Suomalainen ravintola avaa sushibaarin Oslossa - Ruoka | HS.fi
Ruoka

Suomalainen ravintola avaa sushibaarin Oslossa

Norjalainen lehti nimitti paikan sisu-sushiksi.

Oslolaisen sushibaarin sisustukseen haettiin vaikutteita Alvar Aallon kodista. Kuva: Joonas Ojala

Julkaistu: 29.2. 11:35

Suomalainen Sushibar + Wine laajentaa toimintaansa Norjaan ja avaa maaliskuun 2. päivänä ravintolan Oslossa. Aiemmin ketjulla on ollut viisi ravintolaa Helsingissä.

Miksi suomalaiset lähtevät huippulaatuisista kaloista tunnettuun Norjaan tekemään japanilaista ruokaa?

”Emme ole japanilainen ravintola, vaan meille on 10 vuoden aikana kehittynyt oma pohjoismainen sushityyli”, Sushibar + Wine -ketjun toinen omistaja Anders Westerholm vastaa.

”Halusimme kasvaa Suomen ulkopuolelle. Kiertelimme pohjoismaisia kaupunkeja, teimme mittauksia ja totesimme Oslon parhaaksi sijoituspaikaksi.”

Menestymisen lähtökohdat ovat Norjassa hyvät, koska maassa asuu varakasta väkeä, joka on myös valmis käyttämään rahaa ulkona syömiseen. Tutkimusten mukaan muissa Pohjoismaissa syödään ravintoloissa useammin kuin Suomessa.

Vaikka ravintolaruoka on Suomessa edullisempaa kuin Norjassa, sushibaarin perustajat eivät mene Osloon polkemaan hintoja.

”Emme kilpaile hinnalla Suomessa emmekä Norjassa. Olemme hiukan keskitasoa kalliimpi sushiravintola”, Westerholm kertoo.

”Mutta meillä käydään muulloinkin kuin syntymäpäivänä.”

Tällä Westerholm viittaa luksustason sushiravintoloihin, joita löytyy Oslosta muutama. Esimerkiksi Omakase Sushissa ateria maksaa noin 160 euroa. Suomessa tällaisia huipputason sushiravintoloita ei vielä ole nähty.

Norjalainen kasvatettu lohi on ylivoimaisesti suosituin aines suomalaisissa sushiravintoloissa. Helsinkiläislähtöisen sushibaarin ruokalista tulee Oslossa olemaan pitkälti samanlainen kuin kotimaassa. Yksi ero kuitenkin löytyy.

”Norjalaiset eivät syö suomalaisten suosiossa olevaa siikaa. Norjan ruokaperinteessään vaaleana kalana käytetään ruijanpallasta, joka puolestaan on suomalaisille vieras ja kallis aines”, Westerholm sanoo.

Helsingissä silakkasushi on noussut suosioon, mutta toistaiseksi ravintoloitsijat vasta selvittävät, voisiko silakkaa viedä Norjaan. Sitäkään ei vielä tiedetä, maistuuko silakka norjalaisille.

Suomalaisomisteinen sushibaari sijaitsee Oslon keskustassa ”steissin ja stockan” välissä eli paikallisen ison tavaratalon lähettyvillä kahden korttelin päässä rautatieasemasta. Alue oli vielä jonkin aikaa sitten ränsistyneessä kunnossa, mutta uudistuu vauhdilla.

Uuden ravintolan sisustuksen on suunnitellut Suomen arvostetuimpiin sisustusarkkitehteihin lukeutuva Joanna Laajisto. Hän on tehnyt pehmennyksen Helsingin Sushibar + Wine -ravintoloille tunnusomaiselle musta-valkoiselle sisustukselle, joka yhdistelee Artekin huonekaluja ja Merimekon tekstiilejä ja astioita. Lumivalkoisen ja pikimustan kontrasti vaihtuu Oslossa pehmeämpiin sävyihin.

”Lämpimän pohjoismaiseen tunnelmaan haettiin mallia Alvar Aallon Riihitien kodista”, Westerholm kertoo.

Maaliskuun alussa avautuva ravintola on ehditty norjalaismediassa nimetä jo Sisu-sushiksi. Paikallinen talouslehti Finansavisen kirjoitti aukeaman jutussaan esimerkiksi ravintolan vastuullisuustoiminnasta. Sushibar + Wine on ollut edelläkävijöitä vastuullisuusmerkittyjen kalojen käytössä.

”Sisu-sushin” laajentuminen saa jatkoa jo toukokuussa. Silloin suomalaisketju avaa toisen ravintolan Oslossa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta