Unohda folio – uuniperuna on viikonlopun klassikkoherkku, joka kypsyy lähes itsestään - Ruoka | HS.fi
Ruoka|Kotiruoka

Unohda folio – uuniperuna on viikonlopun klassikkoherkku, joka kypsyy lähes itsestään

Nyt nousussa ovat klassikkoruoat, jotka syntyvät vaivattomasti kotioloissa. Sellaiset kuin uuniperuna. Lue valmistusniksit ja vinkkaa oma lempitäytteesi.

Edullista, helppoa ja herkullista. Kun täytteet valitsee ruokavalion mukaan, uuniperunat sopivat lähes kaikille.

Edullista, helppoa ja herkullista. Kun täytteet valitsee ruokavalion mukaan, uuniperunat sopivat lähes kaikille. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Julkaistu: 21.3. 8:00

Suomi sulkeutui koteihin ja monessa keittiössä kokataan nyt enemmän kuin ennen. Ruoanvalmistuksessa vahvassa nousussa ovat kotoisat ja tutut klassikkoherkut.

Kuten uuniperunat.

Uuniperunoiden valmistus on helppoa. Tarvitset niitä varten jauhoisia perunoita, jotka kypsyvät uunissa herkullisen pehmeiksi. Perunat voivat olla Rosamunda- tai Bellarosa-lajiketta, mutta tarkoitukseen sopivat myös ihan tavalliset, punaisella väritunnuksella merkityt jauhoiset potut. Tärkeintä on, että perunat ovat keskenään melko samankokoisia, jotta ne kypsyvät samassa ajassa.

Isot uuniperunat vaativat kypsyäkseen uunissa 200 asteessa reilun tunnin, kun taas pienemmät potut ovat valmiita jo kolmessa vartissa. Pidempikään kypsennysaika ei haittaa, sillä perunoita suojaavat kuoret.

Niin, ne kuoret. Jos perunat malttaa harjata ja huuhtoa huolellisesti ennen kypsennystä, myös kuoret voi halutessaan syödä. Monen mielestä ne ovat uuniperunoissa jopa herkullisinta.

Uunissa kypsennettäviä perunoita ei tarvitse eikä kannata kääriä folioon. Ne kypsyvät aivan hyvin ja jopa paremmin ilman käärettä. Tällöin haarukalla pistellyn perunan pinta pääsee kuivahtamaan ja paahtumaan kevyesti, eikä se vety kääreen sisälle.

Valmistuksesta ei myöskään synny turhaa foliojätettä.

Joskus uuniperunat levitetään kypsymään pellille levitetyn merisuolapedin päälle. Suola ei imeydy perunoihin, mutta tasaa kypsymistä kuumentuessaan uunissa. Sen voi myös käyttää samaan tarkoitukseen uudestaan. Yhtä hyvin voit kuitenkin paahtaa perunat leivinpaperin päällä pellillä ihan sellaisenaan.

Muutama täyte riittää tekemään uuniperunoista aterian.

Helpon täytteen saa sekoittamalla paksun jogurtin joukkoon vaikka murennettua sinihomejuustoa tai fetaa ja tasaamalla kastikkeen suolaisuuden tilkalla hunajaa ja sitruunaa.

Toinen täytevaihtoehto voi olla raikkaampi, esimerkiksi pieniksi kuutioiduista tuoreista tomaateista, oliiviöljystä ja tuoreyrtistä sekoitettu hakkelus.

Kolmas täyte voi puolestaan olla paistettua ja hyvin maustettua jauhelihaa, härkistä tai broileria. Tai säilykekalaa kuten muikkuja tai särkeä. Jos löydät jääkaapistasi jotain vihreää päälle, sitä parempi.

Uuniperunoiden tarvittava määrä riippuu paljolti niiden koosta sekä ruokailijoiden määrästä ja nälkäisyydestä. Isoja perunoita riittää yleensä yksi tai kaksi ja pienempiä neljä ruokailijaa kohden. Sillä vaikka täytteet ovat ihania, tässä ruokalajissa pääosassa on peruna itse.

Mitkä ovat sinun lempitäytteesi uuniperunoille? Voit halutessasi kommentoida alle. Ohesta löydät ohjeen kuvassa näkyviin täytteisiin.

Varautuminen|Hamstrasitko pastaa ja tonnikalaa? Näin kokkaat kotivara-aineksista herkullista ruokaa

Kokeile tätä|Unohda kermaviilidipit: Kuuma dippi on illanistujaisten yllättävä ja ilahduttava herkku

Ruoka|Väheksytty raaka-aine kunniaan: pakasteherneestä syntyy nopeasti herkullinen lisuke

Seuraa uutisia tästä aiheesta
Uuniperuna