Uuni tekee kasviksille ihmeitä: katso taulukosta, kuinka kauan kasviksia kannattaa paahtaa, jotta niihin saa eniten makua - Ruoka | HS.fi
Ruoka

Uuni tekee kasviksille ihmeitä: katso taulukosta, kuinka kauan kasviksia kannattaa paahtaa, jotta niihin saa eniten makua

Paahtaminen antaa kasviksille rutkasti makua ja suutuntumaa, ja nopeimmillaan saat ruuan pöytään alle puolessa tunnissa. Tärkeitä asioita kasvisten paahtamisessa ovat oikea lämpötila, öljy sekä suola.

Paahdetuista kasviksista tehty lämmin salaatti sopii talveen. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Julkaistu: 28.2. 11:04

Paahtaminen tuo esiin kasvisten parhaat puolet. Uunissa kasvisten maku tiivistyy ja syvenee. Perinteisten uunijuuresten lisäksi kannattaa paahtaa muitakin kasviksia, kuten ruusukaalia, parsaa ja käyttövalmiita purkitettuja kikherneitä.

Jotta makuihmeitä alkaa tapahtua, uunin on oltava tarpeeksi kuuma, 200–220-asteinen. Uuneissa on eroja, joten lämpöä voi vähentää tai lisätä sen mukaan, miten kasvisten pintaan alkaa tulla paahteista väriä.

Kokonaisina paahdetuista kasviksista, kuten kukkakaalista ja juuriselleristä, tulee erityisen meheviä. Mutta nopeammin kasvikset kypsyvät, kun ne halkaisee, paloittelee tai viipaloi. Näin kasviksiin tulee myös runsaasti paahtopintaa, etenkin kun kasviksia kääntelee paahtamisen aikana.

Jotta kasvikset paahtuvat maukkaiksi, tarvitaan öljyä ja suolaa. Öljyn ansiosta kasvikset eivät pala, ja niistä tulee rapeita päältä ja pehmeän meheviä sisältä. Suola vaikuttaa paitsi kasvisten makuun myös niiden rakenteeseen.

Suolan lisäksi kasvisten pintaan voi hieroa myös mausteita. Esimerkiksi erilaiset mausteseokset, kuten garam masala ja dukkah toimivat hyvin, samoin hunaja ja vaahterasiirappi.

Paahtotaulukko kertoo, kuinka kauan mikäkin kasvis kypsyy. Kypsyyden voi vielä varmistaa samalla tavalla kuin perunoita keitettäessä: kokeilemalla veitsellä, onko kasvis pehmeä sisältä.

Jos paahdat eri aikaan kypsyviä kasviksia, aloita hitaammin kypsyvistä ja lisää nopeasti kypsyvät vasta paahtamisen loppuvaiheessa.

Vaivaton vaihtoehto on valita uunipellille kasviksia, joiden paahtoaika on sama. Esimerkiksi kikherneet, ruusukaalit ja paloitellut porkkana kypsyvät yhtä aikaa. Niistä voi tehdä esimerkiksi talveen sopivan lämpimän salaatin.

Alla olevassa reseptissä on tehty juuri näin, ja tuloksena on helppo uuniruoka, jossa on runsaasti makua. Ennen uunia kasvikset maustetaan kevyesti öljyllä ja suolalla. Paahteisen maun viimeistelee kirpeä makuöljy, jonka mausteena on sinappia ja sitruunaa. Öljyinen kastike toimii tavallaan jälkimarinadina. Kun kypsät, lämpimät kasvikset imaisevat maut itseensä, lopputulos on todella herkullinen. Reseptin löydät alta.

Resepti on ilmestynyt aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta