Ruoka

Löytyykö kaapistasi vohvelirauta? Entinen turhake on nyt trendikapistus – Näillä vinkeillä valmistat paljon muutakin kuin vohveleita

1980-luvun suosikkiväline vohvelirauta on jälleen ajankohtainen.

Kuumenee nopeasti, paistaa leipiä, köyhiä ritareita, blinejä ja munakoisojakin.

Vohvelirauta on taas trendikäs ja nyt sillä tehdään paljon muutakin kuin vohveleita. Myös vohvelitaikinaa on opittu tuunaamaan eri makuihin ja moniin ruokavalioihin. Uusimmat trendit viittaavat proteiini- ja kuituvohveleiden tuloon. Vohvelitaikinaan lisätään jopa puuroa, mikä tekee siitä kelpo aamiaisen.

Monelta vohvelirauta löytyy valmiina keittiön kaapista. Syynä on 1980-luvun vohvelirautabuumi, jolloin vuosikymmenen kuuma väline ilmaantui keittiöihin samalla tavoin kuin leipäkone hetkeä myöhemmin. Paistovälineessä ei välttämättä ollut säätönuppeja tai muitakaan toimintoja. Kuumenemiseen riitti, että töpselin työnsi seinään ja odotti hetken.

Tällainen pitkäikäinen kapistus on todennäköisesti käyttökunnossa, jos sen paistopintoja on kohdeltu hyvin.

Jos taas et omista vohvelirautaa, saatat innostua hankkimaan sellaisen, sillä niin monipuolisesti sitä voi käyttää.

Munakoisoviipaleiden paistamisessa vohvelirauta on kenties paras mahdollinen väline. Kun rauta painaa öljyttyjä munakoisoviipaleita molemmin puolin, ne paahtuvat nopeasti ja tasaisesti.

Munakoisot voi latoa voileivän päälle. Jos haluaa, pohjaksi tarkoitetun leivänkin voi saman tien paahtaa vohveliraudalla.

Paistetut munakoisot voi sivellä lopuksi hunajalla makeutetulla misokastikkeella. Kastike jää meheviksi pikkulammikoiksi paahtuneen munakoisoviipaleen kuvioihin.



Vohveliraudasta saa myös mainion voileipägrillin. Kaksi paahtoleipää, väliin sipaisu pestoa, siivu kinkkua, juustoa tai muita täytteitä. Rauta haukkaa leivän hampaisiinsa, paahtaa pinnat rapeiksi ja saa juuston sulamaan leipien väliin. Tärkeintä on, ettei liioittele täytteiden kanssa tai paina kahvoja liian
voimakkaasti yhteen, jotta saranat eivät mene sijoiltaan. Kevyt painallus riittää.

Kuvioitu, kunnolla paahtunut leipä on päihittää jopa oikeassa voileipägrillissä paistetut versiot.

Täytettyjen paahtoleipien tapaan vohveliraudalla voi paistaa täytettyjä pullaviipaleitakin. Pitkopalojen väliin voi sipaista maapähkinävoita tai pähkinä-suklaalevitettä ja viipaloida banaaneja. Villeimmät täyttävät pullansa suklaapatukasta leikatuilla siivuilla, jotka sulavat kuuman raudan välissä meheväksi täytteeksi.

Ilman täytettä paistetuista pitkoviipaleista saa vohveliraudalla köyhiä ritareita. Silloin raudan paistopinnat kannattaa sutia voilla. Vohvelirautaritareita on myös syytä kostuttaa vain vähän. Näin ne eivät paistu muodottomiksi tai tarraa kiinni paistopintoihin.

Jopa kypsentämättömät leivonnaiset sopivat raudan väliin. Vohvelirauta kannattaa kaivaa esiin varsinkin silloin, kun haluaa valmistaa leivonnaisia vain pienen määrän kerrallaan, jolloin uunin kuumentaminen tuntuu turhalta.

Raakapakaste-korvapuusti paistuu vohveliraudan välissä kuvioiduksi versioksi itsestään. Jäiset puustit on syytä sulattaa hyvin ennen paistamista. Jos vohveliraudassa on lämmönsäätönuppi, korvapuustien valmistuksessa kannattaa hyödyntää sitä. Näin pulla ehtii kypsyä sisältä ennen pinnan paahtumista.

Pötköinä myytävää croissant-taikinaa voi myös paistaa raudalla. Croissant-vohveleita eli crohveleita varten taikinapötkö viipaloidaan kiekoiksi. Taikinaviipaleet suositellaan joskus pyöräyttämään sokerissa ennen paistamista, jolloin pinta karamellisoituu. Jos haluat kuitenkin varjella vohvelirautaasi, sokeri kannattaa lisätä crohveleiden päälle vasta paistamisen jälkeen. Taikinan pintaan tarttunut sokeri saattaa nimittäin kärähtää kiinni raudan rakosiin.

Vohveliraudalla voi tietysti paistaa myös lettutaikinaa. Tavallisessa ohukaistaikinassa ei ole paljon rasvaa, jolloin raudan pintoja saattaa joutua sivelemään
öljyllä ahkerammin kuin vohveleita valmistettaessa.

Vohveliraudalla paistetut pinaattiletut päihittävät valmisversiot mennen tullen. Kaunis vohvelikuviointi antaa arkisiin lettuihin luksuslisän.

Blinitaikina toimii vohveliraudalla valmistettuna samoin kuin lettutaikinakin. Koska blinitaikina sisältää enemmän rasvaa, se saattaa irrota pannulta jopa lettuja paremmin. Blinejä valmistettaessa ei kannata painaa kahvoja tiukasti yhteen, jotta hiivapitoisella taikinalla on tilaa kohota kuohkeaksi letuksi.



Entä tavalliset vohvelit? Perusohje sopii hyvin muunneltavaksi. Taikinaan voi lisätä pähkinöitä tai jauhoista osan voi vaihtaa kuitupitoisiin. Suolaisia vohveleita varten taikinasta voi jättää sokerin pois ja hienontaa joukkoon vaikka tuoreyrttejä tai pinaattia.


Näin puhdistat vanhan vohveliraudan

Jos rauta on ollut pitkään käyttämättä, voit tiputtaa paistopinnoille minitilkan astianpesuainetta ja vettä ja harjata ne puhtaiksi pehmeällä tiskiharjalla. Imeytä pesuainevesi huolellisesti puhtaaseen keittiöliinaan, sillä sähkölaitteen sisälle ei saa päästää vettä.

Voit puhdistaa pinnat samalla tavoin silloinkin, kun vaihdat paistettavia herkkuja suolaisista makeisiin. Muista, että raudan tulee olla kylmä. Sudi paistopinnat öljyllä ennen paistamista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

      Tilaajille
    2. 2

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    3. 3

      Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

    4. 4

      Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

    5. 5

      Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

    6. Näytä lisää
    1. 1

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    2. 2

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    3. 3

      En ole mies, mutta voin vilkaista

    4. 4

      Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

    5. 5

      Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

      Tilaajille
    6. Näytä lisää
    1. 1

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    2. 2

      ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

      Tilaajille
    3. 3

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    4. 4

      Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

      Tilaajille
    5. 5

      Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

    6. Näytä lisää