Täydellisen perunasalaatin kaava – ammattikokin luottomauste ja muut helpot vinkit, joilla loihdit ravintolatason pottusalaatin

Ammattikokin perunasalaatissa on monta tuttua ainesta, kuten suolakurkku ja omena. Yllättävää siinä on tähtianis, jonka tehtävänä on tukea perunan omaa makua.

Kun lisäät perunoiden keitinveteen tähtianiksen, saat perunasalaattiin tuplasti enemmän makua.

| Päivitetty

Perunasalaatti on vappupöydän ja grillikauden ykkösruokia, eikä suotta. Se sopii yhtä lailla makkaran, kalan kuin kasvispihvinkin lisukkeeksi.

Perunasalaatin etuihin kuuluu sekin, että se on edullinen ja joustava ruoka. Sattumia, mausteita ja kastiketta vaihtamalla perunasalaattia voi varioida lähes loputtomiin. Sen voi myös tehdä etukäteen. Usein salaatti maistuu jopa paremmalta, kun se saa maustua rauhassa.

Onnistumisen kannalta tärkeintä on valita salaattiin kiinteämaltoinen peruna. Mutta onko väliä, keittääkö perunat kuorineen vai kuorittuna?

Kokki Jouni Toivasen mukaan on.

”Keitän perunat aina kuorineen, jotta maku pysyy perunoissa eikä liukene keitinveteen. Samasta syystä lisään keitinveteen tähtianiksen”, hän sanoo.

Tähtianis saattaa kuulostaa yllättävältä mausteelta tavallisessa perunasalaatissa, mutta se on monen ammattikokin luottomauste. Tähtianiksen tarkoitus ei ole maistua vaan antaa tukea raaka-aineen omalle maulle. Vaikka tähtianis on maultaan vahva, perunoiden keittoaika on niin lyhyt, että tähtianis ei ehdi luovuttaa perunoihin juurikaan aniksen makua.

Myös sipulin käsittelyssä kannattaa tehdä yksi ylimääräinen työvaihe. Kun hienonnetun sipulin huuhtelee kylmällä vedellä, sen kitkerä maku taittuu.

Kastikkeeksi perunasalaattiin sopii vinegretin tapainen öljykastike, mutta myös amerikkalaistyylinen majoneesi. Jälkimmäinen on sellaisenaan melko tuhti, joten majoneesia kannattaa keventää esimerkiksi jogurtilla.

Jouni Toivanen luottaa kastikkeeseen, jossa majoneesi kevennetään kuohkeaksi vaahdotetulla ranskankermalla ja maustetaan vahvalla sinappitujauksella.

Muita ammattikokin salaatin aineksia ovat hapokas omena, purjo, suolakurkku, kapris, yrtit ja viimeisenä silauksena paahdetut sinapinsiemenet, jotka tuovat salaattiin mukavasti rapeaa suutuntumaa.

”Kun maltat antaa perunasalaatin maustua jääkaapissa seuraavaan päivään tai muutaman tunnin, maut tasaantuvat ja syvenevät”, Jouni Toivanen vinkkaa.

Kokin vinkit perunasalaatin valmistukseen

1. Laita perunat kuorineen kiehuvaan, reilusti suolattuun veteen. Lisää tähtianis keitinveteen.

2. Kun perunat ovat kypsiä, kaada keitinvesi pois, poista tähtianis ja nosta kattila hetkeksi takaisin liedelle, jotta perunat kuivahtavat. Peitä perunat talouspaperilla tai keittiöliinalla ja anna jäähtyä.

3. Hienonna sipulit terävällä veitsellä. Kaada sipulisilppu siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta ja kuivaa talouspaperilla.

4. Paahda sinapinsiemenet kuivassa pannussa. Näin saat niihin lisää makua. Pari minuuttia riittää.

5. Vatkaa ranskankerma kuohkeaksi ja sekoita se majoneesiin. Nostele kastike salaattiin siten, että kastike pysyy kuohkeana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat