Ruoka

Karamellisoidusta sipulista syntyy huiman hyvä pastakastike, ja nopeimmillaan se valmistuu kymmenessä minuutissa

Kuinka sipuli väsytetään? Ensin kuullotus sitten kypsennys matalalla lämmöllä. Mitä kauemmin sipuleita uuvutat, sitä makeampi lopputulos. Pienellä niksillä pääset maaliin kuitenkin jo kymmenessä minuutissa.

Tavallinen arki-ilta, eikä keittiössä ole aineksia yhteenkään kokonaiseen ruokaan. Vain sipulia, muutama kananmuna ja nippu spagettia. Ja jääkaapin lokerossa kokkare unohtumisuhan alla olevaa pecorinoa.

Näistä muutamista aineksista voi kuitenkin saada aikaiseksi mainion pastan.

Sipuli sopii ruoan pääosaan, jos sitä kohtelee hyvin. Idean voi lainata ranskalaiselta sipulikeitolta, joka perustuu hitaasti kypsennettyyn ja karamellisoituun sipuliin.

Aluksi sipuli kuullotetaan pannulla läpikuultavaksi niin, ettei se paistu vaan korkeintaan ruskistuu hieman ja pehmenee. Sitten kuullotusta jatketaan, jolloin neste haihtuu. Samalla sipuli luovuttaa sokerinsa pannulle. Pannuun tarttunut tumma, tahmea makuaines on merkki siitä, että ollaan oikeilla jäljillä. Valurauta- tai teräspannu on karamellisointiin paras väline, sillä makeutuva sipuli ei ota samanlaista tuntumaa pinnoitetun pannun pohjaan.

Paras lopputulos syntyy, kun malttaa väsyttää sipulia vajaan tunnin ajan. Tällöin se karamellisoituu ilman, että joukkoon lisätään ripaustakaan sokeria. Lämpö vapauttaa sipulin kerroksiin kätkeytyneen sokerin ja hajottaa sen. Samalla kirpeä maku leppyy pehmeän aromikkaaksi.

Pannun pohjalle paahtuneet karamellisoituneet makuaineet saa liuotettua takaisin sipuliseokseen lisäämällä joukkoon tilkan vettä tai valkoviiniä. Jos jääkaapissa on loraus viiniä, se kannattaa siis käyttää tähän.

Tällä tavoin käsiteltyä sipulia voi käyttää paitsi pastan joukossa, myös lisukkeena.Entä jos aikaa sipulin lepyttelyyn ja väsyttämiseen ei ole tuntia? Kymmenessäkin minuutissa onnistuu.

Karamellisoitumista voi tehostaa ripauttamalla sipulien joukkoon sokeria. Tällöin sipuli makeutuu, mutta sen rakenne ei ehdi pehmetä samalla tavoin kuin hitaasti kypsennettäessä. Jos pitää rapeasta, tämä versio saattaa miellyttää jopa enemmän. Kymmenessä minuutissa karamellisoitujen sipulien lopputulos ei ole samanlainen kuin hitaasti väsytetyillä sipuleilla, mutta silti herkullinen.

Tätä pikakaramellisoinnin ideaa käytetään oheisessa sipulispagetin reseptissä. Sen ansiosta ruoka valmistuu samassa ajassa, kun pasta kiehuu kypsäksi.

Sipulispagetti on todellista nyhjää tyhjästä -sarjaa, sillä valmistukseen tarvitaan vain sipulia, spagettia, munia ja juustoa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  3. 3

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää