Michelin-opas tunnetaan tähdistä, mutta se palkitsee myös hyvän hinta-laatusuhteen paikkoja: nämä suomalaisravintolat pääsivät listalle - Ruoka | HS.fi
Ruoka

Michelin-opas tunnetaan tähdistä, mutta se palkitsee myös hyvän hinta-laatusuhteen paikkoja: nämä suomalaisravintolat pääsivät listalle

Neljä suomalaista ravintolaa sai Micheliniltä uuden kestävän kehityksen tunnuksen.

Luka Balacin, Carlos Henriquesin ja Albert Franch Sunyerin Nolla-ravintola sai Micheliniltä tunnustuksen hinta-laatusuhteesta ja kestävän kehityksen toiminnasta. Kuva: sami repo

Julkaistu: 18.2. 15:12, Päivitetty 18.2. 15:35

Arvostettu Michelin-opas tunnetaan keittotaidon huipuille jakamistaan tähdistä, mutta opas antaa muitakin tunnustuksia. Suurinta osaa ravintola-asiakkaista luulisi kiinnostavan ennen kaikkea Bib Gourmand -merkintä, joka myönnetään ravintolalle hyvästä hinta-laatusuhteesta.

Vuoden 2020 Pohjoismaden opas löysi Helsingistä kolme Bib Gourmand -maininnan arvoista ravintolaa. Ne ovat Tomi Björckin ja Matti Wikbergin ohjastamat Gaijin ja Boulevard Social. Näillä on ollut maininta aiemminkin. Uutena hyvän hinta-laatusuhteen ravintoloiden listalle pääsi Fredrikinkadulla sijaitseva Nolla.

Uutta tämän vuoden Michelin-oppaan julkistuksessa oli kestävien arvojen korostaminen. Pysähtyneisyydestä ja vanhan ranskalaisen keittotaidon suosimisesta arvosteltu Michelin-organisaatio esitteli pohjoismaisen oppaan julkistustilaisuudessa uuden kestävän gastronomian merkinnän.

Tunnuksella Michelin pyrkii kannustamaan ravintoloita kehittämään toimintaansa ympäristön kannalta vastuullisempaan suuntaan. Michelin-oppaiden johtaja luetteli julkistustilaisuudessa pitämässään puheessa nykyaikaisen ravintolan tavoitteiksi nollahävikin, raaka-aineiden kaikkien osien hyödyntämisen ja pakkausmateriaaleista syntyvän jätteen minimoimisen.

Kestävän gastronomian merkinnän lanseeraamisessa on kyse myös Michelin-organisaation julkisuuskuvan kiillottamisesta, mihin se on saanut painetta esimerkiksi viime vuonna ensimmäistä kertaa ilmestyneestä 360 astetta-ravintolaoppaasta. Uusi pohjoismainen opas painotti ensimmäisenä ravintoloiden sitoutumista kestävän kehityksen toimintaan.

Michelinin kestävää gastronomiaa symboloiva vihreä lehti annettiin vuoden 2020 julkistuksessa neljälle suomalaiselle ravintolalle: Chapterille, Jordille, Nollalle ja Oralle. Näistä ainoastaan Oralla on myös Michelinin-tähti.

Suomi sai uuden Michelin-ravintolan: Inarille yksi tähti

Seuraa uutisia tästä aiheesta