Suomi sai uuden Michelin-ravintolan: Inarille yksi tähti - Ruoka | HS.fi
Ruoka

Suomi sai uuden Michelin-ravintolan: Inarille yksi tähti

Kesällä 2018 avautunut Inari on saanut ylistystä kriitikoilta ja ruokaharrastajilta.

Ravintola Inari elokuussa 2018. Kuva: Anni Koponen

Julkaistu: 17.2. 16:24, Päivitetty 17.2. 19:58

Suomi on saanut uuden Michelin-ravintolan. Helsinkiläiselle Inarille annettiin Michelin-tähti maanantaina, kun pohjoismaiset ravintolat tähdittävä Michelin-opas julkistettiin Trondheimissa Norjassa.

Nyt Suomessa on kaikkiaan kuusi Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa.

Kim Mikkola Kuva: Amanda Aho

Albertinkadulla sijaitsevaa Inaria uumoiltiin vahvimmin uudeksi Michelin-ravintolaksi.

Kesällä 2018 avautunut Inari on saanut ylistystä kriitikoilta ja ruokaharrastajilta. Ravintoloitsija-kokki Kim Mikkolalla on ruokaan moderni suomalainen ote, jossa yhdistellään itsevarmasti kotimaisia ja aasialaisia aineksia ja tekniikoita. Samalta lautaselta saattaa löytyä lähinaurista ja korealaisia anjoviksia.

Myös Inarin menun rakenne poikkeaa perinteisestä: liharuuan jälkeen voi tulla kasvisruoka ja lämpimän ruuan jälkeen kylmä annos. Inarin nimi ei viittaa Lappiin, vaan japanilaiseen tarustoon, jossa Inari on riisin, hedelmällisyyden ja yleisen hyvän henki.

Mikkola työskenteli ennen oman ravintolansa avaamista maailman merkittävimpänä pidetyssä ravintolassa Kööpenhaminan Nomassa.

”Sillä on valtava merkitys, että olin vuosia vuoromestarina maailman parhaassa ravintolassa, jossa René Redzepi opetti, että kaikki on mahdollista, jos vain uskoo itseensä”, Kim Mikkola sanoo.

Mikkola nimeää myös Markus Aremon tärkeäksi oppi-isäkseen.

”Nyt otetaan kokkikollegoiden kanssa yhdet pilsnerit ja mennään aikaisin nukkumaan, jotta ollaan huomenna valmiita palvelemaan asiakkaita”, Mikkola kertoo juhlaillan kulusta.

Michelin-tähti ei ole inarilaisille aivan uusi asia, sillä ravintolan toinen omistaja Johan Borgar on aiemmin työskennellyt Chef & Sommelier -ravintolassa, joka sai Michelin-tähden 2014. Silloin hänelle havainnollistui se, miksi tähdet ovat ravintoloille niin tärkeitä.

”Tähdestä seurasi selkeä nousu asiakkaiden määrässä. Varausten aaltoa kesti pari vuotta”, Borgar kertoo.

Lue myös: Onko tässä Helsingin uusi huippuravintola? Punavuoreen avatussa ravintola Inarissa kaikki on kohdillaan ja tähdet ovat superlatiivien arvoisia

Muille suomalaisille ravintoloille ei jaettu tänä vuonna uusia Michelin-tähtiä.

Suomen osalta jännitettiin, saako joku ravintola kaksi tähteä. Se olisi ollut merkittävä saavutus, sillä Suomessa ei ole ollut vuoden 2013 jälkeen kahden tähden ravintolaa. Silloin Hans Välimäen ohjastama Chez Dominique lopetti toimintansa. Korkeimman luokituksen kolmen tähden ravintolaa Suomessa ei ole ollut.

Ravintolatuntijoiden mukaan helsinkiläisillä Palacella ja Ololla oli parhaat mahdollisuudet saada kaksi Michelin-tähteä. Niillä kummallakin on ollut aiemmin yksi tähti, Ololla vuodesta 2011 mutta Palacella vasta vuoden verran.

Kaikki Suomeen saadut Michelin-tähdet ovat tulleet helsinkiläisille ravintoloille. Tähtiä on toivottu ja veikattu esimerkiksi Turun Kaskikselle ja Tampereen C:lle, mutta saattaa olla, että Michelin-tarkastajat ovat jälleen kerran katsastaneet ainoastaan Helsingin tarjontaa. Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta löytyy tähtiravintoloita myös pääkaupungin ulkopuolelta.

Suomessa toimii nyt kuusi Michelin-ravintolaa: Demo (tähti vuodesta 2007), Grön (tähti vuodesta 2018), Olo (tähti vuodesta 2011), Ora (tähti vuodesta 2018, Chef & Sommelierilla tähti vuosina 2014–2017), Palace (tähti vuodesta 2019) ja Inari (tähti 2020).

Viime vuoden Michelin-oppaassa oli mukana myös ravintola Ask (tähti vuosina 2014–2019), joka lopetti toimintansa viime syksynä.

Ensimmäisen Michelin-tähden toi Suomeen Palace Gourmet vuonna 1987. Kahteen tähteen on Suomessa yltänyt Chez Dominique, joka toimi Helsingissä vuosina 1998–2013.

Michelin julkaisi ensimmäisen ravintolaoppaansa vuonna 1900. Ravintoloiden nykyäänkin käytössä oleva tähtiluokitus alkoi vuonna 1936.

Luokituksessa yksi tähti tarkoittaa, että ravintola on kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä. Kaksi tähteä kertoo, että ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka. Kolmen tähden ravintola on jo itsessään matkan arvoinen.

Michelinin tarkastajat arvioivat ravintolan ruuan raaka-aineiden laatua, valmistustapaa ja makujen yhteensopivuutta, persoonallisuutta, rahanarvoisuutta ja laadun pysyvyyttä.

”En ole ihan psykopaatti, mutta haluan päättää kaikesta” – Eero Vottosella on Michelin-tähti, hankala luonne ja paikka suomalaisen ravintolamaailman kovimmalla huipulla

Nyt.fi|Onko tässä Helsingin uusi huippuravintola? Punavuoreen avatussa ravintola Inarissa kaikki on kohdillaan ja tähdet ovat superlatiivien arvoisia

Seuraa uutisia tästä aiheesta