Ruoka

Kokeile tätä: yllättävä perusaines tekee broilerin koipireisille ihmeitä

Broilerin koipireisiä, tavallista punaviinietikkaa ja ranskankermaa. Ranskalaisen etikkakanan resepti tekee edullisimmasta broilerista herkkuruokaa.

Lyonin kana -nimellä kulkeva resepti on mainio esimerkki siitä, kuinka tavallisista aineksista voi saada aikaiseksi jotain huippuhyvää. Salaisuus piilee tällöin ainesuhteissa ja siinä, kuinka ruoka valmistetaan.

Rustiikkiseen ranskalaiseen klassikkoreseptiin, poulet au vinaigreen eli etikkakanaan, ovat hurahtaneet niin Paul Bocuse kuin April Bloomfieldkin.

Suomalaisiin kotikeittiöihin sopivaksi reseptin on kehitellyt ruokatoimittaja Krista Kupariharju, joka löysi idean etikan käytöstä ranskalaistyylisen kanaruuan valmistuksessa kymmenisen vuotta sitten.

”Mietin, onko ohjeessa kirjoitusvirhe, kun punaviinietikan määrä mitataan deseissä eikä ruokalusikallisissa.”

Määrä osoittautui kuitenkin juuri oikeaksi. Kupariharju on valmistanut Lyonin kanaa useita kertoja kotonaan. Samalla resepti on hioutunut nykyisenlaiseksi.

Tärkeä vaihe broilerin valmistuksessa on etikan sihauttaminen kuumalla pannulla. Näin sen kärkevyys taittuu miellyttäväksi.

Lisäksi etikka vaatii vastapainokseen riittävän rasvaisen raaka-aineen. Tämän vuoksi parempi lopputulos syntyy broilerin koipireisistä kuin esimerkiksi luullisista rintaleikkeistä. Etikka paitsi tasapainottaa rasvaisuutta myös pitää osaltaan huolen lihan mureudesta.

Kypsennykseen tarvitaan sekä hellaa että uunia. Menetelmä ei ole ehkä kaikkein suoraviivaisin, mutta sen ansiosta kastikkeesta tulee tahnamainen ja koukuttavan täyteläinen.

Haasteellisiin osuus ruuan valmistumisessa on kuitenkin tuoreen rakuunan löytäminen. Se ei nimittäin kuulu ihan joka marketin vakiovalikoimaan. Ilman rakuunaakin Lyonin kana toki onnistuu, mutta jos haluaa aidon ranskalaisen vivahteen, yrtti tarvitaan.

”Rakuuna saa mielen kulkemaan rustiikkisiin bistroihin”, Krista Kupariharju toteaa.

Ruokatoimittajalla on vielä yksi vinkki etikkakanaan ihastuneille.

”Jos ruokailijoita on tulossa paljon ja teet annoksen moninkertaisena, on syytä kokata ikkunat auki. Mitä enemmän etikkaa on kuohautettavana, sitä muhkeampi tuoksu ruuanvalmistuksesta syntyy.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Ruotsissa on kehitetty huippuvahva nuuska vain Suomen markkinoille, epäilee päihdejärjestö – ”Se on halpaa, liikkuu nopeasti katukaupassa ja päätyy nuorten käsiin”

    2. 2

      Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

    3. 3

      37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

      Tilaajille
    4. 4

      Viranomaiset selvittävät, onko Helsingin koronaviruspotilas ollut lähikontaktissa useampaan kuin kahteen ihmiseen – Suomessa on otettu näytteet 30 henkilöltä

    5. 5

      Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

    2. 2

      Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

    3. 3

      Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

    4. 4

      Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

    5. 5

      Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

    6. Näytä lisää
    1. 1

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    2. 2

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    3. 3

      Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

      Tilaajille
    4. 4

      Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

    5. 5

      ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

      Tilaajille
    6. Näytä lisää