”Ko­ti­va­ran” pitäisi riittää ainakin 72 tunnin ajaksi: asiantuntija kertoo, mitä sinunkin kotoasi kannattaisi löytyä ja miksi - Ruoka | HS.fi
Ruoka|Varautuminen

”Ko­ti­va­ran” pitäisi riittää ainakin 72 tunnin ajaksi: asiantuntija kertoo, mitä sinunkin kotoasi kannattaisi löytyä ja miksi

Käytännössä kotivara tarkoittaa sitä, että kotoa löytyy kylliksi elintarvikkeita, lääkkeitä ja muuta tarpeellista kolmen vuorokauden ajaksi.

Säilykkeet sopivat kotivaraksi, mutta kotivaraa ei kannata typistää pelkkään tölkkiruokaan. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Julkaistu: 3.3. 10:44

Koronavirus puhuttaa nyt kaikkialla, ja moni miettii, miten mahdollisen tartunnan varalle voisi varautua.

Yksi simppeli keino tuoda mielenrauhaa ja tarvittaessa myös pelivaraa, on varmistaa, että kotoa löytyy elintarvikkeita muutaman päivän varalle. Tätä kutsutaan kotivaraksi.

Yleisen suosituksen mukaan kotona pitäisi olla sen verran elintarvikkeita, lääkkeitä ja muuta tarpeellista, että niillä selviää kotioloissa 72 tuntia eli kolme vuorokautta.

Varautumiseen perehtynyt tutkija Heikki Laurikainen Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä sanoo, että koronaviruksen tapauksessa kotiin voi hyvin hankkia viikonkin ruokatarvikkeet. Hän korostaa, ettei ole korona-asiantuntija, vaan kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

”Perinteinenkin influenssa kestää helposti viikon. Kolmen vuorokauden kotivaralla pystyy jo järjestelemään asiat niin, että joku tuo tavaraa kotiin.”

Mitä kotivaraan sitten kuuluu?

Laurikaisen mukaan hyvä nyrkkisääntö on varata kotiin sellaisia elintarvikkeita, mitä muutenkin söisi arjessa, mutta vain runsaammin määrin.

”Kannattaa suosia ruokia, joita voi kuvitella syövänsä sairaanakin ja joista tykkää. Kun syö sitä mitä muutenkin, ei tule ruokahävikkiä.”

Perinteisesti kotivaraan suositellut elintarvikkeet ovat hyvin säilyviä. Pastan ja nuudeleiden lisäksi kaappeihin voi varata muun muassa säilykepapuja, kananmunia, pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä, joissa on paljon ravinteita mutta ne myös säilyvät pitkään.

Hedelmätkin sopivat osaksi kotivaraa. Kuva: Aleksi Jalava

Laurikainen muistuttaa, että tuoretuotteetkin, kuten vaikkapa hedelmät, sopivat hyvin kotivaraan, kunhan niiden käytön suunnittelee etukäteen.

”Tämä on muutenkin arjessa kätevää. Jos menet tänään ostamaan vihreitä banaaneja, niitä voi hyvin syödä viikonkin kuluttua.”

Eikä kotivaran tarvitse olla ankeaa tölkkiruokaa, vaan häiriöihin voi varautua myös pienillä herkuilla.

”Häiriötilanteissa mieliala voi laskea, joten suklaa ja muut herkut voivat piristää ja niistä saa energiaa.”

Kotivarassa on syytä varautua myös sähkö- ja vesikatkoksiin.

”On hyvä olla aineksia, joita voi syödä sellaisenaan. Lisäksi voi pohtia, onko pihalla grilliä tai retkikeitintä, jolla voi valmistaa ruuan ilman sähköä.”

Vesikatkosten varalle voi varata muutaman pullon juomavettä.

”Jos haluaa juoda muutakin kuin hanavettä, sekin kannattaa huomioida. Nesteytys on tärkeää.”

Yleisesti ottaen suomalaisten kotivara-asiat ovat kohtuullisen hyvin, sanoo Laurikainen. Spekin kyselytutkimusten mukaan noin yhdeksän kymmenestä kotitaloudesta uskoo pärjäävänsä suositellut 72 tuntia.

Vastauksissa on alueellisia eroja. Maalla asuvat luottavat Laurikaisen mukaan omaan pärjäämiseensä, mutta kaupungeissa on enemmän epäileväisiä.

”Maaseudulla elämäntapa, kaupassakäyntirytmi ja varastotilat tukevat varautumista. Kaupungissa pääsee kauppaan keskellä yötäkin, joten asiaa ei koeta niin tärkeäksi”, sanoo Laurikainen.

”Jos on tottunut käymään kaupassa päivittäin tai tilaamaan ruokaa joka päivä, voi olla haavoittuvaisemmassa asemassa, koska on palveluketjujen armoilla. Kotivara antaa aikaa pärjätä.”

Laurikaisen mukaan kotivaraa ei pidä sekoittaa niin sanottuun hätäpakkaukseen, joka on käytössä monissa maissa esimerkiksi maanjäristysten, hurrikaanien ja muiden uhkien varalle, joiden alta pitää poistua nopeasti.

”Jos haluaa kerätä itselleen varaston, jossa on reilummin kuivatuotteita ja vastaavaa, niin saa toki tehdä, mutta siinä on ruokahävikin riski.”

Varautuminen|”Olemme nyt joiltain osin tuntemattomalla maalla” – Miten Suomi on varautunut korona­viruksen leviämiseen?

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Uusimmat reseptit

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat