Ruoka

Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

Marinoinnissa kannattaa olla kärsivällinen.

Keitetystä kananmunasta tulee ihan uudenmakuinen, kun sen marinoi. Eikä missä tahansa marinadissa, vaan Momofukun soijamarinadissa. Se tekee kananmunaan ohuen, herkullisen suolaisen pinnan.

Momofuku on Netflix-sarjoistaankin tunnetun huippukokki David Changin ravintolaimperiumi, joka on lähtöisin New Yorkista, mutta levinnyt sittemmin ympäri maailmaa.

Momofukun marinoidut kananmunat ovat keränneet ruokasivustojen ja -blogien perusteella vankan fanikunnan. Suosiosta kertoo se, että kun resepti julkaistiin ruokasivusto Soppa365:ssa, koko sivusto meni nurin.

Ennen kuin puhutaan kananmunien marinoimisesta, on syytä puhua kananmunien keittämisestä. On monia mielipiteitä, millainen kananmuna on paras. Momofukun ohjeessa kananmunan keittoaika on jopa huvittavan tarkka – huoneenlämpöisille L-kokoisille kananmunille tasan 6 minuuttia ja 50 sekuntia. Mutta tulos onkin tällä ohjeella täydellisen samettinen: keltuainen hyytyy, mutta on vielä aavistuksen pehmeä ja kostea.

Keittäminen ei tietenkään ole aivan sekuntipeliä, sillä kokemuksen perusteella voi todeta, ettei 10 sekunnin ylitys tai alitus pilaa lopputulosta. Pääasia on, että kananmunia ei keitä kivikoviksi, sillä maukkaimmillaan kananmuna on silloin, kun keltuainen on jo kiinteä mutta pysyy samettisena.

Keittämisen, jäähdyttämisen ja kuorimisen jälkeen kananmunat marinoidaan. Momofukun marinadin ainesosaluettelo on hämmentävän yksinkertainen. Liemeen tulee ainoastaan lämmintä vettä, sokeria, viinietikkaa ja soijakastiketta.

Aivan mikä tahansa etikka marinadiin ei käy. Paras etikka tähän on suhteellisen makea eikä tiukan hapokas. Jos mahdollista, kannattaa käyttää sherryviinietikkaa, koska sillä lopputuloksesta tulee erityisen maukas. Sherryviinietikkaa voi olla kuitenkin hankalaa saada. Marinadiin käyvät myös lähes joka kaupasta löytyvä omenaviinietikka tai riisiviinietikka. Valkoviinietikallakin pärjää, mutta punaviinietikka kannattaa unohtaa kokonaan, sillä se on tähän reseptiin liian ärjyä.

Marinadia voi halutessaan muunnella. Siihen voi esimerkiksi lisätä sakea, miriniä, kevätsipulia, inkivääriä, valkosipulia tai chiliä, kuten ruokasivusto Food52:n Kristen Miglore vinkkaa.

Marinoinnissa kannattaa olla kärsivällinen. Kananmunia kannattaa marinoida ainakin kuusi tuntia, mutta yön yli on vielä parempi.



Kun suureen suosioon noussut Momofuku-resepti on kokeiltu, kannattaa testata muitakin marinadeja, kuten säilykepunajuurien lientä. Se antaa paitsi makua myös värjää kananmunat sähäkän pinkiksi. Jos kananmunat marinoi punajuurien liemessä, marinointiajaksi riittää kolmisen tuntia. Mitä pidempään marinoi, sitä pinkimpiä ja etikkaisempia kananmunista tulee. Mausteiset kananmunat saa, kun antaa keitettyjen ja kuorittujen munien ottaa makua vaikka tulisesta harissa-chilitahnasta.


Keitettyjä kananmunia voi myös pikkelöidä. Pikkelöidyt kananmunat ovat esimerkiksi Britanniassa tyypillistä pubiruokaa, ja niitä saa myös fish & chips -paikoista. Jos pikkelöintiliemeen laittaa kurkumaa, kananmunat värjäytyvät kirkkaankeltaisiksi.

Marinoiduista kananmunista voi tehdä esimerkiksi täytettyjä munia tai ne voi lisätä salaattiin. Ne toimivat myös keitoissa, kuten klassisessa pinaattisopassa tai ramenissa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    2. 2

      Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

    3. 3

      Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

    4. 4

      Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

    5. 5

      Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    2. 2

      Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

    3. 3

      Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

    4. 4

      Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

    5. 5

      Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

      Tilaajille
    2. 2

      HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

      Tilaajille
    3. 3

      ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

      Tilaajille
    4. 4

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    5. 5

      Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

    6. Näytä lisää