Raparperivispipuuro on ihanan kesäinen välipala lomalaisille – tänään sitä valmistetaan Soppalivessä - Ruoka | HS.fi
Ruoka|Soppalive

Raparperivispipuuro on ihanan kesäinen välipala lomalaisille – tänään sitä valmistetaan Soppalivessä

Kesälomalle jäävien koululaisten välipalanälkä talttuu kattilallisella raparperivispipuuroa.

Jos raparperin kuorissa on punertavaa väriä, se sävyttää myös vispipuuron.

Julkaistu: 28.5. 8:00

Raparperi on alkukesästä parhaimmillaan. Varret ovat nuorina ohkaisia, rapeita ja meheviä. Niitä kannattaakin nyhtää nyt ahkerasti käyttöön, sillä kasvi kasvattaa nopeasti uusia tilalle.

Raparperinvarsia kannattaa irrottaa käyttöön pitkin kesää. Uudet varret kasvavat tilalle nopeasti.

Nuoria raparperinvarsia ei tarvitse välttämättä kuoria, pelkkä pesu riittää. Poikkisyin pieniksi paloiksi leikkaamalla varsien kuorisäikeet katkeavat nätisti. Kuoressa on usein myös punertavaa väriä, joka antaa vienon sävyn raparperiherkkuihin.

Mitä sitten kannattaisi valmistaa raparperista? Piirakkaa tietenkin. Mutta jos leipomiseen ei ole aikaa, tai piirakan sijaan haluaa vaihteeksi tehdä jotain muuta, kannattaa kokeilla vispipuuroa. Vatkattu puuro onnistuu yhtä lailla raparperista kuin puolukoistakin, joita siihen yleensä käytetään. Kirpeä raparperi on edukseen kylmässä ja kuohkeassa muodossa.

Alkuun raparperipalat kuumennetaan veden kanssa kiehuvaksi.

Jos palat on leikannut ohuiksi, raparperia ei tarvitse keitellä erikseen, vaan mannasuurimot voi vispilöidä joukkoon heti kun vesi kiehuu. Raparperit ja suurimot saavat hautua kannen alla miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Välillä kannattaa sekoittaa vaikka puuhaarukalla, ettei puuro pääse tarraamaan kiinni pohjaan.

Hautumisen aikana lisätään sokeri ja suola, joka tasapainottaa kirpeänmakean puuron maun. Herkun voi lisäksi maustaa raparperipiirakan tapaan ripauksella kardemummaa ja vaniljasokeria.

Jotta puuro vaahtoutuisi kuohkeaksi, se jäähdytetään kunnolla ennen vatkaamista. Tähän kuluu vähintään tunti. Jos jäähtymistä haluaa nopeuttaa, kattilan voi nostaa vaikka tiskialtaaseen, johon on laskettu kylmää vettä.

Vastavalmistettu vispipuuro on ihanan ilmavaa ja valuvan pehmeää. Kun sen siirtää jääkaappiin, kuohkeus säilyy, mutta rakenne muuttuu lohkeavaksi. On makuasia, kummanlaisesta vispipuurosta pitää enemmän.

Kyytipojaksi sopii tietenkin loraus kylmää maitoa.

Tänään torstaina 28.5. ruokatoimittaja Emilia Kolari valmistaa Soppalivessä tämän helpon ja keväisen vispipuuron. Soppalive on Helsingin Sanomien ja Soppa365:n yhteinen suora kokkauslähetys, jota voi seurata Instagramissa @soppa365-tilillä torstaisin. Suora lähetys alkaa tänään klo 13.30. Tämän jälkeen Soppalive jää kesätauolle.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Raparperi

Uusimmat reseptit

Luitko jo nämä?