Karjalanpiirakasta tuli trendikäs: herkkusuut himoitsevat käsin tehtyjä, puu-uunissa paistettuja piirakoita, joissa on ohut ruiskuori - Ruoka | HS.fi
Ruoka

Karjalanpiirakasta tuli trendikäs: herkkusuut himoitsevat käsin tehtyjä, puu-uunissa paistettuja piirakoita, joissa on ohut ruiskuori

Artesaanipiirakoita jonotetaan nyt messuilla ja tilataan maalaisleipomoista.

Karjalanpiirakat valmistuvat helposti kotikeittiössäkin. Kuva: Elvi Rista

Julkaistu: 26.2. 10:58, Päivitetty 26.2. 12:41

Arvioiden mukaan Suomessa ostetaan vuodessa jopa yli 700 miljoonaa karjalanpiirakkaa.

Perinteisen välipalan suosio on Leipätiedotus ry:n mukaan ollut viime vuosina pienessä nousussa, ja piirakasta on tullut uusia makuversioita.

Osa karjalanpiirakoiksi kutsumistamme piirakoista on virallisesti vain riisipiirakoita. Tammikuussa uutisoitiin yhden nimitaistelun päättyneen, kun EU:n komissio hyväksyi myös laktoosittomasta puurosta tehdyt piirakat karjalanpiirakoiksi. Karjalanpiirakalla on EU:n nimisuoja, joka määrittelee tarkasti piirakan valmistusaineet ja valmistustavan.

Isojen leipomoiden ja teollisen mittakaavan piirakoiden suosion lomassa on tapahtunut kotitekoisen karjalanpiirakan nousu. Ruokaharrastajat himoitsevat käsin tehtyjä, puu-uunissa paistettuja piirakoita, joissa on ohut ruiskuori. Sellaisessa maistuu taito, aidot ainekset ja perinne.

Herkkupiirakoita jonotetaan muun muassa messuilla karjalaisleipomoiden kojuista. Syksyllä ruokaharrastajat innostuivat kuullessaan, että Helsingin Muji-liike myy pohjoiskarjalaisen kotileipomo Anna-Liisa Sorsan piirakoita raakapakasteena.

Innokkaimmat piirakkasuut tilaavat piirakoita kuljetuspalvelun avulla pohjoiskarjalaisista maalaisleipomoista, ja laatukahvilat hankkivat vitriiniinsä ”liperiläisiä” tai ”nurmeslaisia” piirakoita jättileipomoiden tuotteiden sijaan. Helsinkiläiset piirakanystävät tietävät, että yli 70 vuotta vanhasta Konditoria Hopiasta saa perinnepiirakoita ja että aiemmin karjalanpiirakoita polkupyörästä kaupitelleen Klaus Ittosen minikokoinen Helsinki Homemade -leipomo tekee ihanan ohuita piirakoita.

Rapeaksi paistettuja ohutkuorisia piirakoita näkyy jopa huippuravintoloissa. Savoy on tarjonnut piirakan kanssa mädin maustamaa voita. Pohjoismaalaisuutta ja aasialaista keittiötä yhdistelevässä Gohanissa piirakan päällä oli soijavoita ja siianmätiä.

Karjalaisten piirakasta on tullut virallinen Suomi-ruoka, joka kuuluu monen turistin ”maista ainakin nämä” -listalle. Helsingin matkailusivut kertovat kolmella kielellä, mistä kaupoista ja kahviloista löytyvät parhaat karjalanpiirakat, ja Finnair tarjosi karjalanpiirakoita pari vuotta sitten, kun se toteutti lennoilla seitsemän sortin kahvipöytä -teeman.

Kotikentällä Pohjois-Karjalassa karjalanpiirakat ovat vain ”piirakoita”, ja itsestään selvä osa elämää. Karjalanpaistin ja piirakoiden yhdistelmä kuuluu monella karjalaisella edelleen lauantaihin, koska se on ollut päivä, jolloin kodeissa lämmitettiin leivinuuni.

Piirakat valmistuvat oheisella ohjeella kotonakin. Ja mikä parasta: piirakoiden hankala maine on vain mielikuva. Piirakat ovat oikeasti todella helppotekoisia, käytännössä työläin vaihe on puuron keittäminen.

Seuraa uutisia tästä aiheesta