Vispipuuro on trendiherkkujen aatelia – näin saat aikaan ravintolatason vispipuuron - Ruoka | HS.fi
Ruoka

Vispipuuro on trendiherkkujen aatelia – näin saat aikaan ravintolatason vispipuuron

Ravintolan jälkiruokalistalla oleva vispipuuro on astetta ylellisempää kuin perinteinen marjapuuro. Helsinkiläisen Ateljé Finnen versiossa maistuvat vadelmat ja vanilja.

Pinkin puuron voi tehdä myös pakastevadelmista.

Pinkin puuron voi tehdä myös pakastevadelmista. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Julkaistu: 21.2. 10:57, Päivitetty 21.2. 12:06

Tämä juttu on osa Ravintolaresepti-sarjaa, jossa lukijat voivat toivoa ravintolassa syömänsä annoksen reseptiä. Ruokatoimittajamme jäljittää reseptin ja muokkaa sen kotikeittiössä toteutettavaksi.

Vispipuuro on kokenut uuden tulemisen, ja se on salonkikelpoinen jälkiruoka myös monessa ravintolassa. Nosteen takana voi nähdä niin nostalgianälän, aitouden kaipuun, modernin pohjoismaisen ravintolatrendin kuin pinkin värin suosionkin.

Tosin aina vispipuuro ei löydy menusta tutulla nimellä. Esimerkiksi ravintola Savoyn ja Silja Linen Bon Vivantin ruokalistalla vispipuuro on muuntunut hienostuneeksi semolinavaahdoksi.

Klassinen puolukkapuuro on klassikko vailla vertaa, eikä sen asemaa horjuta mikään. Modernissa versiossa puuron maku saattaa kuitenkin vaihdella sesonkien mukaan. Esimerkiksi raparperista, herukoista, mansikoista, mustikoista, karpaloista, tyrneistä, ruusunmarjoista ja omenoista tehty kuohkea vispipuuro on herkkua.

Myös maustaminen tuo puuroon uuden vivahteen. Esimerkiksi maidon voi maustaa mesiangervolla ja mehustetun liemen ripauksella lakritsijuurta tai timjamia. Juuri ennen tarjoilua puuron pinnalle voi lisätä hieman tuoreita marjoja tai kirpsakkaa, raastettua sitruunankuorta.

Helsinkiläisravintola Ateljé Finnen vispipuuro tehdään vadelmista, ja niitä käytetään reseptissä säästelemättä. Glorian ruoka & viini sai viestin lukijaltaan, johon pinkki puuro on jättänyt pysyvän makumuiston:

”Nautimme vuosia sitten ravintolassa vadelmavispipuuroa, joka tarjottiin vaniljakerman ja pirskahtelevan Moscato d´Astin kanssa. Yhdistelmä oli niin ihana, että se sai mieheni melkein liikuttuneeseen tilaan”, lukija kertoi viestissään.

Ateljé Finnen puuron voi tehdä hyvin pakastemarjoista. Tärkeä työvaihe on marjojen ”paseeraaminen” eli marjat puserretaan tiheän siivilän läpi. Mitä enemmän mehua marjoista irtoaa, sitä parempi on lopputulos. Yli jääneitä marjoja ei kannata heittää pois, sillä ne ovat mainio makulisä vaikkapa aamupalajogurtin päälle.

Näin onnistut eli keittiömestarin vinkit:

1. Sekoita puuroa koko ajan suurimoita lisätessäsi, jotta vältät klimpit. Sekoita myös keittämisen aikana, jotta puuro ei pala pohjaan.

2. Vatkaa jäähdytettyä puuroa mieluummin pitkään matalalla teholla kuin nopeasti kovalla teholla. Näin puurosta tulee kuohkeaa.

Thomas Svartsjö, keittiömestari, Ateljé Finne

Artikkeli on ilmestynyt alun perin Glorian ruoka & viini -lehdessä. Voit lähettää oman reseptitoiveesi osoitteeseen glorianruokajaviini@sanoma.com tai hs-toim.ruoka@hs.fi.

Seuraa uutisia tästä aiheesta