Ruoka

Tässä on ”The Stew” – se sakean kermainen kikhernepata, josta maailmalla puhutaan

The New York Timesin kikhernepadan ohje on hyvä esimerkki siitä, kuinka trendireseptit leviävät. Tässä ohje helppoon herkkuruokaan. Varoitus: suolaa ja rasvaa on riittämiin.

The Stew. Somehitti on terminä kovin käytetty, mutta tämän ruoan yhteydessä se lienee paikallaan.

Aihetunnisteella #thestew löytyy Instagramista noin 6 500 tulosta. Kuvat esittävät suurelta osin keltaista kikhernemuhennosta, jonka päälle on ripoteltu reilusti mintunlehtiä.

Sakean ja kermaisen kikhernepadan ohje julkaistiin The New York Timesissa noin vuosi sitten. Sen on kehitellyt lehteen ruoasta kirjoittava Alison Roman.

Tästä pääset katsomaan alkuperäistä reseptiä: Spiced Chickpea Stew With Coconut and Turmeric

Suomessa kyseinen pata löysi kiinnostuneet toimittaja Maria Veitolan Instagram-tilin kautta. Veitola kehui pian reseptin julkaisun jälkeen kokeilemaansa pataa ”törkeän hyväksi” ja kertoi sen saaneen kiitoksia myös eri-ikäisiltä ruokailijoilta.

Myös Soppa365-ruokasivuston ruokatoimittaja Christina Aaltio innostui kokeilemaan reseptiä ja tutkimaan, mikä siitä tekee erityisen.

Paahtaminen, muhennus ja haudutus

Kypsistä kikherneistä, valkosipulista, kookoskermasta ja mausteista valmistuva muhennos on kasviscurryn tyylinen ruoka, jonka ainekset löytyvät lähikaupasta.

Tärkein makua tuottava työvaihe on kikherneiden paahtaminen sipuli-mausteseoksessa. Paahtamisen aikana kikherneet kuivahtavat, muuttuvat rakenteeltaan rapeiksi ja imaisevat mausteöljyn maut.

Iso paistinpannu tai kasari toimivat parhaiten, sillä kikherneitä tarvitaan pari tölkillistä, ja pienessä pannussa kikherneet alkavat paahtumisen sijaan helposti keittyä. Pannu saa olla kuuma, mutta ei niin kuuma, että kikherneet kärähtävät.

Reseptissä olennaista on kahden eri suutuntuman eli pehmeän ja rapean yhdistäminen. Siksi osa rapeaksi paahdetuista kikherneistä otetaan talteen tarjoilua varten, ja loput muhennetaan paistinlastalla ja haudutetaan lempeässä liemessä ja kookoskermassa hajoavan pehmeiksi.

Muhentamisen voi tehdä hyvinkin rennosti lastalla, sillä osa kikherneistä saa jäädä kokonaiseksi, osa muhentua. Muhennetut kikherneet sakeuttavat padan samettiseksi, ja aiemmin paahtamalla poistettu kosteus korvataan nyt kermaisella kookosliemellä. Riippuen siitä, haluaako padasta vegaanisen vai ei, voi käyttää kasvis- tai kanalientä. Kanaliemi antaa muhennokselle mukavan pyöreää lisämakua.

Aivan pikaruokaa The Stew ei ole, sillä alkuvalmistelut vievät vartin verran, jonka jälkeen muhennos saa porista ilman kantta puolisen tuntia, jolloin se kiehuu kokoon, maut tiivistyvät ja muhennos saa täyteläisen maun.

Minkä kanssa kikhernemuhennos tarjotaan? Kuvapalvelu Instagramin kuvissa ei näy leipää ja jogurttia kummempia lisukkeita. Ruokaisamman version saa, jos keittää lisukkeeksi riisiä. Se kypsyy omassa kattilassaan ja on valmista samaan aikaan padan kanssa.

Viileä, maustamaton luonnonjogurtti ja tuore minttu viimeistelevät padan. Jos haluat vegaanisen version, korvaa jogurtti kasvipohjaisella soijajogurtilla tai kaurafraichella.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

    2. 2

      Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

      Tilaajille
    3. 3

      Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

    4. 4

      Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

      Tilaajille
    5. 5

      Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

      Tilaajille
    6. Näytä lisää
    1. 1

      Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

    2. 2

      Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

      Tilaajille
    3. 3

      Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

      Tilaajille
    4. 4

      Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

    5. 5

      Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    2. 2

      HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

      Tilaajille
    3. 3

      ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

      Tilaajille
    4. 4

      Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

      Tilaajille
    5. 5

      Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

    6. Näytä lisää