Ruoka

Legendaarinen ranskalaisravintola menetti kolmannen Michelin-tähtensä, joka sillä on ollut vuodesta 1965 – ”šokki”

Uuden ranskalaisen keittiön isänä pidetyn Paul Bocusen perustaman ravintolan tähtien määrä tippui kolmesta kahteen.

Uuden ranskalaisen keittiön isänä pidetyn Paul Bocusen perustaman ravintolan Michelin-tähtien määrä on pudonnut kolmesta kahteen.

Tieto oli paikalle järkytys, sillä tammikuussa 2018 kuolleen Paul Bocusen Lyonin lähellä sijaitsevalla L'auberge du Pont de Collonges -ravintolalla on ollut kolme tähteä vuodesta 1965. Suomessakin vieraillut Bocuse oli aikanaan yksi maailman tunnetuimmista kokeista.

Ranskalaislehti Le Monde luonnehtii jutussaan tietoa ”šokiksi”.

Michelin-oppaasta kommentoitiin uutistoimisto AFP:lle, että ravintolan laatu on pysynyt erinomaisena, mutta ei enää kolmen tähden tasolla. Bocusen ravintola on ainoa, joka Ranskassa on onnistunut pitämään kolmen tähden luokituksen yhtäjaksoisesti vuodesta 1965.

Michelin-järjestelmää on arvosteltu sen pysähtyneisyydestä, ja monet ravintolakriitikot ovat olleet sitä mieltä, että Bocusen lippulaivaravintola ei ole ollut enää aikoihin kolmen tähden tasolla.


Ranskalaisen keittiön paaviksikin tituleerattu Bocuse oli keskeisiä hahmoja nouvelle cuisinen, uuden ranskalaisen keittiön, nousussa 1970-luvulla. Nouvelle cuisine merkitsi kevennettyä ranskalaista ruokaa ja kauniita, taiteellisia esille panoja.

Termi muuttui osin pilkkanimeksi pienten annosten takia, mutta on sanottu, että Bocusen uusi ranskalainen keittiö tulkittiin väärin. The Guardianin mukaan Bocuse halusi myöhemmin erottautua suuntauksesta, koska hänestä se edusti liian pieniä annoksia liian kovaan hintaan.

Bocusen ravintolassa on käytetty kalliita ja hienoina pidettyjä raaka-aineita, kuten tryffeliä ja ankanmaksaa. Kokin bravuureihin kuuluivat esimerkiksi lehtevällä taikinakuorella peitelty tryffelikeitto ja sianrakossa kypsennetty Bressen kana.

Bocuse tunnetaan myös siitä, että hän perusti kansainvälisen Bocuse d’Or -nimisen kokkikilpailun.

Michelin-tähdet ovat vuosittain julkaistavan hotelli- ja ravintolaoppaan, Guide Michelinin, käyttämä luokitus maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille.

Tähden menetys voi olla kova paikka. Ranskalaisen keittiömestarin Marc Veyratin La Maison de Bois -ravintola pudotettiin kolmen tähden luokasta kahteen viime vuonna, ja tämä hermostui niin, että halusi vetää ravintolansa oppaasta kokonaan.

Michelin-tähdet jaetaan alueittain. Pohjoismaiden eli myös Suomen Michelin-tähdet julkistetaan tänä vuonna 17. helmikuuta Norjassa Trondheimissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Mitä jos koronavirus iskee omalle työpaikalle? Saksassa Webaston työntekijä otti särkylääkettä ja ehti tartuttaa kollegansa ennen kuin ymmärsi sairastuneensa

    2. 2

      Poliisi epäilee kahta poikaa kolmannen alaikäisen pojan tapon yrityksestä Sörnäisissä

    3. 3

      ”Tämmöisessä paikassa ei käy ikinä hyvin”, ajatteli oululaismies ja hetkeä myöhemmin hän ampui isoveljeään päähän – näin pelonsekainen yö eteni ampujan mukaan

    4. 4

      Sveitsiläiskylää uhkaa evakuointi ainakin kymmeneksi vuodeksi räjähdysvaaran takia

    5. 5

      Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät eleganssin, jonne vaellettiin kaukaa

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

    2. 2

      Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

    3. 3

      Suomalainen ex-työntekijä kertoo HS:lle, mitä Peter Nygårdin kodeissa ja ”hemmottelu­juhlissa” tapahtui

      Tilaajille
    4. 4

      Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

    5. 5

      ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

    6. Näytä lisää
    1. 1

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    2. 2

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    3. 3

      Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

      Tilaajille
    4. 4

      Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

      Tilaajille
    5. 5

      ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

      Tilaajille
    6. Näytä lisää