Ruoka

Veriappelsiini on nyt parhaimmillaan: kokeile sitä lohen makuparina tai noudata ruotsalaisen ruokagurun oppeja

Veriappelsiinigaletessa mehukas sitrus saa parikseen hienostuneen mantelitäytteen.

1. Lado lohelle tai parita punajuurelle

Veriappelsiini ja lohi. Siinäpä makupari, jota kannattaa kokeilla, sillä sitrus taittaa lohen rasvaisuutta hyvin. Lado appelsiini viipaleina kalan pintaan ennen kuin työnnät sen uuniin. Lisäytyä loheen saa, kun maustaa sen marokkolaiseen tyyliin.

Simppeliä ja superhyvää syntyy, kun ottaa mallia helsinkiläisestä BasBas-ravintolasta ja yhdistää veriappelsiinin risottoon.

Ranskalaiset sen tietävät – appelsiini ja ankka ovat mahtava makupari. Mehevä alkuvuoden herkku, veriappelsiini, toimii myös broilerin kanssa.

Suomessa sesongissa alkuvuodesta ei ole oikeastaan muuta kuin juurekset. Paahdetuista punajuurista paritetaan veriappelsiinin kanssa haalea salaatti pähkinöiden ja paksun jogurtin kanssa.

2. Viritä viileät herkut veriappelsiinilla

Kauniinpunainen veriappelsiini on raikas lisä salaatteihin. Simppeli alkupala on talvinen mozzarellasalaatti caprese, jossa appelsiini korvaa tomaatit. Mozzarellan lisäksi veriappelsiinin makuun käyvät feta ja vuohenjuusto.

Pyöreänmakuinen avokado on mahtava pari sitrukselle. Ne kaksi yhdistettynä toisiinsa sipulin kanssa on jo lisäke, mutta ruokaisammaksi kolmikon saa paistamalla joukkoon jättikatkarapuja, kalaa tai broileria. Ainekset voi syödä sellaisenaan tai laittaa tacojen sisään meksikolaisittain.

Viileiksi veriappelsiiniherkuiksi voi laskea myös juomat. Etenkin viski, vodka ja gin sopivat appelsiinin makumaailmaan. Brunssin paras talvinen piristys on C-vitamiinia pursuava, veriappelsiinimehulla virkistetty mimosa.

3. Jalosta jälkiruoat muhkealla maulla

Appelsiinit ovat sesongissa upeita sellaisenaan syötyinä, mutta niistä jalostamalla saa muhkean makuisia herkkuja.

Klassikkoannos crêpes suzette saa veriappelsiineista kauniin päivityksen. Jos liekitettyjen lettujen tekeminen tuntuu työläältä, veriappelsiinin kaveriksi voi paistaa vohveleita.

Maailman helpoin jälkiruoka posset tehdään kermasta, sokerista ja sitruunasta. Melkein itsekseen syntyvän ruoan voi tehdä myös korvaamalla osan sitruunoista veriappelsiineilla.

Aamiaispöydän kunkku on veriappelsiineista tehty marmeladi. Sama herkku sulostuttaa myös juustotarjottimen.

Veriappelsiinista voi leipoa melkein mitä vain. Kuiva- eli kahvikakku virkistyy appelsiinista ja juustokakku saa siitä ryhtiä. Veriappelsiineista tehty keikauskakku on ollut alkuvuoden hitti jo jonkin aikaa.

Ruotsalainen, Call me cupcake -blogista tutuksi tullut ruokaguru Linda Lomelino leipoo veriappelsiinit mantelipohjaiseen galetteen, jossa sitrusviipaleiden alla piilottelee mantelinen frangipane-täyte.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

    2. 2

      Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

      Tilaajille
    3. 3

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    4. 4

      Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

    5. 5

      ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

    6. Näytä lisää
    1. 1

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    2. 2

      Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

      Tilaajille
    3. 3

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    4. 4

      Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

    5. 5

      En ole mies, mutta voin vilkaista

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    2. 2

      ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

      Tilaajille
    3. 3

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    4. 4

      Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

      Tilaajille
    5. 5

      Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

    6. Näytä lisää