Ruoka

Legendaarinen ranskalaisravintola menetti kolmannen Michelin-tähtensä, joka sillä on ollut vuodesta 1965 – ”šokki”

Uuden ranskalaisen keittiön isänä pidetyn Paul Bocusen perustaman ravintolan tähtien määrä tippui kolmesta kahteen.

Uuden ranskalaisen keittiön isänä pidetyn Paul Bocusen perustaman ravintolan Michelin-tähtien määrä on pudonnut kolmesta kahteen.

Tieto oli paikalle järkytys, sillä tammikuussa 2018 kuolleen Paul Bocusen Lyonin lähellä sijaitsevalla L'auberge du Pont de Collonges -ravintolalla on ollut kolme tähteä vuodesta 1965. Suomessakin vieraillut Bocuse oli aikanaan yksi maailman tunnetuimmista kokeista.

Ranskalaislehti Le Monde luonnehtii jutussaan tietoa ”šokiksi”.

Michelin-oppaasta kommentoitiin uutistoimisto AFP:lle, että ravintolan laatu on pysynyt erinomaisena, mutta ei enää kolmen tähden tasolla. Bocusen ravintola on ainoa, joka Ranskassa on onnistunut pitämään kolmen tähden luokituksen yhtäjaksoisesti vuodesta 1965.

Michelin-järjestelmää on arvosteltu sen pysähtyneisyydestä, ja monet ravintolakriitikot ovat olleet sitä mieltä, että Bocusen lippulaivaravintola ei ole ollut enää aikoihin kolmen tähden tasolla.


Ranskalaisen keittiön paaviksikin tituleerattu Bocuse oli keskeisiä hahmoja nouvelle cuisinen, uuden ranskalaisen keittiön, nousussa 1970-luvulla. Nouvelle cuisine merkitsi kevennettyä ranskalaista ruokaa ja kauniita, taiteellisia esille panoja.

Termi muuttui osin pilkkanimeksi pienten annosten takia, mutta on sanottu, että Bocusen uusi ranskalainen keittiö tulkittiin väärin. The Guardianin mukaan Bocuse halusi myöhemmin erottautua suuntauksesta, koska hänestä se edusti liian pieniä annoksia liian kovaan hintaan.

Bocusen ravintolassa on käytetty kalliita ja hienoina pidettyjä raaka-aineita, kuten tryffeliä ja ankanmaksaa. Kokin bravuureihin kuuluivat esimerkiksi lehtevällä taikinakuorella peitelty tryffelikeitto ja sianrakossa kypsennetty Bressen kana.

Bocuse tunnetaan myös siitä, että hän perusti kansainvälisen Bocuse d’Or -nimisen kokkikilpailun.

Michelin-tähdet ovat vuosittain julkaistavan hotelli- ja ravintolaoppaan, Guide Michelinin, käyttämä luokitus maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille.

Tähden menetys voi olla kova paikka. Ranskalaisen keittiömestarin Marc Veyratin La Maison de Bois -ravintola pudotettiin kolmen tähden luokasta kahteen viime vuonna, ja tämä hermostui niin, että halusi vetää ravintolansa oppaasta kokonaan.

Michelin-tähdet jaetaan alueittain. Pohjoismaiden eli myös Suomen Michelin-tähdet julkistetaan tänä vuonna 17. helmikuuta Norjassa Trondheimissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

      Tilaajille
    2. 2

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    3. 3

      Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

    4. 4

      Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

    5. 5

      Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

    6. Näytä lisää
    1. 1

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    2. 2

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    3. 3

      En ole mies, mutta voin vilkaista

    4. 4

      Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

    5. 5

      Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

      Tilaajille
    6. Näytä lisää
    1. 1

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    2. 2

      ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

      Tilaajille
    3. 3

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    4. 4

      Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

      Tilaajille
    5. 5

      Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

    6. Näytä lisää