Viisi herkullisen helppoa pastaa kotivara-aineksista - Ruoka | HS.fi
Ruoka|Varautuminen

Viisi herkullisen helppoa pastaa kotivara-aineksista

Onko kaapissa spagettia ja tomaattimurskaa? Purkki tonnikalaa ja pestoa? Vaikka pastakastikkeiden ainekset ovat yksinkertaiset, mausta ei tarvitse tinkiä. Jopa leivänmuruista syntyy upea kastike.

Löytyykö sinun kaapeistasi pastaa?

Julkaistu: 18.3. 12:38

Pasta on monella tapaa ihana ruokalaji, ja kuivapastaa löytyy tällä hetkellä monen suomalaisen keittiöstä, ainakin kauppojen tyhjien hyllyjen perusteella. Myös tonnikala ja tomaattimurska ovat tehneet kauppansa.

Helsingin Sanomien ruokatoimitus valitsi viisi vaivatonta pastaa, joissa voit hyödyntää kotivaraksi hankittuja aineksia tai lähikaupasta löytyviä aineksia. Aina ei tarvitse edes lähteä kauppaan, sillä jopa kuivahtaneesta leivästä saa aikaan superherkkua.

Hellan äärestä pääsee nopeasti pöytään, sillä pikaisin pastakastike valmistuu nopeammin kuin pasta ehtii kypsyä.

1. Viiden minuutin tomaattikastike

Tomaattikastikkeesta sanotaan usein, että mitä pidempään soosia hauduttaa, sen parempaa siitä saa.

Tässä on kuitenkin kastike, joka tekee sääntöön poikkeuksen. Pikakastikkeen maku on erinomainen, vaikka valmistumiseen menee vain viisi minuuttia.

Moni aineksista löytyy luultavasti kaapistasi jo valmiiksi, sillä kastikkeeseen tarvitaan vain tomaattipyreetä, valkosipulia, oliiviöljyä, laakerinlehti, sokeria, suolaa ja pippuria. Eikä se laakerinlehtikään ole välttämätön.

Tomaattikastikkeen ainekset kannattaa mitata valmiiksi, sillä soosi valmistuu viidessä minuutissa.

2. Nerokas piparjuuripasta

Italialaiset sen tietävät: kuiva leipä on arvokas raaka-aine. Nerokkaassa piparjuuripastassa kuivahtanut leipä pääsee loistamaan. Idea on, että leipä murustellaan ja paistetaan pannulla sitruunankuoriraasteen ja valkosipulin kanssa. Lopuksi pannulle lisätään kirpeää piparjuurta oman maun mukaan.

Kun sitruunaiset leipämurut ja piparjuuri sekoitetaan voinokareen kanssa keitetyn pastan joukkoon, kastike on juustoa vailla valmis. Tätä pastaa tekee mieli viikonloppunakin!

Valitse piparjuuripastaan voimakkaan makuinen juusto, kuten parmesaani.

3. Sitruunainen tonnikalapasta

Öljyyn säilötty tonnikala on oikeastaan valmis kastikepohja, johon voi lisätä mausteita ja makuaineksia sen mukaan mitä on saatavilla: yrttejä, kokojyväsinappia, ranskankermaa, pakastepinaattia, sitruunaa tai vaikka tuoretta tilliä.

Tässä pastassa tonnikala saa seurakseen tomaatteja, valkosipulia, kapriksia ja raastettua sitruunankuorta. Tonnikalan sijaan voit tehdä pastan myös kotimaisista kalasäilykkeistä.

Tonnikalapastassa voi käyttää myös purkkitomaatteja.

4. Vegaaninen maapähkinävoipasta

Maapähkinöiden ja parsakaalin makuyhdistemä on yllättävän koukuttava. Yksinkertaisimmillaan pastakastike syntyy, kun keität parsakaalin pikaisesti suolalla maustetussa vedessä, hienonnat sen ja murskaat joukkoon maapähkinöitä.

Jos haluat panostaa enemmän, tee kastike maapähkinävoista ja mausta se tomaattipyreellä ja hoisin-kastikkeella.

Parsakaali voi olla tuoretta tai pakastettua, molemmat toimivat. Parhaimmillaan pasta on, kun täyteläinen kastike saa vastapainoksi tilkan sitrusmehua ja kirpeää ruoho- tai kevätsipulia. Mutta ilmankin toimii!

Pehmeän makuinen maapähkinävoi tuo pastaan mukavaa vaihtelua.

5. Kaikkiruokainen pastapyttis

Viimeisimpänä muttei vähäsimpänä on pastapyttis, johon voi upottaa melkein mitä vain.

Esimerkiksi erilaiset säilykevihannekset, kuten kaprikset, artisokat ja paahdetut paprikat, antavat kastikkeeseen mukavan makulisän. Kastikkeeseen voi upottaa myös jääkaapissa pyörivien kerma- ja smetanapurkkien tähteet, jotka pyöristävät pastan makua.

Vaihtele pastapyttiksen aineita sen mukaan, mitä kotoasi sattuu löytymään.

Etätyö|Kotona töissä? Näillä neljällä reseptillä teet helpon ja herkullisen arkilounaan

Varautuminen|”Ko­ti­va­ran” pitäisi riittää ainakin 72 tunnin ajaksi: asiantuntija kertoo, mitä sinunkin kotoasi kannattaisi löytyä ja miksi

Tässä on ”The Stew” – se sakean kermainen kikhernepata, josta maailmalla puhutaan

Uusimmat reseptit

Luitko jo nämä?