Konsultit ottavat jättisiivun ravintoloiden hätäavuksi tarkoitetuista tukirahoista

”Tehkää hakemus itse”, Business Finlandin johtaja kehottaa.

Keskiviikkoon mennessä avustuksia jakava Business Finland oli saanut ravintoloilta melkein 800 rahoitushakemusta.

26.3.2020 7:00

Koronaviruskriisissä kamppaileva ravintola-ala sai viime viikolla haettavakseen yritysavustuksia, joilla yritetään estää konkursseja ja työttömyyttä. Ravintolat tarttuivat mahdollisuuteen, ja keskiviikkoon mennessä avustuksia jakava Business Finland oli saanut ravintoloilta melkein 800 rahoitushakemusta.

Ilo tukipaketista vaihtui ravintoloissa pian hämmennykseksi, sillä tukirahat alkoivat houkutella muitakin toimijoita. Esimerkiksi pöytävarausjärjestelmä Table Online tarjosi asiakasravintoloilleen apua hakemuksen tekoon 2500 euron palkkiota vastaan. Palkkio maksettaisiin Table Onlinelle, mikäli rahoitushakemus hyväksyttäisiin. Oman verkostonsa ulkopuolisille ravintoloille Table Online lupasi täyttää hakemuksen 500 euron hinnalla ja taksa velotettaisiin silloinkin, kun tukea ei myönnettäisi.

Monet ravintoloitsijat pitivät Table Onlinen vaatimaa palkkiota kohtuuttomana. Business Finlandin kautta maksettava avustus on yleisimmin 10 000 euroa.

”Kovat ajat vaativat kovat keinot”, Table Onlinen toimitusjohtaja Ville Heinonen vastaa ravintoloitsijoiden esittämään arvosteluun.

”Meilläkin tulot ovat pudonneet noin 90 prosenttia, joten kaikki keinot pitää miettiä. Tiesimme, että avustuksen hakeminen on monille ravintoloille vierasta ja siihen tarvitaan apua. Se voi olla jo teknisesti hankalaa”, Heinonen puolustautuu.

Avustuksia jakavan Business Finlandin johtaja Reijo Kangas on eri mieltä hakemuksen täyttämisen hankaluudesta.

”Jos osaa käyttää verkkopankkia, selviytyy tukihakemuksesta ja vain ravintoloitsija itse osaa vastata kaavakkeen kysymyksiin. Eli suosittelen kaikkia ravintoloitsijoita tekemään hakemuksen itse.”

Table Onlinen toimitusjohtajan mukaan muutama kymmenen ravintolaa teki silti sen kanssa sopimuksen.

Helsinkiläisen Kuurna-ravintolan yrittäjä Tom Hansenin mielestä Table Onlinen toiminnassa oli rahastuksen maku. Hän jakoi pöytävarausyhtiön ilmoituksen Instagram-tilillään ja muistutti kollegoita olemaan tarkkana sopimusten teossa. Tom Hansen oli yhtiökumppaninsa Laura Hansenin kanssa hakenut jo rahoitusta suoraan Business Finlandilta, mutta hän oli huolissaan kollegoistaan.

”2500 euron konsulttipalkkio on valtava tilanteessa, jossa ravintolat yrittävät raapia kasaan edes satasia. Ei ole oikein ottaa noin olennaista siivua”, Laura Hansen sanoo.

”Alalla on paljon väkeä, joilla ei ole lakiosaamista. Table Onlinen Ilmoituksessa ei selkeästi kerrottu, mitä summalla saa.”

Kun asiasta nousi keskustelu, Table Onlinen toimitusjohtaja lähetti asiakasravintoloilleen viestin, jossa hän pyysi anteeksi rahastukselta vaikuttanutta ilmoitustaan. Viestissä hän tarkensi, että toimeksiantoon kuuluu myös loppuraportointi, jota tosin Business Finland on helpottanut entisestään.

Table Online luopui asiakaskuntansa ulkopuolisille ravintoloille asetetusta 500 euron takuupalkkiosta. Myös onnistuneesta hakemuksesta otettava palkkio tarkentui ravintoloitsijoiden palautteen jälkeen.

”Veloitamme 25 prosenttia onnistuneesta hakemuksesta. Haluan korostaa, että suosittelemme ravintolaa hakemaan rahoitusta itse, mutta meiltä saa apua halutessaan”, Heinonen kertoo.

Verkossa toimivat pöytävarauspalvelut ja ruuan kuljetuspalvelut ovat ravintola-alalle elintärkeitä yhteistyökumppaneita, ja vallitsevassa kriisissä ravintolat odottavat niiltä tavallistakin vastuullisempaa toimintaa. Kuurnan ravintoloitsijat olivat tyytyväisiä Table Onlinelta saamaansa pahoittelevaan yhteydenottoon.

”Tukipaketeilla rahastaminen tuntuu erityisen harmilliselta nyt kun ravintoloitsijat ja asiakkaat ovat osoittaneet toisilleen upeasti solidaarisuutta. Tilanne on superherkkä, koska kaikki etsivät tapaa pitää syke käynnissä”, Laura Hansen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat