Ruoka

Kokeile tätä: yllättävä perusaines tekee broilerin koipireisille ihmeitä

Broilerin koipireisiä, tavallista punaviinietikkaa ja ranskankermaa. Ranskalaisen etikkakanan resepti tekee edullisimmasta broilerista herkkuruokaa.

Lyonin kana -nimellä kulkeva resepti on mainio esimerkki siitä, kuinka tavallisista aineksista voi saada aikaiseksi jotain huippuhyvää. Salaisuus piilee tällöin ainesuhteissa ja siinä, kuinka ruoka valmistetaan.

Rustiikkiseen ranskalaiseen klassikkoreseptiin, poulet au vinaigreen eli etikkakanaan, ovat hurahtaneet niin Paul Bocuse kuin April Bloomfieldkin.

Suomalaisiin kotikeittiöihin sopivaksi reseptin on kehitellyt ruokatoimittaja Krista Kupariharju, joka löysi idean etikan käytöstä ranskalaistyylisen kanaruuan valmistuksessa kymmenisen vuotta sitten.

”Mietin, onko ohjeessa kirjoitusvirhe, kun punaviinietikan määrä mitataan deseissä eikä ruokalusikallisissa.”

Määrä osoittautui kuitenkin juuri oikeaksi. Kupariharju on valmistanut Lyonin kanaa useita kertoja kotonaan. Samalla resepti on hioutunut nykyisenlaiseksi.

Tärkeä vaihe broilerin valmistuksessa on etikan sihauttaminen kuumalla pannulla. Näin sen kärkevyys taittuu miellyttäväksi.

Lisäksi etikka vaatii vastapainokseen riittävän rasvaisen raaka-aineen. Tämän vuoksi parempi lopputulos syntyy broilerin koipireisistä kuin esimerkiksi luullisista rintaleikkeistä. Etikka paitsi tasapainottaa rasvaisuutta myös pitää osaltaan huolen lihan mureudesta.

Kypsennykseen tarvitaan sekä hellaa että uunia. Menetelmä ei ole ehkä kaikkein suoraviivaisin, mutta sen ansiosta kastikkeesta tulee tahnamainen ja koukuttavan täyteläinen.

Haasteellisiin osuus ruuan valmistumisessa on kuitenkin tuoreen rakuunan löytäminen. Se ei nimittäin kuulu ihan joka marketin vakiovalikoimaan. Ilman rakuunaakin Lyonin kana toki onnistuu, mutta jos haluaa aidon ranskalaisen vivahteen, yrtti tarvitaan.

”Rakuuna saa mielen kulkemaan rustiikkisiin bistroihin”, Krista Kupariharju toteaa.

Ruokatoimittajalla on vielä yksi vinkki etikkakanaan ihastuneille.

”Jos ruokailijoita on tulossa paljon ja teet annoksen moninkertaisena, on syytä kokata ikkunat auki. Mitä enemmän etikkaa on kuohautettavana, sitä muhkeampi tuoksu ruuanvalmistuksesta syntyy.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

    2. 2

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    3. 3

      Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

    4. 4

      Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

    5. 5

      Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    2. 2

      Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

    3. 3

      Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

    4. 4

      Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

    5. 5

      Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

      Tilaajille
    2. 2

      HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

      Tilaajille
    3. 3

      ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

      Tilaajille
    4. 4

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    5. 5

      Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

    6. Näytä lisää