Ruoka

Toimittaja Anu Silfverberg on hulluna tahnoihin – Näin syntyvät punajuurihummus ja neljä muuta suosikkia

Trendikkäistä tahnoista parhaat päätyivät kirjaksi.

Surina vain käy, kun toimittaja Anu Silfverberg muussaa kikherneitä sauvasekoittimen avulla. Pian korkeareunaisessa astiassa on vaaleanpunaista hummusta, joka saa kauniin värinsä kypsästä punajuuresta.

Pöydän ääressä Silfverbergin kahdeksanvuotias tytär Siiri auttaa saksimalla persiljaa pieneksi silpuksi ja hienontamalla kylmäsavutofua haarukalla pieniksi murusiksi. Valmistumassa on neljä erilaista tahnaa.

Tahnat ja dipit ovat viime vuosina nousseet trendikkääksi tarjottavaksi. Taustalla lienee esimerkiksi kasvissyönnin ja välimerellisen keittiön suosio. Tahnojen kuninkaana voitaneen pitää hummusta, joka on kikherneiden ansiosta ruokaisaa ja helposti muokattavissa omaan makuun tai ravintolan tyyliin sopivaksi. Silfverbergin valmistaman punajuurihummuksen lisäksi ravintoloidenkin listoilla on näkynyt esimerkiksi avokadolla tai paahdetulla valkosipulilla maustettuja versioita.

Ravintoloissa tahnabuumi on kestänyt joitakin vuosia, mutta Silfverberg sanoo olleensa tahnaihminen jo kauan. Nykyään hän tekee tahnoja viikoittain. ”Tahnahulluus” sai alkunsa, kun bileisiin piti tehdä jotakin tarjottavaa, ja Silfverberg päätyi leipiin, joiden päälle tarvittiin levitteitä.

”On tässä yli kymmenen vuotta surrutettu.”

Ensimmäisinä tahnakokkauksinaan Silfverberg muistelee valmistaneensa ainakin oliivitahna tapenadea, joka kuuluu edelleen hänen ikisuosikkeihinsa.

”Olen tehnyt sitä erilaisina versioina illanistujaisiin ja iloinnut siitä, miten helposti sitä saa surruteltua. Tapenade on törkeän hyvä ja mielettömän helppo.”

Sitä on itse asiassa pöydässä tänäkin iltana. Joulun alla Silfverberg valmisti tapenadea useamman purkillisen lahjoiksi, ja Siiri auttoi tekemällä purkkeihin etiketit. Yksi purkki jäi säästöön omaan jääkaappiin.

Tahnainnostus on tullut selväksi isommallekin yleisölle, sillä Silfverbergillä on ollut tapana jakaa helppo ja nopea tahnaresepti pitkiin juttuihin ja ”hitaaseen journalismiin” erikoistuneen Long Playn perjantaisin ilmestyvässä uutiskirjeessä.

”Totesin silloin, että kokemukseni mukaan pitkän, tutkivan lehtijutun vastakohta on nopea tahna. Tahnat eivät ole ristiriitaisia, monimutkaisia ja työläitä, vaan yksinkertaisia ja vaivattomia”, sanoo Silfverberg.

Lukijat innostuivat yksinkertaisista tahnoista, joten Long Playn toimituspäällikkönä työskentelevä Silfverberg kokosi parhaat reseptinsä yhteen. Syntyi Pieni tahnakirja, jonka julkaisivat viime vuoden lopulla yhdessä Into Kustannus ja Long Play. Se on Silfverbergin ensimmäinen ruokakirja, mutta aiemmin hän on julkaissut romaanin Kung Po, esseekokoelmat Luonto pakastimessa ja Äitikortti sekä novellikokoelman He eivät olleet eläimiä.

Simppelissä kirjasessa on mukana 64 tahnareseptiä, jotka on laadittu lukijan kannalta armollisella tavalla. Kuvia ei ole eikä resepteissä kerrota tarkkoja mittoja. Silfverbergin mielestä tahnojen ideana on käyttää niitä aineksia, mitä mieli tekee tai mitä jääkaapista löytyy. Oikaistakin saa. Esimerkiksi tämän illan mojo rojo -tahnaan Silfverberg käyttää tomaattimurskaa sen sijaan, että pilkkoisi ja valuttaisi tuoreita tomaatteja. Hän sanoo olevansa muutenkin suurpiirteinen kokki.

”Rakastan ruoanlaittoa ja teen paljon ruokaa, mutta olen maailman huonoin leipomaan. Se varmaan liittyy siihen, että leivonnassa on tosi olennaista, unohtaako vaikka hiivan.”

