Vaihda nakki parsaan ja tee grillikauden herkullisimmat hodarit

Jos parsanippu ei vielä kuulu grillikauden vakiohankintoihin, nyt se kannattaa napata mukaan. Paahdettu parsa valmistuu pikavauhtia ja on kuin tehty hodarin väliin.

Parsoihin tulee grillissä ihanan paahteinen maku.

23.5.2020 9:26

Hot dogin sisälle sopivat muutkin täytteet kuin nakit.

Kun sämpylät täyttää vihreillä parsoilla ja majoneesilla, mättöruuan maineessa olevasta hodarista sukeutuu hienostunut herkku. Parsan seuraan sämpylän väliin sopivat sen klassiset makuparit: graavilohi ja pikaisesti pyöräytetty munakokkeli.

Parsoja on ollut saatavilla jo tovin, mutta tämä resepti kannattaa pitää mielessä, sillä suomalaisten parsojen sesonki on vasta alkamassa. Kotimaisia parsoja ei kannata jättää kauppaan, jos niitä sattuu löytämään – mehukkaiden ja makeiden Suomi-parsojen maku muistuttaa kesähernettä.

Parsat kypsennetään usein keittämällä, mutta grillissä tai kuumassa uunissa parsa saa paahteista makua, joka toimii hot dogissa erityisen hyvin.

Parsojen kova, puumainen tyvi kannattaa leikata tai napsauttaa pois ennen kuorimista. Sen jälkeen parsat kuoritaan kevyesti puolesta välistä alaspäin kuorimaveitsellä. Ohutkuorisia kotimaisia parsoja ei usein edes tarvitse kuoria.

Grilliparilalla parsat kypsyvät muutamassa minuutissa, ja 200-asteisessa uunissa noin kymmenessä minuutissa. Parsat saavat jäädä hieman napakaksi, aivan kuten keitettäessä.

Jos paahdat parsat uunissa, levitä ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille niin, että parsojen väliin jää hieman tilaa. Näin parsat pääsevät paahtumaan kauttaaltaan. Ennen paahtamista pirskota päälle hieman oliiviöljyä ja mausta parsat ripauksella suolaa, niin saat varmasti maukkaan lopputuloksen. Tarkkaile kypsymistä, sillä uunien lämpötiloissa on eroja.

Voit leipoa hodarisämpylät itse tai käyttää valmissämpylöitä.

Sämpylöihin tulee grillissä kauniit grilliraidat, mutta jos teet parsat uunissa, kätevintä on lämmittää myös sämpylät uunissa parsojen jälkeen. Yksi tapa lämmittää sämpylät on höyryttää ne kuumiksi siivilässä vesikattilan päällä, kannella peitettynä.

Parsa-lohihodarit voi viimeistellä keväisellä ruohosipulilla ja parmesaaniraasteella. Majoneesiin saa lisämakua sekoittamalla joukkoon hieman sitruunaa ja piparjuuritahnaa.

Resepti on julkaistu Glorian ruoka & viinissä 4/2019.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat