Ruoka

Tässä on ”The Stew” – se sakean kermainen kikhernepata, josta maailmalla puhutaan

The New York Timesin kikhernepadan ohje on hyvä esimerkki siitä, kuinka trendireseptit leviävät. Tässä ohje helppoon herkkuruokaan. Varoitus: suolaa ja rasvaa on riittämiin.

The Stew. Somehitti on terminä kovin käytetty, mutta tämän ruoan yhteydessä se lienee paikallaan.

Aihetunnisteella #thestew löytyy Instagramista noin 6 500 tulosta. Kuvat esittävät suurelta osin keltaista kikhernemuhennosta, jonka päälle on ripoteltu reilusti mintunlehtiä.

Sakean ja kermaisen kikhernepadan ohje julkaistiin The New York Timesissa noin vuosi sitten. Sen on kehitellyt lehteen ruoasta kirjoittava Alison Roman.

Tästä pääset katsomaan alkuperäistä reseptiä: Spiced Chickpea Stew With Coconut and Turmeric

Suomessa kyseinen pata löysi kiinnostuneet toimittaja Maria Veitolan Instagram-tilin kautta. Veitola kehui pian reseptin julkaisun jälkeen kokeilemaansa pataa ”törkeän hyväksi” ja kertoi sen saaneen kiitoksia myös eri-ikäisiltä ruokailijoilta.

Myös Soppa365-ruokasivuston ruokatoimittaja Christina Aaltio innostui kokeilemaan reseptiä ja tutkimaan, mikä siitä tekee erityisen.

Paahtaminen, muhennus ja haudutus

Kypsistä kikherneistä, valkosipulista, kookoskermasta ja mausteista valmistuva muhennos on kasviscurryn tyylinen ruoka, jonka ainekset löytyvät lähikaupasta.

Tärkein makua tuottava työvaihe on kikherneiden paahtaminen sipuli-mausteseoksessa. Paahtamisen aikana kikherneet kuivahtavat, muuttuvat rakenteeltaan rapeiksi ja imaisevat mausteöljyn maut.

Iso paistinpannu tai kasari toimivat parhaiten, sillä kikherneitä tarvitaan pari tölkillistä, ja pienessä pannussa kikherneet alkavat paahtumisen sijaan helposti keittyä. Pannu saa olla kuuma, mutta ei niin kuuma, että kikherneet kärähtävät.

Reseptissä olennaista on kahden eri suutuntuman eli pehmeän ja rapean yhdistäminen. Siksi osa rapeaksi paahdetuista kikherneistä otetaan talteen tarjoilua varten, ja loput muhennetaan paistinlastalla ja haudutetaan lempeässä liemessä ja kookoskermassa hajoavan pehmeiksi.

Muhentamisen voi tehdä hyvinkin rennosti lastalla, sillä osa kikherneistä saa jäädä kokonaiseksi, osa muhentua. Muhennetut kikherneet sakeuttavat padan samettiseksi, ja aiemmin paahtamalla poistettu kosteus korvataan nyt kermaisella kookosliemellä. Riippuen siitä, haluaako padasta vegaanisen vai ei, voi käyttää kasvis- tai kanalientä. Kanaliemi antaa muhennokselle mukavan pyöreää lisämakua.

Aivan pikaruokaa The Stew ei ole, sillä alkuvalmistelut vievät vartin verran, jonka jälkeen muhennos saa porista ilman kantta puolisen tuntia, jolloin se kiehuu kokoon, maut tiivistyvät ja muhennos saa täyteläisen maun.

Minkä kanssa kikhernemuhennos tarjotaan? Kuvapalvelu Instagramin kuvissa ei näy leipää ja jogurttia kummempia lisukkeita. Ruokaisamman version saa, jos keittää lisukkeeksi riisiä. Se kypsyy omassa kattilassaan ja on valmista samaan aikaan padan kanssa.

Viileä, maustamaton luonnonjogurtti ja tuore minttu viimeistelevät padan. Jos haluat vegaanisen version, korvaa jogurtti kasvipohjaisella soijajogurtilla tai kaurafraichella.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

    2. 2

      Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

    3. 3

      Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

    4. 4

      Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

      Tilaajille
    5. 5

      37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

      Tilaajille
    6. Näytä lisää
    1. 1

      Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

    2. 2

      37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

      Tilaajille
    3. 3

      Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

    4. 4

      Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

    5. 5

      Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

    6. Näytä lisää
    1. 1

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    2. 2

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    3. 3

      Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

    4. 4

      Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

      Tilaajille
    5. 5

      ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

      Tilaajille
    6. Näytä lisää