitä käytetty tyylinimitys. Näitä asioita voi opiskella kirjallisuudesta, mutta mikään ei voita kokemusta, joka karttuu rohkeasti erilaisia ruokia ja oluita haistamalla ja maistamalla.
”Itse lähden pohtimaan paria aloittamalla ruoasta. Mietin sen luonnetta ja sitten siihen sopivia oluen ominaisuuksia, ensiksi tuoksua”, Majanen kertoo.
”Ei ole mitään yleistä sääntöä siitä, mikä olut sopii lihalle tai mikä kalalle, ratkaisevassa roolissa ovat ruoan valmistustapa, lisukkeet ja parin tasapaino.”
Kun oluen ja ruoan aromit osuvat oikein hyvin yhteen, ei enää huomaa, missä yhden maku päättyy ja toisen alkaa. Hyvä esimerkki tästä on vahvasti suklainen jälkiruoka ja tukevan vankka vahva stout.
Tällaiseen harmoniaan voi päästä myös liittämällä happamaan ruokaan oluen, jonka happamuusaste on samanlainen. Kauhun tasapainoakin voi ajatella: tulisesta ruoasta pitävä yhdistää vahvasti humaloidun oluen pippurisiin makuihin, jolloin polttavuus moninkertaistuu.
Tasapainoisen kokonaisuuden voi rakentaa myös vastakohtia pohtimalla. Pehmeä ja makeahko olut tasoittaa ruoan happamuutta samoin kuin tulista mausteisuutta. Katkeraksi humaloitu tai hyvin hiilihappoinen olut taas leikkaa paksunkin rasvan ja umamin läpi ja puhdistaa samalla makunystyröitä. Makealle jälkiruoalle käy vastapainoksi raikas ja hieman hapan hedelmäolut.
Makupareja pohtiessa kannattaa pitää huolta siitä, että oluen täyteläisyyden aste sopii ruoalle. Kevyt ruoka maistuu hienovaraisen oluen kanssa, vahva ja runsas olut sopii ronskin ruoan kumppaniksi.
Tämä tasapaino on tärkeä, jotta ruoka ei huku olueen eikä olut ruokaan. Olueen täyteläisyyttä tuovat etenkin maltaan määrä ja paahtuneisuus sekä alkoholipitoisuus. On hyvä muistaa, että oluen väri ei välttämättä kerro täyteläisyydestä. Vaalea olut voi olla hyvinkin tanakka ja tumma kepeä.
Näillä muutamalla perussäännöllä eli täyteläisyyden vastaavuudella, yhdistävien ja täydentävien aromien harmonian haulla sekä vastakohtien hyväksikäytöllä pääsee jo pitkälle oluen ja ruoan parituksessa.
Oheiset olut-ruokaparit ovat toimittaja Jussi Rokanhttps://www.hs.fi/haku/?query=jussi+rokan ja HS:n ruokatoimituksen valitsemia esimerkkejä yhdistelystä. Oluiksi on valittu viimeaikaisissa Helsingin Sanomien oluttesteissä menestyneet oluet ja reseptit ovat HS:n reseptiarkistosta. Linkit resepteihin ovat olutesittelyjen yhteydessä.

Laitilan Kukko IPA
Ruoka: Chili sin carne -tostadat
Olut: Greippimäisen katkera pitkään jälkimakuun asti. Gluteeniton.
Makuparina: Oluen katkeruus korostaa ruoan pippurisuutta, mutta oluessa on riittävästi maltaisuutta tasapainottamaan mausteiden kuumottavuutta. Greippinen humalointi tasoittaa papujen tuomaa täyteläisyyttä ja tukee sekä limetin että korianterin pirtsakkuutta.
Kokeile myös: Kasviskorma.
Chili sin carne -tostadas -reseptin saat tästä.https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000002814754.html

Westmalle Dubbel
Ruoka: Juustopöytä
Olut: Pehmeä, hedelmäinen ja pähkinäsuklainen.
Makuparina: Tukeva maltaisuus kestää juustopöydän vahvimmatkin maut ja monipuolisesta hedelmäisyydestä löytyy vastinpari hyvinkin erilaisille juustoille. Makeutta sinihomejuustoille, pähkinäisyyttä cheddarille ja maanläheisyyttä valkohomejuustolle. Maltilliset katkerot puhdistavat suuta juustojen välillä rasvasta.
Kokeile myös: Kateenkorvamuhennos.
Lue tästä, miten kokoat juustopöydän.https://www.hs.fi/ruoka/art-2000005467890.html

Koff Porter
Ruoka: Sacherpoke-suklaakakku
Olut: Täyteläisen suklaamaltainen, paahtunut ja kahvinen.
Makuparina: Oluen täyteläisyys korostaa kakun suklaisuutta, mutta paahtuneen maltaan kahvisen katkerat maut toimivat vastapainona ja poistavat suusta rasvaisuuden tuntua. Aprikoosihillo nostaa oluen hedelmäisyyttä esiin. Porteria voi kokeilla myös mukaan taikinaan sekä käyttää kostutukseen.
Kokeile myös: Pippuripihvi tummalla kastikkeella.
Sacherpoke-suklaakakun reseptin saat tästä.https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000005929083.html

Ayinger Ur-Weisse
Ruoka: Koh Samuin salaatti
Olut: Ryhdikkään mausteinen ja hedelmäinen, banaania ja neilikkaa. Ei katkera.
Makuparina: Vehnäolut jaksaa hyvin tukea salaatin mahtavaa makukirjoa. Oluen mausteisuus sulautuu umamiin ja vieno happamuus kirpeyteen. Ruoan pippurisuus saa liennytystä maltaisuudesta ja kalakastikkeen suolaisuus hedelmäisyydestä.
Kokeile myös: Fish and Chips.
Koh Samuin salaatin reseptin saat tästä.https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000002817108.html

Aura Tumma
Ruoka: Paistettu maksa sipulihöystöllä
Olut: Konstailematon ja helposti juotava, paahtunut ja maltainen.
Makuparina: Makean paahtunut maltaisuus on oiva vastapari maksan lievästi karvaalle maulle. Olut sujahtaa tyylikkäästi makeanhappaman lisäkkeen seuraan. Sipulien haudutuksessa voi nesteenä käyttää tätä olutta.
Kokeile myös: Tattirisotto.
Paistetun maksan ja sipulihöystön reseptin saat tästä.https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000002712885.html

Rodenbach Grand Cru
Ruoka: Eggs Benedict
Olut: Virkeän kirpeä ja kirsikkainen, hapan.
Makuparina: Raikas happamuus ui upeasti hollandaisekastikkeen läpi ja maltillinen hiilihappoisuus siivoaa kitalaesta kananmunan tahmean rappauksen. Kirsikkainen hedelmäisyys säestää mainiosti lihaa ja tasoittaa suolaisuutta.
Kokeile myös: Gratinoitu hummeri.
Eggs Benedictin reseptin saat tästä.https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000002570508.html

König Pilsener
Ruoka: Blinit
Olut: Raikas, virkistävän hiilihappoinen, katkerahko jälkimaku.
Makuparina: Miellyttävän kuiva olut säestää blinien lisäkkeiden monenlaisia makuja, ja katkerot leikkaavat mukavasti niin etikkaisten kuin rasvaistenkin makupalojen runsauden läpi.
Kokeile myös: Kiuaslenkki sinapilla.
Blinien reseptin saat tästä.https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000002798745.html
- Ruoka Seuraa
- Juomat Seuraa
- Olut Seuraa
- Reseptit Seuraa
- Jussi Rokka Seuraa
Kommentit