Tahnojen lisäksi Silfverberg valmistaa mieluusti muun muassa sushia ja pastaa. Etenkin tomaattiset tahnat muuttuvatkin Silfverbergin keittiössä toisinaan pastakastikkeiksi. Hiljattain Silfverberg valmisti ensi kertaa elämässään uuniperunoita tahnojen kaveriksi.

”Isäni halusi, että teen hänelle tahnoja ja vaati, että tehdään uuniperuna-ateria.”

Hyvän tahnan valmistaminen ei paljoa vaadi. Ainoa välttämättömyys on jonkinlainen vempele, jolla ainekset saa survottua kyllin sileäksi. Silfverberg suosii sauvasekoitinta sen helppokäyttöisyyden takia. Tosin yrttejä hän ei sauvasekoittimella aina mössää vaan lisää ne usein tahnojen joukkoon hienoksi leikattuna, jolloin niiden maku on parempi.

Tärkeintä tahnojen tekemisessä on jatkuva maistelu, Silfverberg korostaa. Näin maut osuvat varmasti kohdilleen. Muitakin vinkkejä löytyy. Tiraus sitruunaa tekee terää tahnassa kuin tahnassa. Ja erityisen tärkeä on valkosipuli, joka sopii lähes kaikkeen. Se onkin Silfverbergin suosikkiraaka-aine.

”Niin kun sä käytät sitä joka asiaan”, huikkaa Siiri.

Valkosipulia ja sitruunaa löytyy tämän illan tahnakattauksessa ainakin punajuurihummuksesta, josta haistaa ja maistaa Silfverbergin valkosipulirakkauden, sekä tomaatti-paprikapohjaisesta mojo rojosta, joka tällä kertaa tosin on hieman miedompaa kuin yleensä, koska Siirikin on syömässä. Silfverberg suosittelee ripottelemaan päälle chilihiutaleita lisäpotkua antamaan.

Sitruunainen savutofutahna on jopa hämäävän savukalamaista. Yksinkertainen yrttilevite, valkosipulista sekin, on kuin tsatsikin pikkuserkku.

Ja tapenade on suolaista ja juuri sopivan äkäistä. Siinä maistuu vuosikymmenen mittainen tahnakokemus ja ahkera surruttelu.


Punajuurihummus

keitettyä punajuurta

valkosipulia

kikherneitä

tahinia

persiljaa

sitruunamehua

mustapippuria

oliiviöljyä

suolaa

ripaus chiliä



1. Soseuta kaikki ainekset.



Mojo rojo

paprikaa

tomaattia

sitruunamehua

paprikajauhetta

cayennepippuria

juustokuminaa

paahdettua vaaleaa leipää

valkosipulia

oliiviöljyä

viinietikkaa

suolaa



1. Paprikaa ja tomaattia voit laittaa yhtä paljon, leipäviipaleita paahda yksi kokonaista paprikaa kohti.

2. Soseuta kaikki ainekset keskenään, lisää tarvittaessa vettä.



Tapenade

kivettömiä vihreitä oliiveita

tuoretta basilikaa

valkosipulia

oliiviöljyä

mustapippuria

sitruunamehua



1. Soseuta ainekset pehmeäksi tahnaksi ja levitä leivälle.



Sitruunainen savutofutahna

kylmäsavutofua

raastettua kurkkua

runsaasti sitruunan mehua ja raastettua sitruunan kuorta

valkoviinietikkaa

dijonsinappia

vegaanista majoneesia

kaurapohjaista ranskankermaa



1. Survo tofu haarukalla soseeksi, sekoita ainekset.



Yrttilevite

margariinia

vegaanista tuorejuustoa

runsaasti tuoretta basilikaa, korianteria ja persiljaa hienonnettuna

valkosipulia

sitruunaa

suolaa



1. Sekoita ainekset.

Reseptit: Anu Silfverberg
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

    2. 2

      Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

    3. 3

      Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

    4. 4

      ”Mutta entäs kommunismi?” nyt kysytään – tämän viikon fasismikuohuissa moni yritti muistuttaa kommunismin kauheuksista, syntyi hulvaton meemi

    5. 5

      ”Tämmöisessä paikassa ei käy ikinä hyvin”, ajatteli oululaismies ja hetkeä myöhemmin hän ampui isoveljeään päähän – näin pelonsekainen yö eteni ampujan mukaan

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

    2. 2

      Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

    3. 3

      Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

    4. 4

      Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

    5. 5

      Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

    6. Näytä lisää
    1. 1

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    2. 2

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    3. 3

      Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

      Tilaajille
    4. 4

      Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

      Tilaajille
    5. 5

      Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

    6. Näytä lisää