Leivo parhaat päivänsä nähneet banaanit kakkutaikinaan – tämä viikonloppuherkku on vartissa valmis uuniin - Ruoka | HS.fi
Ruoka|Leivonta

Leivo parhaat päivänsä nähneet banaanit kakkutaikinaan – tämä viikonloppuherkku on vartissa valmis uuniin

Jos keittiöstä löytyy pilkuttuneita banaaneja, älä heitä niitä pois vaan murskaa ne kakkutaikinaan.

Banaanikakkupalat saavat tarvittavan suolaripauksen pähkinöiden muodossa.

Julkaistu: 17.4. 11:53

Banaanikakku ja sen amerikkalainen esikuva banana bread ovat tuttuja monelle kotileipojalle. Reseptejä hakevalle löytyy kummastakin useita erilaisia versioita. Nimi aina kerro leivonnaisen makeudesta: kakku ei ole välttämättä sen makeampi kuin suklaahipuilla rikastettu banaanileipäkään.

Myös leivonnaisten sävy vaihtelee vaaleasta tummaan. Väriin vaikuttaa muun muassa se, mitä kohotusainetta taikinaan on käytetty. Soodalla leivotusta kakusta tulee hieman leivinjauheversiota tummempi, ellei taikinassa ole reilusti happamia aineksia kuten vaikkapa piimää.

Yhteistä banaanileivonnaisille on mehevyys. Soseutetut banaanit tuovat kakkuun herkullista kosteutta. Lisäksi taikina valmistuu useimmiten sekoittamalla ainekset yhteen, jolloin sähkövatkaimen voi unohtaa kaappiin.

Banaanikakku on hävikkiherkun maineessa, eikä suotta. Leivontaan sopivat parhaiten kypsät tai jopa hieman ylikypsät banaanit, jotka tunnistaa pilkuttuneesta kuoresta. Pehmeät banaanit on helppo murskata haarukalla taikinan rungoksi.

Banaanikakku onnistuu myös brownievuoassa

Koska banaanit ovat makeita, banaanileivonnaisiin lisätään usein ripaus suolaa ja tilkka sitruunaa, jotka tasapainottavat maun. Niin myös oheisessa ohjeessa, jossa suolaripaus saadaan taikinaan suolapähkinöiden ja maapähkinävoin muodossa.

Pitkänomaisen leipävuoan sijaan banaanikakku paistetaan tällä kertaa leivinpaperilla vuoratussa brownievuoassa. Voit käyttää tarkoitukseen yhtä hyvin saman mallista lasagnevuokaa.

Kypsennysaika voi vaihdella vuoan koosta ja materiaalista riippuen, esimerkiksi lasisessa tai paksussa metallisessa vuoassa leivonnainen kypsyy hieman ohjeen aikaa hitaammin. Kun kakku vaikuttaa kimmoisalta ja kypsältä myös keskikohdastaan, se on valmis.

Banaanileivontaohjeille uskollisena tämäkin valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Sen ansiosta taikina syntyy yhdessä kattilassa ja on vartissa valmis uuniin.

Banana bread

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Leivonta
Makea leivonnainen

Uusimmat reseptit

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat