Trendikäs valkoviini Espanjasta sai HS:n viiniasiantuntijalta neljä tähteä - Ruoka | HS.fi
Ruoka|Viikon viini

Trendikäs valkoviini Espanjasta sai HS:n viiniasiantuntijalta neljä tähteä

Viiniharrastajia kiinnostaa nyt espanjalainen laatuviinialue Rías Baixas. Sen Albariño-rypäleestä tehdyistä viineistä on tullut pieni trendi.

Pazo de Villarei Albariño 2018 -viinin pitkässä maussa tulee ensin esiin kypsää omenaa ja persikkaa, sitten greippiä.

Julkaistu: 9.7. 2:00

Pazo de Villarei Albariño 2018

Espanja, DO Rías Baixas

Tuottaja: Bodegas Pazo de Villarei

Rypäleet: Albariño

Hinta: 14,99 e

Saatavuus: Kohtalainen

★★★★

Mikä?

Kesä on raikkaiden ja aromaattisten valkoviinien aikaa. Suosittuja ovat esimerkiksi riesling, sauvignon blanc ja myös runsaan aromaattinen gewurztraminer. Muitakin vaihtoehtoja on, kuten espanjalainen laatuviinialue Rías Baixas, jonka Albariño-rypäleestä tehdyt viinit ovat olleet viiniharrastajien keskuudessa pienimuotoinen trendi jo jonkin aikaa.

Rias Baixas sijaitsee Espanjan Atlantin puoleisella rannikolla Galiciassa, aivan Portugalin pohjoispuolella. Vaikka Espanja tunnetaan melko lämpimästä ilmastostaan, Galiciassa ilmasto on juuri sopivan lauhkea hapokkaan valkoviinin tuottamiseen. Ilmastoon vaikuttavat viileä meri ja yleensä melko pilvinen kesä.

Albariñon tyypillisiä aromeja ovat omena, greippi, persikka ja usein myös pieni kukkainen tai aromaattisen yrttinen sävy. Viinien valmistuksessa ei käytetä tammea, koska se häivyttäisi arvostetut kukkaiset aromit ja raikkaan hapokkuuden.

Millainen?

Tuoksu on runsas, maku täysin kuiva. Mielenkiintoisen pitkässä maussa tulee ensin esiin kypsää omenaa ja persikkaa, sitten greippiä. Kohti loppua esiin nousee yrttisiä ja hennon kukkaisia sävyjä. Loppumaussa on reilun hapokas, melkein greippimäisen raikas suutuntuma. Viinin vieno aromaattisuus yhdistyy tasapainoiseen hedelmäisyyteen ja hapokkuuteen tyylikkäästi.

Mihin?

Tällainen kevyt ja tyylikäs, raikkaan hapokas valkoviini on parhaimmillaan aperitiivina. Se sopii esimerkiksi aromaattisilla yrteillä höystetyn salaatin kanssa. Myös grillattu kotimainen kala, kuten kuha tai siika, joka tarjotaan sitruunan, varhaisperunoiden ja tillin kanssa, on oiva pari viinille.

Uusimmat reseptit

Luitko jo nämä?