Ruoka

Viikonlopun Oscar-gaala vaatii arvoisensa katsomoeväät: näin teet roomalaista pizzaa Oscar-ehdokkaan tyyliin

Kaksi paavia -elokuvassa Benedictus XVI ja kardinaali Bergoglio löytävät yhteisen sävelen roomalaisen levypizzan eli pizza al taglion äärellä.

Oscar-palkinnot jaetaan sunnuntaina. Suomessa gaalaa voi seurata kotisohvalta käsin televisiosta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tai maanantai-iltana, jos lähetyksen haluaa nähdä tekstitettynä.

Eniten Oscar-ehdokkuuksia on saanut Todd Phillipsin ohjaama Joker, joka on ehdolla 11 palkinnon saajaksi. Elokuvat The Irishman, Once Upon a Time in Hollywood sekä Taistelulähetit – 1917 on puolestaan mainittu kukin kymmenellä eri palkintolistalla.

Pitkä tv-ilta tai -yö vaatii arvoisensa tarjoilun. Idea siihen löytyy Kaksi paavia -elokuvasta, jonka menestymistä voi myös seurata gaalan aikana.

Fernando Meirellesin ohjaama Kaksi paavia -elokuva on ehdolla parhaan miespääosan (Jonathan Pryce) ja miessivuosan (Anthony Hopkins) sekä parhaan sovitetun käsikirjoituksen kategoriassa.

Tositapahtumista innoituksensa saanut draama kertoo paavi Benedictus XVI:n ja Buenos Airesin kardinaalin Jorge Bergoglion kohtaamisesta ja keskusteluista Roomassa. Bergoglio on turhautunut katolisen kirkon pysähtyneisyyteen ja haluaa anoa paavilta eroa virastaan. Kun vastausta kirjeeseen ei tule, kardinaali lähtee tapaamaan paavia Roomaan.

Keskusteluissa Jumalan rottweileriksi kutsuttu paavi ja uudistusmielinen kardinaali edustavat vastapuolia. Paavi ei halua myöntää eroa Bergogliolle, koska se saatettaisiin tulkita protestiksi.

Miehet löytävät yhteisen sävelen vasta nälkäisinä pizzan äärellä Sikstuksen kappelin sakaristossa. Kohtaus on mehevä kuin pala vastapaistettua levypizzaa.

”Pyhä Isä, oletteko nälkäinen”, Bergoglio kysyy.

”Nälkäinen? Kyllä taidan olla”, paavi vastaa.

Bergoglio ehdottaa paavin avustajalle, että tämä hakisi Porta Angelican edessä olevasta katupizzeriasta pizzaa ja kahvia.

”Yksi margherita, yksi diavola, kaksi Fantaa ja kahvi.”

Avustaja taiteilee pizzalaatikon turistitungoksen läpi kappelin takahuoneeseen.

Ennen kuin miehet pääsevät upottamaan hampaansa pizzaan, on sanottava ruokarukous. Nälkäinen kardinaali olisi valmis ­aameneen paavia aiemmin.

Arvoitukseksi jää, kumpi miehistä on halunnut tilata tulisen diavola-pizzan ja kumpi margheritan. Ainakaan paloja ei ole tarkoitettu jaettavaksi, koska paavi pitää puolensa, ettei kardinaali haukkaa hänen pizzastaan.

Tänä vuonna järjestettävä Oscar-palkintogaala on järjestysluvultaan 92. Gaalassa Yhdysvaltain elokuva-akatemia palkitsee vuoden parhaat elokuvat. Gaala pidetään Hollywoodin Dolby-teatterissa Los Angelesissa. Sitä voi seurata suorana lähetyksenä Yle Teemalla ja Areenassa maanantain 10.2. vastaisena yönä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää