Ruoka

Tässä on ”The Stew” – se sakean kermainen kikhernepata, josta maailmalla puhutaan

The New York Timesin kikhernepadan ohje on hyvä esimerkki siitä, kuinka trendireseptit leviävät. Tässä ohje helppoon herkkuruokaan. Varoitus: suolaa ja rasvaa on riittämiin.

The Stew. Somehitti on terminä kovin käytetty, mutta tämän ruoan yhteydessä se lienee paikallaan.

Aihetunnisteella #thestew löytyy Instagramista noin 6 500 tulosta. Kuvat esittävät suurelta osin keltaista kikhernemuhennosta, jonka päälle on ripoteltu reilusti mintunlehtiä.

Sakean ja kermaisen kikhernepadan ohje julkaistiin The New York Timesissa noin vuosi sitten. Sen on kehitellyt lehteen ruoasta kirjoittava Alison Roman.

Tästä pääset katsomaan alkuperäistä reseptiä: Spiced Chickpea Stew With Coconut and Turmeric

Suomessa kyseinen pata löysi kiinnostuneet toimittaja Maria Veitolan Instagram-tilin kautta. Veitola kehui pian reseptin julkaisun jälkeen kokeilemaansa pataa ”törkeän hyväksi” ja kertoi sen saaneen kiitoksia myös eri-ikäisiltä ruokailijoilta.

Myös Soppa365-ruokasivuston ruokatoimittaja Christina Aaltio innostui kokeilemaan reseptiä ja tutkimaan, mikä siitä tekee erityisen.

Paahtaminen, muhennus ja haudutus

Kypsistä kikherneistä, valkosipulista, kookoskermasta ja mausteista valmistuva muhennos on kasviscurryn tyylinen ruoka, jonka ainekset löytyvät lähikaupasta.

Tärkein makua tuottava työvaihe on kikherneiden paahtaminen sipuli-mausteseoksessa. Paahtamisen aikana kikherneet kuivahtavat, muuttuvat rakenteeltaan rapeiksi ja imaisevat mausteöljyn maut.

Iso paistinpannu tai kasari toimivat parhaiten, sillä kikherneitä tarvitaan pari tölkillistä, ja pienessä pannussa kikherneet alkavat paahtumisen sijaan helposti keittyä. Pannu saa olla kuuma, mutta ei niin kuuma, että kikherneet kärähtävät.

Reseptissä olennaista on kahden eri suutuntuman eli pehmeän ja rapean yhdistäminen. Siksi osa rapeaksi paahdetuista kikherneistä otetaan talteen tarjoilua varten, ja loput muhennetaan paistinlastalla ja haudutetaan lempeässä liemessä ja kookoskermassa hajoavan pehmeiksi.

Muhentamisen voi tehdä hyvinkin rennosti lastalla, sillä osa kikherneistä saa jäädä kokonaiseksi, osa muhentua. Muhennetut kikherneet sakeuttavat padan samettiseksi, ja aiemmin paahtamalla poistettu kosteus korvataan nyt kermaisella kookosliemellä. Riippuen siitä, haluaako padasta vegaanisen vai ei, voi käyttää kasvis- tai kanalientä. Kanaliemi antaa muhennokselle mukavan pyöreää lisämakua.

Aivan pikaruokaa The Stew ei ole, sillä alkuvalmistelut vievät vartin verran, jonka jälkeen muhennos saa porista ilman kantta puolisen tuntia, jolloin se kiehuu kokoon, maut tiivistyvät ja muhennos saa täyteläisen maun.

Minkä kanssa kikhernemuhennos tarjotaan? Kuvapalvelu Instagramin kuvissa ei näy leipää ja jogurttia kummempia lisukkeita. Ruokaisamman version saa, jos keittää lisukkeeksi riisiä. Se kypsyy omassa kattilassaan ja on valmista samaan aikaan padan kanssa.

Viileä, maustamaton luonnonjogurtti ja tuore minttu viimeistelevät padan. Jos haluat vegaanisen version, korvaa jogurtti kasvipohjaisella soijajogurtilla tai kaurafraichella.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

      Tilaajille
    2. 2

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    3. 3

      Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

    4. 4

      Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

    5. 5

      Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

    6. Näytä lisää
    1. 1

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    2. 2

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    3. 3

      En ole mies, mutta voin vilkaista

    4. 4

      Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

    5. 5

      Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

      Tilaajille
    6. Näytä lisää
    1. 1

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    2. 2

      ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

      Tilaajille
    3. 3

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    4. 4

      Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

      Tilaajille
    5. 5

      Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

    6. Näytä lisää